Ομολογία από το Twitter: Παραδέχτηκε ότι ο αλγόριθμος προωθεί τη Δεξιά και “κόβει” την Αριστερά
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ίδιο το twitter, επιβεβαιώθηκε η αίσθηση ότι ο αλγόριθμός του προωθεί περισσότερο δεξιά tweets σε σχέση με αυτά που έρχονται από τα αριστερά.
- 22 Οκτωβρίου 2021 19:23
Στην παραδοχή ότι ο αλγόριθμός του προωθεί στους χρήστες περισσότερα tweets από δεξιούς πολιτικούς και ειδησεογραφικά μέσα παρά περιεχόμενο από αριστερές πηγές, προχώρησε το Twitter.
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εξέτασε tweets από εκλεγμένους αξιωματούχους σε επτά χώρες – το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιαπωνία. Μελέτησε επίσης εάν το πολιτικό περιεχόμενο από ειδησεογραφικούς οργανισμούς ενισχύθηκε στο Twitter, εστιάζοντας κυρίως σε πηγές ειδήσεων των ΗΠΑ όπως το Fox News, οι New York Times και το BuzzFeed.
Η μελέτη συνέκρινε το timeline του “Home” του Twitter – τον προεπιλεγμένο τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται τα tweets στους 200 εκατομμύρια χρήστες του, στον οποίο ένας αλγόριθμος προσαρμόζει αυτό που βλέπουν οι χρήστες – με το παραδοσιακό χρονολογικό χρονοδιάγραμμα όπου τα πιο πρόσφατα tweets κατατάσσονται πρώτα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι σε έξι από τις επτά χώρες, εκτός από τη Γερμανία, τα tweets από δεξιούς πολιτικούς τα “έσπρωξε” περισσότερο ο αλγόριθμος από αυτά της αριστεράς. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που έχουν αναφορά στη δεξιά, ενισχύθηκαν περισσότερο από εκείνους της αριστεράς.
Σύμφωνα με ένα ερευνητικό έγγραφο 27 σελίδων, το Twitter εντόπισε μια “στατιστικά σημαντική διαφορά που ευνοεί την πολιτική δεξιά πτέρυγα” σε όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία.
Η πιο ισχυρή απόκλιση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς εντοπίστηκε στον Καναδά (Φιλελεύθεροι 43%, Συντηρητικοί 167%), ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (Εργατικοί 112%, Συντηρητικοί 176%). Ακόμη και όταν εξαιρέθηκαν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, ανέφερε το έγγραφο.
Το Twitter είπε ότι δεν ήταν σαφές γιατί παρήγαγε αυτά τα αποτελέσματα και έδειξε ότι μπορεί τώρα να χρειαστεί να αλλάξει τον αλγόριθμό του.
“Η αλγοριθμική ενίσχυση είναι προβληματική εάν υπάρχει προνομιακή μεταχείριση ως συνάρτηση του τρόπου κατασκευής του αλγόριθμου σε σχέση με τις αλληλεπιδράσεις που έχουν οι άνθρωποι με αυτόν. Απαιτείται περαιτέρω ανάλυση της βασικής αιτίας, προκειμένου να καθοριστεί ποιες, εάν υπάρχουν, αλλαγές απαιτούνται για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τον αλγόριθμο του timeline του Home”, ανέφερε η ανάρτηση.
Το Twitter είπε ότι θα καταστήσει την έρευνά του διαθέσιμη σε διάφορες πλευρές, όπως ακαδημαϊκούς και ετοιμάζεται να επιτρέψει σε τρίτους να έχουν ευρύτερη πρόσβαση στα δεδομένα του, σε μια κίνηση που ενδέχεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στο Facebook να κάνει το ίδιο. Το Facebook, που αυτή τη περίοδο δέχεται πιέσεις από πολιτικούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να διανείμει την έρευνά του σε τρίτους μετά τη διαρροή δεκάδων χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων –τα οποία περιελάμβαναν αποκαλύψεις ότι η εταιρεία γνώριζε ότι το Instagram έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων μετά την καταγγελία Frances Haugen.
Η μελέτη του Twitter συνέκρινε τους δύο τρόπους με τους οποίους ένας χρήστης μπορεί να δει το timeline του: ο πρώτος χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να παρέχει μια προσαρμοσμένη προβολή των tweets που μπορεί να ενδιαφέρει τον χρήστη με βάση τους λογαριασμούς που αλληλεπιδρούν με τους περισσότερους και άλλους παράγοντες. Το άλλο είναι το πιο παραδοσιακό χρονοδιάγραμμα στο οποίο ο χρήστης διαβάζει τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις με αντίστροφη χρονολογική σειρά.
Η μελέτη συνέκρινε τους δύο τύπους χρονοδιαγράμματος εξετάζοντας εάν ορισμένοι πολιτικοί, πολιτικά κόμματα ή ειδησεογραφικά μέσα προωθήθηκαν περισσότερο από άλλους. Η μελέτη ανέλυσε εκατομμύρια tweets από εκλεγμένους αξιωματούχους μεταξύ 1ης Απριλίου και 15 Αυγούστου 2020 και εκατοντάδες εκατομμύρια tweets από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, κυρίως στις ΗΠΑ, κατά την ίδια περίοδο.
Το Twitter δήλωσε ότι θα έκανε την έρευνά του διαθέσιμη σε τρίτα μέρη, αλλά είπε ότι οι ανησυχίες περί απορρήτου το εμπόδισαν να κάνει διαθέσιμα τα «ακατέργαστα δεδομένα». Η ανάρτηση ανέφερε: «Διαθέτουμε συγκεντρωτικά σύνολα δεδομένων για τρίτους ερευνητές που επιθυμούν να αναπαράγουν τα κύρια ευρήματά μας και να επικυρώσουν τη μεθοδολογία μας, κατόπιν αιτήματος».
Το Twitter πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται να διαθέσει εσωτερικά δεδομένα σε εξωτερικές πηγές σε τακτική βάση. Η εταιρεία δήλωσε ότι η ομάδα ηθικής, διαφάνειας και λογοδοσίας της μηχανικής εκμάθησης ολοκλήρωσε τα σχέδια με τρόπο που θα προστατεύει το απόρρητο των χρηστών.
«Αυτή η προσέγγιση είναι νέα και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτή την κλίμακα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αντιμετωπίσει τις ανταλλαγές απορρήτου έναντι λογοδοσίας που μπορούν να εμποδίσουν την αλγοριθμική διαφάνεια», ανέφερε το Twitter. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις ευκαιρίες που μπορεί να ανοίξει αυτή η εργασία για μελλοντική συνεργασία με εξωτερικούς ερευνητές που θέλουν να αναπαράγουν, να επικυρώσουν και να επεκτείνουν την εσωτερική μας έρευνα».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις