Μητσοτάκης: “Πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία με γνώμονα το διεθνές δίκαιο”

Μητσοτάκης: “Πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία με γνώμονα το διεθνές δίκαιο”
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Από την Κύπρο ο πρωθυπουργός δήλωσε ετοιμότητα για συζήτηση με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και εφόσον η Τουρκία σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος έχουν θάρρος. Όπλο μας το διεθνές δίκαιο και δυνατή μας άμυνα οι ισχυρές συμμαχίες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο και έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, για διάλογο, με συγκεκριμένους όρους. 

“Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Όμως είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, καλή τη πίστη, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. 

Δήλωσε επίσης: “Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες να διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να αναδειχθεί ως νέα προτεραιότητα στο χάρτη των καινούργιων γεωπολιτικών και ενεργειακών δεδομένων. Και εκεί το εθνικό μας μέτωπο θα έχει σταθερή στρατηγική και ευέλικτη τακτική. Και αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα”.

Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι: “Το διεθνές δίκαιο παραμένει η μόνη πυξίδα μας στο εθνικό ζήτημα με σαφή τον κοινό μας στόχο: Δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς κατοχικούς στρατούς. Λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάνω από όλα μία λύση που θα εγγυάται το μέλλον την ευημερία και για τις δύο κοινότητες” . Εκτίμησε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για όλους τους κάτοικους του νησιού και πρόσθεσε: “Ακριβώς για αυτό οι θέσεις περί δύο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί”.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι: “Διχοτόμηση δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του εικοστού πρώτου αιώνα. Η πράσινη γραμμή που κόβει τη Λευκωσία στα δύο είναι μία γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει”. 

“Το Ντόνετσκ και η Μαριούπολη να μη γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος””

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα συνέκρινε το Κυπριακό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία με την Τουρκία. Χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί όπως εκτίμησε: “Απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ηγέτης, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μία γειτονική χώρα. Μοντέλο το οποίο μπορεί να τονμιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα. Κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα, αφορά ακόμη περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο”. 

Δήλωσε δε ότι: “Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974 και δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος”. 

“Αντιτάξαμε το στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του από το 2019. “Ε δεν πιστεύω ότι υπήρξε άλλη ελληνική κυβέρνηση που να διαχειριστήκε τόσες διαδοχικές κρίσεις”, σχολίασε. Εκτίμησε όμως ότι η πολιτεία κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας. 

“Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Χρειάστηκε να αντιτάξουμε το στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό, τις δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια. Το αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει. Για αυτό παρά τη δύσκολη συγκυρία μένουμε συνεπείς στο δρόμο τον οποίον χαράξαμε με όπλο το έργο μας, με δύναμη το σχέδιο και τη δουλειά και με σύμμαχο μας πάντα την αλήθεια” είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Κι αν επιμένω στην ανάγκη της διαρκούς μάχης κατά της δημαγωγίας είναι γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται σήμερα το σύνορο μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, αλλά και το σταυροδρόμι για την επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες για το μέλλον τους και αφού αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς το 2023 θα είναι έτος εκλογών τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα”. 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το στοίχημα είναι “να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων με κόπο χτίστηκαν και στις δύο χώρες μας, να εξηγήσουμε τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Να εγγυηθούμε τη δημοκρατικότητα, τη σταθερή συνέχεια στους δύσκολους καιρούς που έρχονται μπροστά μας”. Και υποστήριξε ότι: “Σε αυτό το ναρκοπέδιο, που πρέπει να διαβούμε ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. “Εμείς που έχουμε διαχειριστεί προϋπολογισμούς ξέρουμε πολύ καλά ότι τα εύκολα λόγια, εύκολα καίγονται”, σχολίασε και αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάας Κύπρου για τη διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις- γέφυρα με Αφρική και Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα