Κάπνισμα: Μόλις το 17% των Ελλήνων είναι συστηματικοί καπνιστές
Τι αποδεικνύει η τελευταία έρευνα της KapaResearch η οποία έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.
- 28 Μαΐου 2020 06:35
Σε μια περίοδο όπου ο κορονοϊός βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στις αναφορές για τη Δημόσια Υγεία, τα επιδημιολογικά στοιχεία για το κάπνισμα δείχνουν ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς έχει αποδειχτεί το πόσο επιβαρύνει την εξέλιξη της νόσου η εν λόγω κακή συνήθεια. Έτσι η διατήρηση των συστηματικών καπνιστών στο σχετικά χαμηλό επίπεδο του 17% θεωρείται μια ενθαρρυντική παράμετρος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της KapaResearch η οποία έγινε τον Φεβρουάριο σε περίπου 2000 άτομα και παρουσιάστηκε χθες στη διαδικτυακή συνδιάλεξη: «Η Νέα Γενιά Έρχεται, το Κάπνισμα Φεύγει» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, φαίνεται πως οι εξαρτημένοι καπνιστές στην Ελλάδα αποτελούν το 17% του πληθυσμού όπως είπαμε, ποσοστό σημαντικά μειωμένοι έναντι του περίπου 27% που κατέγραφε η Ελληνική Στατιστική Αρχή πριν μια 5ετία.
Ειδικότερα ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου, Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα σημείωσε ότι ο επιπολασμός του καπνίσματος στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται στο 28%. Το ποσοστό αυτό προκύπτει με την πρόσθεση στους συστηματικούς καπνιστές (καπνίζουν τουλάχιστον ένα τσιγάρο τη μέρα), ενός ακόμη ποσοστού 11% που είναι οι περιστασιακοί καπνιστές, δηλαδή καπνίζουν λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα. Στους περιστασιακούς καπνιστές υπάρχει μια μικρή αύξηση τους τελευταίους μήνες.
Επίσης, πρώην καπνιστής δηλώνει το 33% του ενήλικου πληθυσμού δηλαδή έχουν διακόψει το κάπνισμα πριν από 6 και πλέον μήνες. Τέλος ένα ποσοστό της τάξης του 37% ανέφερε ότι δεν έχει καπνίσει ποτέ ή δοκίμασαν κάποια στιγμή αλλά δε συνέχισαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της ηλικίας έναρξης του καπνίσματος και τα υψηλά ποσοστά διακοπής, αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών είναι ακόμα πιο χαμηλά στις «ακραίες» ηλικίες. Μεταξύ 17-24 ετών το 16% δήλωσαν συστηματικοί καπνιστές, μεταξύ 25-34 το 21% και σε ηλικίες άνω των 65-74 το 12% και άνω των 75 ετών κανείς.
Ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι υπάρχει σαφής τάση μείωσης των καπνιστών στις μικρές ηλικίες γεγονός που θα φανεί σταδιακά και στις μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό αποδίδεται στις δράσεις πρόληψης.