Επιχείρηση “ισοστάθμισης κινδύνου” από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ
Σειρά φόρων και τελών επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ενώ παράλληλα και αναπροσαρμογές είναι αναπόφευκτες σε μια μεγάλη γκάμα κριτηρίων για πολλά κοινωνικά επιδόματα ή άλλες φοροαπαλλαγές που βασίζονται σε τεκμήρια ακίνητης περιουσίας.
- 14 Ιουνίου 2021 07:05
Επιχείρηση «απομείωσης» των κινδύνων που προκύπτουν από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Άλλωστε οι αυξήσεις αυτές οδηγούν σε αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού τεκμηρίων κατοικιών και τεκμαρτών εισοδημάτων, σε κριτήρια για κοινωνικά επιδόματα αλλά και σε μεταβολές στους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία και ξεπερνούν το σχετικό αφορολόγητο όριο.
Με δεδομένη της δέσμευση της κυβέρνησης δια στόματος υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη ήδη συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας η οποία θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης πέραν του ΕΝΦΙΑ σε άλλους φόρους και τέλη καθώς και σε κοινωνικά επιδόματα. Η Ομάδα Εργασίας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα θα λειτουργεί και εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας της φορολογικής πολιτικής για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», εκτός από τις Τιμές Ζώνης που ήδη άλλαξαν, μελετώνται αλλαγές επίσης στα όρια ζωνών, συντελεστές εμπορικότητας κλπ, αλλά και εντάξεις νέων περιοχών που παραμένουν ξανά εκτός αντικειμενικών . Μέσα από τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα κληθούν να πληρώσουν μόνο όσοι διαθέτουν «φιλέτα» κι έτσι θα δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος έως και 200 εκατ. ευρώ που θα στηρίξει το σχέδιο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%
Να σημειωθεί επίσης ότι με βάση και όσα αναφέρουν πηγές του Υπ. Οικονομικών λόγω του ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο πρώτη μέριμνα είναι μέσα από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ να διασφαλιστεί μια δίκαιη κατανομή και όχι η περαιτέρω διασφάλιση πόρων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα κατέγραψε σε άρθρο του στην Καθημερινή ο υπουργός Οικονομικών τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν τα 36,1 δισεκ. ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρεται συνολικά έχουν προστεθεί 33,6 δισεκ. ευρώ στο ταμείο της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσα από διάφορες πηγές (επιστροφές ANFAs, δανεισμός, προγράμματα ΕΕ, κτλ) και έτσι ουσιαστικά όσα δαπανήθηκαν για μέτρα στήριξης της οικονομίας, έχουν καλυφθεί από τη διαδικασία αυτή ενίσχυσης του κρατικού ταμείου
Πάντως η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές και την απομείωση των δυσμενών αποτελεσμάτων από τις αυξήσεις είναι δύσκολη υπόθεση. Π.χ. μια γονική παροχή επηρεάζεται καταλυτικά καθώς με τις αυξήσεις το όριο των 150.000 ευρώ για το οποίο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.
Γι’ αυτό το πρώτο άμεσο και ορατό αποτέλεσμα των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες είναι η κατακόρυφη αύξηση των προς μεταβίβαση ακινήτων. Έτσι σε πολλά συμβολαιογραφικά γραφεία σπεύδουν οι φορολογούμενοι για να κάνουν γονικές παροχές ή να μεταβιβάσουν ακίνητα ώστε να μην επιβαρυνθούν από την εκτίναξη σε πολλές περιοχές αντικειμενικών αξιών.
Υπενθυμίζεται φόρος είναι στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας, που βέβαια από 1 1 2022 για 7. 634 ζώνες (55% του συνόλου) καταγράφεται αύξηση 19,5% κατά μέσο όρο. Ενδεικτικό είναι ότι ο φόρος μεταβίβασης ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.450 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 2.050 ευρώ, ο σήμερα είναι 3.045 ευρώ και σε έξι μήνες ανεβαίνει στις 4.305 ευρώ. Για μια τέτοια μεταβίβαση, ο φορολογούμενος έχει κάθε λόγο να «τρέξει» έως το τέλος του έτους.
Επίσης η μεταβολή στα όρια αντικειμενικής αξίας επιδρά και στα όρια απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας. Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά. Με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, υπάρχουν περιπτώσεις που η φορολογητέα αξία της πρώτης κατοικίας ξεπερνά τα αφορολόγητα όρια και έτσι οι αγοραστές θα κληθούν, εάν δεν αλλάξει κάτι στα όρια μέσα από τη δουλειά της Ομάδας Εργασίας, να καταβάλλουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις