Όταν οι Σπανιόλες σκηνοθετούν

Όταν οι Σπανιόλες σκηνοθετούν
Σκηνή από την μικρού μήκους ισπανική ταινία "Χυμός από καρπούζι" ΤΝ

Η "Επικράτεια γυναικών", το ετήσιο κινηματογραφικό αφιέρωμα του Ινστιτούτου Θερβάντες σε σκηνοθέτριες, θα προβάλει τον Νοέμβριο δυο μυθοπλασίες, δυο ντοκιμαντέρ και τέσσερις μικρού μήκους ταινίες.

Με τις γυναίκες να βρίσκονται στον αφρό της διεθνούς επικαιρότητας συχνά για τους πιο λάθος λόγους, η «Επικράτεια γυναικών» του Ινστιτούτου Θερβάντες έρχεται ακόμη μια χρονιά να δώσει στα γυναικεία πράματα μια ουσιαστική, ελπιδοφόρα και οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα προοπτική.

Από το 2010, η «Επικράτεια γυναικών» είναι ένας σταθερός κινηματογραφικός κύκλος προβολών που διοργανώνει το ισπανικό ινστιτούτο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην γυναικεία δημιουργία. Γιατί η γυναικεία κινηματογραφική ματιά διαφέρει από την ανδρική… Μάλιστα, το εν λόγω αφιέρωμα κατά κανόνα περιλαμβάνει ταινίες πρόσφατης παραγωγής, που αποτυπώνουν όσα απασχολούν την εκάστοτε περίοδο τις σκηνοθέτριες του ισπανόφωνου κινηματογράφου.

Η φετινή διοργάνωση συνυπογράφεται από το Ιντιτούτο Θερβάντες, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College, οι δε προβολές θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης τις τέσσερις πρώτες Τρίτες του Νοεμβρίου. Οι τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες της φετινής «Επικράτειας» (δυό μυθοπλασίας, δυο ντοκιμαντέρ) υπογράφονται από τρεις Καταλανές σκηνοθέτριες, και μια προερχόμενη από την Θέουτα, την αυτόνομη ισπανική κοινότητα που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Μαρόκου, απέναντι από το Γιβραλτάρ.

Επιπροσθέτως, το φετινό αφιέρωμα εμπλουτίζεται με τέσσερις μικρομηκάδικες δημιουργίες, επίσης γυναικών, οι οποίες θα προβάλλονται αμέσως πριν από την μεγάλου μήκους ταινία.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

Τρίτη 2 Νοεμβρίου

  • 18:30 «Ο αδελφός μου ο Χουάν» (2019), των Κριστίνα και Μαρία Χοσέ Μαρτίν Μπαρσελόνα (10’)
  • 18:45: «Το ταξίδι της Μάρτα» (2019) της Νέους Μπαλούς (85΄). Μυθοπλασία. Η 17χρονη Μάρτα πηγαίνει διακοπές σε ένα θέρετρο στην Αφρική με την οικογένειά της. Προτιμά να περνά περισσότερο χρόνο με τους νέους που εργάζονται στο ξενοδοχείο παρά με τους δικούς της, δημιουργώντας νέες φιλίες που θα προκαλέσουν ένταση στη σχέση με τον πατέρα της. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με νέους ορίζοντες και συνειδητοποιήσεις για όλους.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου

  • 18:30 «Benidorm 2017» (2019), της Κλάουντια Κοσταφρέδα Claudia (22΄)
  • 19:00 «Οι ένορκοι» (2012), της Βιρχίνια Γκαρσία δελ Πίνο (67΄). Ντοκιμαντέρ. Κινηματογραφώντας τα μέλη ενός σώματος ενόρκων που καλούνται να κρίνουν μια δίκη δολοφονίας, η κίνηση της κάμερας αντικατοπτρίζει την εσωτερική κατάστασή τους, χαμένοι καθώς είναι μέσα στον λαβύρινθο των αποδείξεων, των εικόνων και των μαρτυριών.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου

  • 18:30 «Χυμός από καρπούζι» (2019), της Ιρένε Μοράι (23΄)
  • 19:00 «Γενναία» (2016), της Ροσέρ Αγκιλάρ (87΄). Μυθοπλασία. Η ζωή της Τζανίν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά μέχρι να δεχτεί μια επίθεση στο μετρό. Από αυτό το σημείο κι έπειτα, όλα καταρρέουν. Προσπαθώντας να διαφύγει το εσωτερικό της μαρτύριο, θα προσεγγίσει την σκοτεινότερη πλευρά της.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου

  • 18:30 «Σάρκα» (2019), της Καμίλα Κάτερ, (κινούμενα σχέδια, 12΄)
  • 18:45 «Μεταξύ σκύλου και λύκου» (2019), της Ιρένε Γκουτιέρες (77’). Ντοκιμαντέρ. Βυθισμένοι στα βάθη της κουβανικής ζούγκλας, τρεις πρώην μαχητές από τον πόλεμο της Αγκόλας, οι τελευταίοι σαμουράι της κουβανικής επανάστασης, διστάζουν να εγκαταλείψουν το επαναστατικό πνεύμα που τους ένωσε ως συντρόφους πριν από τριάντα χρόνια.

Πληροφορίες: Στις 2, 9, 16, και 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, 210-3680052), είσοδος ελεύθερη με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα