ΣτΕ: Δώδεκα περιοχές αλλάζουν αντικειμενικές αξίες
Με 12 αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι παράνομος ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών του 2018 σε δώδεκα περιοχές της Ελλάδας. Στόχος είναι να μην υπάρξει κίνδυνος διαταραχής των φορολογικών εσόδων του κράτους και των Δήμων.
- 07 Οκτωβρίου 2019 18:22
Στον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών του 2018 σε δώδεκα συνολικά περιοχές της Ελλάδας θα προχωρήσει η Πολιτεία, ύστερα από ισάριθμες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες ακυρώνουν τη σχετική υπουργική απόφαση.
Πρόκειται για τη Ζώνη των Αθηνών και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πλάκας, τις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και ΣΤ΄ Ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, στην Ε΄ Ζώνη Εκάλης, τη Ζώνη της Λιλαίας του Δήμου Δελφών, την Α΄ Ζώνη Αγίας Βαρβάρας και την Α΄ Ζώνη Αετοφωλιάς Δήμου Τήνου.
Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, οι επίμαχες αποφάσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή ισχύουν από την ημέρα δημοσίευσης τους και όχι από την ημέρα ισχύος της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρεται, στόχος του ΣτΕ είναι να μην υπάρξει κίνδυνος διαταραχής των φορολογικών εσόδων του κράτους και των Δήμων.
Κατά τους συμβούλους της Επικρατείας (μείζονα 7μελής σύνθεσης Β΄ Τμήματος), υπήρξε πλημμελής διαδικασία κατά τον καθορισμό των εν λόγω αντικειμενικών αξιών και για το λόγο αυτό έγιναν δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «ο υπολογισμός και ο προσδιορισμός των επίμαχης τιμής εκκίνησης των ακινήτων στις επίδικες ζώνες εκχώρησε κατά τρόπο που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πληροί την απαίτηση των οικείων εξουσιοδοτικών διατάξεων των νόμων 1249/1982 και 4509/2017 περί τήρησης αρκούντως ορισμένης, πρόσφορης και επιστημονικά άρτιας μεθοδολογίας».
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται στις αποφάσεις ότι το Δημόσιο είχε παραλείψει να προβεί, με βάση την προσέγγιση των συγκριτικών πωλήσεων, στη συλλογή των δεδομένων της αγοράς ακινήτων, μέσω της δημιουργίας και τήρησης σχετικής βάσης δεδομένων (ανάλογης με εκείνη που υπάρχει για τις μισθώσεις ακινήτων), η δε ανάθεση στους πιστοποιημένους εκτιμητές της συγκέντρωσης των στοιχείων αυτών, έγινε χωρίς την πρόβλεψη και εφαρμογή επαρκών διαδικαστικών εγγυήσεων, κατάλληλων για τη διασφάλιση της πληρότητας και της ακρίβειας των οικείων πληροφοριακών δεδομένων.