Πυγμή και ψυχραιμία στον Έβρο
Θωράκιση των συνόρων δίχως εμπλοκή στην τουρκική παγίδα της έντασης ο κυβερνητικός στόχος. Συναντήθηκαν στο Μαξίμου, Μητσοτάκης – Δένδιας - Παναγιωτόπουλος
- 27 Μαΐου 2020 18:31
Τα σύνορα της Ελλάδας θα θωρακιστούν, όμως η χώρα προσδοκά ταυτόχρονα την καλυτέρευση των όρων συνεννόησης με την Τουρκία και όχι την τακτική της έντασης. Αυτό το μεικτό μήνυμα πυγμής και ψυχραιμίας φαίνεται να προκύπτει από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ γίνονται προετοιμασίες ώστε να αποφευχθεί στον Έβρο η επανάληψη των γεγονότων του Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό η συνάντηση που έγινε σήμερα, μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου
Η συνάντηση είχε – σύμφωνα με πληροφορίες – δύο στόχους: Να συζητηθεί εκτενώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο.Με έμφαση στο συντονισμό των κινήσεων ώστε να δοθούν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα, σχετικά με το ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στα σύνορα την ίδια στάση που κράτησε και στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή που συνοψίζεται στην αποφασιστικότητα για την φύλαξη των συνόρων. Κυρίως όμως στο ότι δεν θα επιτρέψει το προσφυγικό ζήτημα να λειτουργήσει ως μοχλός άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα και εμμέσως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάλογα θα είναι άλλωστε και τα μηνύματα προς την ευρωπαϊκή πλευρά, σχετικά με τον ρόλο που προτίθεται να παίξει η Ελλάδα, προασπίζοντας τα εθνικά και παράλληλα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Το δεύτερο στοιχείο που συζητήθηκε ήταν η ανάγκη ενιαίας στάσης και ξεκάθαρων μηνυμάτων προς το εσωτερικό της χώρας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν πως το αντικείμενο της συνάντησης συνοψίζεται σε όσα διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη.
Θυμίζουμε ότι εκεί μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία, τα χερσαία σύνορα, είναι απολύτως καθορισμένα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και των πρωτοκόλλων του ’26 που ακολούθησαν. Ξέρετε, επίσης, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται». Επίσης αναφορικά με τον φράκτη στον Έβρο επισήμανε ότι «ο φράχτης αυτός θα γίνει. Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο».
Όχι στην ένταση
Η κυβέρνηση φέρεται να εκτιμά ότι παράλληλα με την αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των κεκτημένων, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η στρατιωτικοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με βάση αυτό δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην στρατηγική της έντασης που έχει επιλέξει η τουρκική πλευρά. Αντιθέτως επιθυμεί να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι της διπλωματίας. Στοιχείο που επέδειξε και στην Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τις αρχές Δεκέμβρη του 2019, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ερντογάν παρά τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και την συμφωνία με την Λιβύη.
Στην συνέντευξή του άλλωστε, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τόνισε πως «δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πως θα μιλήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν θα έπρεπε να είναι είδηση». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, ότι πρέπει ντε και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα, με τα οποία λέω μετά βεβαιότητας ότι διαφωνούμε και πολλά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».
Συνολική συμφωνία με την Τουρκία
Επιβεβαιωτική αυτής της προσέγγισης μάλιστα ήταν και η δημόσια παρέμβαση που έκανε χθες η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο των επαφών της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε. Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε τον Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία, παρόμοια με αυτή που είχαμε με την Μεγάλη Βρετανία. Μια συμφωνία που θα αφορά θέματα οικονομίας, ασφάλειας, συνόρων και θα προβλέπει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να καθοριστούν με αυτή την καθολική συμφωνία και η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο και να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή». Μάλιστα έκανε και την συνολική πολιτική εκτίμηση ότι «το μεταναστευτικό και η μη αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων οδηγούν στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ανάχωμα σε αυτό είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή ηγεσία».
Δύσκολο θέμα για την Ν.Δ
Πάντως το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου δεν είναι εύκολη υπόθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τις απόψεις που εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τάσσεται και υπέρ της προοπτικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταγράφονται και άλλες προσεγγίσεις. Κυριότερη αυτών, η θέση που έχει λάβει δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αντιτιθέμενος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Εκτιμώντας μάλιστα ότι θα αξιοποιηθούν από την Άγκυρα στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή της συνολικής «γκριζοποίησης» των ελληνοτουρκικών διαφορών.