PLáSMATA~BODIES, DREAMS, AND DATA
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στήνει τη μεγαλύτερη ψηφιακή έκθεση ανοικτού χώρου στην Ευρώπη.
Plásmata
~
Bodies, Dreams, and Data
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
στήνει τη μεγαλύτερη ψηφιακή έκθεση ανοικτού χώρου στην Ευρώπη.

From Body to Machine
Soma
Meta Cyborg
H Στέγη πάντα “έβγαινε” στην Πόλη. Μαζί της έχουμε περπατήσει από τις γειτονιές της Κυψέλης και τα στενά της Πατησίων μέχρι το λιμάνι του Πειραιά και από την Πλατεία Κοτζιά μέχρι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας.
Από το 2010 που άνοιξε, η Στέγη μάς έχει ξαφνιάσει ουκ ολίγες φορές άλλοτε με απρόσμενους “Εικαστικούς Διαλόγους”, άλλοτε με τις δράσεις του “Fast Forward Festival” ή ακόμη και με τα αξέχαστα block party στη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Πόσες φορές πλέον δεν έχετε δώσει ραντεβού στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο, κάτω από το ρομαντικό «Φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη;
Ακόμη είναι χαραγμένα μέσα μου τα βλέμματα των ηλικιωμένων ανθρώπων στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη με τους οποίους είδαμε μαζί μία θεατρική παράσταση, αλλά και η διαδρομή ζωής που έκανα στα στενά κάτω από την οδό Πατησίων μπαίνοντας μέσα σε σπίτια μεταναστών και μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τις ιστορίες τους. Αξέχαστο θα μου μείνει και το σκοτεινό “τρενάκι του τρόμου” του Dries Verhoeven, στο οποίο μπήκα μέρα μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος όπου ήλθα αντιμέτωπη με τους φόβους μου, αλλά και το καμουφλάζ της πλατείας Ομονοίας του Gregor Schneider.
Όσοι δε έχουμε παιδιά, σίγουρα ξεθάβουμε κατά περιόδους στο σπίτι μας ένα αυτοκόλλητο του μουσικού φεστιβάλ Big Bang. Αλλά και η ψηφιακή Τέχνη μάς έχει επανασυστηθεί ουκ ολίγες φορές όλα αυτά τα χρόνια στη Στέγη. Στη Digital Revolution όλοι γίναμε πουλιά, στο “Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο” ήρθαμε αντιμέτωποι με ανθρώπους, κλώνους, αλλά και τον Darth Vader, ενώ η Κυριακή Γονή μάς φιλοξένησε στον “Κήπο Δεδομένων” της, όπου “ζωντάνεψαν” με ψηφιακή μνήμη μικρά, αόρατα φυτά, στον βράχο της Ακρόπολης.
Πέρσι η Τεχνητή Νοημοσύνη “κατέλαβε” το Πεδίον Του Άρεως, με την έκθεση “You and AI: Through the Algorithmic Lens – Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη μαζί σου”. Εκεί, στην καρδιά της πόλης, ανάμεσα σε μεγάλες οθόνες, τρισδιάστατα γλυπτά, και ηχοτοπία, το φυσικό συναντήθηκε με το τεχνητό και διερευνήθηκε το πώς οι περιβόητοι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης διαμορφώνουν αντιλήψεις, συνήθειες, κι εν τέλει την ίδια την κοινωνία.
Φέτος, αλλόκοτα πλάσματα καταλαμβάνουν το Πεδίον του Άρεως. Πλάσματα φτιαγμένα από τον πηλό του 21ου αιώνα - τα ψηφιακά δεδομένα- που ξεπροβάλλουν σε απροσδόκητα σημεία του κήπου κι ανοίγουν έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο για τα όρια του ανθρώπου και των μηχανών βυθίζοντάς μας σε ένα όνειρο, άλλες φορές διασκεδαστικό και άλλες δυστοπικό και σκοτεινό”.
Ένα ανδροειδές με γυναικεία μορφή μάς δίνει φάρμακα σε ένα “παρακμιακό” φαρμακείο, ένα μπλε τεχνητό φεγγάρι φωτίζει το πάρκο με την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένας πύρινος πλανήτης κομμένος στα δύο μας καλεί να τον διασχίσουμε, σιωπηλές φιγούρες δίνουν “φωνή” στα δέντρα, ένα σύγχρονο μαντείο απαντά στα υπαρξιακά μας διλήμματα, ενώ ένα άβαταρ “αντιστέκεται” στις τεχνολογίες αναβάθμισης…
“Πλάσματα” που μας παρακινούν να δούμε τους εαυτούς μας μέσα από τις αντανακλάσεις που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, αποκαλύπτουν μια άποψη της ανθρώπινης εμπειρίας που προβάλλει ως ανάμειξη υλικού και άυλου, βιολογικού και μηχανικού, κοινωνικού και σωματικού. Μπορούν άραγε αυτές οι υβριδικές μορφές ανθρώπων, ζώων, φυτών, βακτηρίων και άλλων ειδών να μας βοηθήσουν να οραματιστούμε μετα-ανθρωποκεντρικές προοπτικές που να διευκολύνουν τη συγγένεια, την ισότητα και τις σχέσεις ανάμεσα σε όλες τις μορφές ζωής, σε ένα συλλογικό και διασυνδεδεμένο σώμα;

“Το πλάσμα, ούτε στερεό ούτε υγρό μα ούτε και αέριο, αλλά η τέταρτη κατάσταση της ύλης που επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου για να επιτυγχάνεται η σύνδεση. Το πλάσμα, έτσι όπως προκύπτει από το αίμα μας ως θεραπευτικό όπλο της σύγχρονης ιατρικής. Το πλάσμα ως υπέροχο δημιούργημα, πέρα από το φύλο, το μέγεθος, τη φυλή.
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας, δημιουργήσαμε στο Πεδίον του Άρεως ένα ψηφιακό πεδίο όπου αναπνέουμε μαζί με την τέχνη. Γιατί η τέχνη έχει τη μαγική ιδιότητα να λειτουργεί καλύτερα εκεί όπου δεν κυκλοφορεί συνήθως. Και ο δημόσιος χώρος της δίνει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εμάς, τους πολλούς, τους ανυποψίαστους. Να μας αιφνιδιάσει, να μας εκπλήξει, να μας κάνει να σκεφτούμε αλλιώς, να μας απαλλάξει από βεβαιότητες, να μας απαλύνει φόβους, να μας παρηγορήσει”, σημειώνει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση, Curatorial Direction της έκθεσης “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”
25 διεθνή έργα μεγάλων διαστάσεων απλώνονται στο πάρκο, ενώ νέες αναθέσεις, περισσότερα από 250 τετραγωνικά μέτρα έργων LED, βίντεο, διαδραστικές εγκαταστάσεις, 3D scanning, γλυπτά, φωτιστικές εγκαταστάσεις, mapping, ψηφιακές ταινίες και animation αποτυπώνουν τον τρόπο που επιβιώνουμε μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, που βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από την αντανάκλαση που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, σε γνωστές διαδρομές, αλλά και στα πιο απρόσμενα σημεία του πάρκου.
Σημειώστε πως δύο από τους καλλιτέχνες της έκθεσης προέρχονται από το ONX STUDIO, ένα eXtended Reality Studio στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης που δημιούργησαν το Ίδρυμα Ωνάση και το NEW INC του New Museum, όπου συναντιούνται καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και designers από όλο τον κόσμο, που ασχολούνται με υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας, ώστε να εξερευνήσουν τη σύγχρονη τέχνη.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος ασχολείται με το σώμα ως ατομική, αλλά πολυεδρική υποκειμενικότητα, το δεύτερο μέρος με το συλλογικό και μετα-ανθρώπινο σώμα και το τρίτο με το πλανητικό και μη-ανθρώπινο σώμα.
Οι εκθεσιακές διαδρομές μάς καλούν με επιμελημένη τυχαιότητα να ανακαλύψουμε μέρη του πάρκου που δεν αποτελούν απαραίτητα τα πιο κεντρικά του σημεία.
Όταν, ωστόσο, νυχτώσει, υπάρχουν τρία κυρίαρχα σημεία- οδηγοί που είναι ορατά από μεγαλύτερη απόσταση: μία τεράστια γιγαντοθόνη γεμάτη χρώματα και εικόνες στην κεντρική είσοδο (Refik Anadol, Quantum Memories- Probability) ένα τεχνητό φεγγάρι από ακτίνες laser που θα υψώνεται στα 70 μέτρα πάνω από το Πεδίον του Άρεως στον χώρο του αγάλματος της θεάς Αθηνάς (Another Moon των Kimchi and Chips), και ένας φωτεινός κόκκινος πλανήτης των 20 μέτρων σε δύο ημισφαίρια στον χώρο μπροστά από το Άλσος (Devided των Spy).
Πρόκειται για μια συνειδητή επιμελητική κατεύθυνση που επιτρέπει στον επισκέπτη να προσεγγίσει την έκθεση από τα πολυσύχναστα σημεία του Πάρκου, αλλά στη συνέχεια τον προσκαλεί να χαθεί μέσα στο πάρκο, πού συχνά με αναπάντεχα εκθέματα ή με εκθέματα που αποτελούν χώρους αναψυχής και πραγματοποίησης συλλογικών δραστηριοτήτων.




ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ
Από την τεράστια γιγαντοθόνη κάτω από το άγαλμα του Βασιλιά μέχρι τις χιλιάδες προϋπάρχουσες προτομές


Η έκθεση ξεκινάει από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου και φτάνει μέχρι το θέατρο του Άλσους και το πευκόδασος που υπάρχει πάνω από αυτό.
Μπαίνοντας από την κεντρική λοιπόν είσοδο στο Πεδίον του Άρεως βρισκόμαστε απέναντι σε ένα επιβλητικό έργο του Refik Anadol, το Quantum Memories- Probability. Πρόκειται για μία τεράστια γιγαντοθόνη που απεικονίζει το πώς θα μπορούσαν να οπτικοποιηθούν τα όνειρα των αλγορίθμων μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών εικόνων ρευστότητας που παράγονται από ένα αλγοριθμικό δίκτυο.
Χρώματα και εικόνες ξεχύνονται μέσα από μία τολμηρή εικαστική σύνθεση γραφικών και χρωμάτων -που αντλήθηκαν από ένα σύνολο δεδομένων με περισσότερες από διακόσιες εκατομμύρια εικόνες ανοιχτής πρόσβασης με θέμα τη φύση- “ρουφώντας” μας μέσα τους, αποκαλύπτοντας σύμπαντα και βοηθώντας μας να δούμε τον κόσμο γύρω μας με άλλη ματιά.
Λίγα μέτρα πιο κάτω συναντάμε ένα έργο των Superflex με τη φράση «We are having the time of our lives» (2019) που δίνει τον τόνο μιας διασκεδαστικής ψηφιακής δυστοπίας.
Πρόκειται για μια αναθεώρηση του τέλους της ανθρωπότητας μέσω μιας εμπορικής επιγραφής που συναντάμε στα αστικά τοπία· μια ειρωνική δήλωση που εξετάζει την ανθρώπινη συνθήκη σε καιρούς αλλεπάλληλων κρίσεων και επαναλαμβανόμενων σφαλμάτων. Στο κάτω μέρος του έργου διακρίνονται οι χαρακτηριστικές πορτοκαλί σακούλες που συγκρατούν εδώ το έργο και χρησιμοποιούνται στην βόρεια Ευρώπη κυρίως για να συγκρατούν τα νερά των πλημμυρών στα σπίτια.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Polymorphic των Matthew Niederhauser, Elie Zananiri, John Fitzgerald που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του αγάλματος του βασιλιά. Πρόκειται για μία διαδραστική εγκατάσταση για το πώς μπορεί η ψηφιακή τεχνολογία να επεκτείνει το ανθρώπινο σώμα πέρα από τα όριά του, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε εκ νέου τον εαυτό μας. Και πώς τον ανακαλύπτουμε; Εδώ το σώμα δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται. Αν κάποιος σταθεί μπροστά στο έργο, τότε βλέπει μπροστά του την ψηφιακή του αναπαράσταση να παίρνει “σάρκα κι οστά” και το σώμα του να γίνεται όχημα έκφρασης, ανακάλυψης και αλλαγής. Ο εαυτός είναι εφήμερος, μπορεί λοιπόν να μεταμορφωθεί και να ενωθεί με νέους κόσμους.
Στο Moon Faced του Morehshin Allahyari βλέπουμε ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών όπου ένα μηχανικό πρόγραμμα “μαθαίνει” να ζωγραφίζει νέα άφυλα πορτρέτα, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης μιας ιστορίας δυτικότροπων επιρροών, οι οποίες επισκίασαν και εξαφάνισαν τις queer αναπαραστάσεις του φύλου στην περσική οπτική κουλτούρα.
Στόχος, η ανατροπή του κυρίαρχου αφηγήματος της εξουσίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Vine 2.0: The Alternative Limb Project (2022) της Kelly Knox, ένα έργο που αποτελείται από ένα “γλυπτο” βοτανικό πλοκάμι, υβρίδιο χλωρίδας και πανίδας που βλέπουμε μέσα σε μία γυάλα και ένα εντυπωσιακό βίντεο που δημιουργούν ερωτήματα γύρω από το πώς αντιλαμβανόμαστε την αναπηρία. Πρόκειται για ένα φορέσιμο έργο, εμπνευσμένο από φυτά αυτού του πλανήτη, το οποίο μπορεί να κινείται απαλά και οργανικά καθώς λυγίζει. Στο βίντεο που προβάλλεται πίσω από το περίεργο αυτό γλυπτό βλέπουμε ένα μοντέλο να το φορά. Και να το ελέγχει μέσω αισθητήρων πίεσης ενσωματωμένων στα παπούτσια του.
Η έκθεση δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στον όγκο ως κεντρική έκφραση του σώματος.
Λίγο πιο κάτω, η Μαρία Παπαδημητρίου με το έργο της “Diamond of otherness- Kaleidoscope of the motions of the soul (2020)” μας καλεί να μπούμε σε έναν μετα-τεχνολογικό ναό και να ανακαλύψουμε τις αντανακλάσεις του εαυτού μας μπροστά σε ένα τεράστιο πρισματικό διαμάντι που αποτυπώνει και παραμορφώνει την πραγματικότητα γύρω του. Μια αναφορά στη φράση του ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ «Εγώ είναι ένας άλλος», ένας υπαινιγμός για την υλικότητα της τέχνης που μας επιτρέπει να συναντήσουμε τον εαυτό μας, ως κάποιοι άλλοι.
Χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένους αλγόριθμους, δεδομένα και ψηφιακές συσκευές, o Christian Mio Loclair δημιουργεί γλυπτά, έργα βίντεο και εγκαταστάσεις για να συνεχίσει να απεικονίζει την αισθητική και τις συνάψεις τόσο της ανθρώπινης όσο και της ψηφιακής ταυτότητας.
Το μαρμάρινο γλυπτό του Heilin αποτελεί υλική έκφραση της δημιουργικότητας ενός αλγορίθμου και αναρωτιέται ποιο είναι το νόημα της ατομικής υπογραφής και της συλλογικής δημιουργικότητας στην ψηφιακή εποχή. Σε άμεσο διάλογο με τα γλυπτά του πάρκου, το έργο αυτό δημιουργήθηκε αντλώντας ανοιχτά δεδομένα για προτομές ιστορικών μορφών, από διάφορες εποχές και πολιτισμούς. Πρόκειται για μια προτομή που περιέχει χιλιάδες προϋπάρχουσες προτομές και διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ατομική καλλιτεχνική πρόθεση και τη συλλογική φύση των ανθρώπινων εκφράσεων.
Το “Another moon” των Kimchi and Chips (2021) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά έργα της έκθεσης. Αποτελείται από 40 ηλιακούς πύργους που συλλέγουν ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα την “επιστρέφουν” στον ουρανό, δημιουργώντας ένα δεύτερο φεγγάρι.
Το έργο αυτό, τοποθετημένο πάνω από το κενοτάφιο με το άγαλμα της Αθηνάς για τους στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας αποτελεί έναν ξεκάθαρο συμβολισμό: το απών σώμα του ξένου στρατιώτη κάτω από το άγαλμα της θεάς του γνωσιακού πολέμου και της σοφίας σκεπάζεται από ένα τεχνητό πλανητικό σώμα από laser που έχει δημιουργηθεί με την ενέργεια του Αττικού ήλιου που συγκεντρώνεται όλη την ημέρα για να είναι ορατή τη νύχτα. Κάθε βράδυ τα λέιζερ σβήνουν ένα προς ένα, καθώς οι μπαταρίες τους εξαντλούνται, ανάλογα με την ηλιοφάνεια της ημέρας.
Το Virtual Embalming του Frederik Heyman παρουσιάζει έναν επαναστατικό τρόπο για να προβάλουμε τον εαυτό μας στο απώτερο μέλλον, ώστε να μας θυμούνται οι επόμενες γενιές ακριβώς όπως εμείς το επιθυμούμε.. Σε ένα video wall παρακολουθούμε την εικονική «ταρίχευση» της Isabelle Huppert, της Kim Peers και της Michèle Lamy που απαθανατίζονται μέσα στις υπέρτατες φαντασιώσεις τους, σε ένα ψηφιακό μνημείο μέσω του 3D scanning.



ΣΩΜΑΤΑ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Από το Μπλε φεγγάρι μέχρι τα ομιλούντα δέντρα






ΗΕύα Παπαμαργαρίτη με την βίντεο εγκατάσταση “Among us, Among Others” παρουσιάζει το μετα-ανθρωπινό μυθολογικό σώμα που εκφράζει το συλλογικό και αναζητεί την ταυτότητά του. Τέσσερις μεγάλες οθόνες LED τοποθετούνται σε μια από τις μικρές πλατείες του Πεδίου του Άρεως, περιμετρικά του κέντρου της. Εκεί μια πληθώρα σωμάτων αναδύονται, κινούνται και αναπαύονται – άλλοτε ως ενιαίο συλλογικό σώμα και άλλοτε πάλι ως μοναδικές οντότητες. Καθώς μιμούνται τόσο τον άνθρωπο όσο και άλλες –φυσικές, οργανικές και ζωικές– οντότητες, μοιάζουν με ένα κράμα χαρακτήρων από βιντεοπαιχνίδια και μορφών της μυθολογίας. Μια ανοίκεια χορογραφία πλασμάτων στην οποία προσπαθούν να αναγνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Σε ένα δρομάκι του πάρκου, θα συναντήσετε ένα ανδροειδές με γυναικεία μορφή να έχει βρει στέγη σε ένα μικρό τσιμεντένιο κτίριο που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε φαρμακείο και δημόσια τουαλέτα. Μπαίνοντας στην αίθουσα αυτή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες φάρμακα, ενώ το ανδροειδές μάς μιλά για παυσίπονα και αντικαταθλιπτικά, χάπια δηλαδή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μεταβάλουμε τη συναισθηματική μας πραγματικότητα. Ο λόγος για την εγκατάσταση “Happiness” του θεατρικού δημιουργού και εικαστικού καλλιτέχνη, Dries Verhoeven, ένα σκληρό σχόλιο πάνω στην τεχνητή πραγματικότητα των ναρκωτικών, όπου το ανθρώπινο συγχωνεύεται με το τεχνητό συνιστώντας μια ζώνη μέσα στην οποία μπορούμε να ξαναγίνουμε άνθρωποι, κάτι παραπάνω από άνθρωποι ή και να ξεπεράσουμε την ανθρώπινη κατάσταση, με τη βοήθεια συνθετικών ουσιών.
Θα εμπιστευόσασταν ποτέ τον χρησμό μιας ασώματης τεχνητής νοημοσύνης; Το Frank της Cecilie Waagner Falkenstrøm είναι ένα σύγχρονο μαντείο που προσφέρει στους ανθρώπους προσωπική καθοδήγηση σχετικά με υπαρξιακά διλήμματα. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στο Frank για όλες τις προσωπικές σας ανησυχίες: τα άγχη, τους φόβους, τις ελπίδες και τα όνειρα.
“LaTurbo Avedon” είναι το όνομα ενός άβαταρ και καλλιτέχνη, που δημιουργεί έργο το οποίο δίνει έμφαση στην πρακτική της μη φυσικής ταυτότητας και πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ το Permanent Sunset είναι μία συνεχής περφόρμανς in-game, όπου οι χαρακτήρες αποδεσμεύονται από τους στόχους και τις ενέργειες των βιντεοπαιχνιδιών, για να απολαύσουν τα ηλιοβασιλέματα των εικονικών τους κόσμων. Άραγε θα μπορούσαν οι εικονικοί μας κόσμοι να έχουν στο κέντρο τους τον αναστοχασμό και τη δημιουργικότητα, αντί για την εμπορευματοποίηση;
Στην εγκατάσταση πολλαπλών οθονών -εμπνευσμένη από το Butoh, ένα είδος ιαπωνικού επιτελεστικού χορού της δεκαετίας του ’60- “An alive and dying avatar with spitits inside” οι Keiken x Clifford Sage αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν τα άβαταρ δεν ήταν αθάνατα, αλλά εύθραυστα και παροδικά. Εδώ, ένα άβαταρ αντιστέκεται στις τεχνολογίες αναβάθμισης για τη βελτίωση ή την παράταση της ανθρώπινης ζωής.
ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕΤΑ ΤΑ CYBORG
Από τον Πύρινο Πλανήτη έως τα εντυπωσιακά catwalks του Nick Knight


Ο Tony Oursler από το 2000 έχει δημιουργήσει πολλά δημόσια έργα που περιλαμβάνουν φως και προβολές σε αρχιτεκτονικά και σε άλλα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του τοπίου, όπως σε νερό, δέντρα και καπνό, καθώς και γλυπτικά αντικείμενα από υλικά όπως ο χυτός χαλκός και η πέτρα.
Το έργο του Eclipse είναι μια σειρά από projection mappings πάνω σε δέντρα και μάλιστα δίνει σε αυτά τα ίδια φωνή αναρωτώμενος τι θα είχαν να πουν για τη συμπεριφορά μας μέσα στη βιόσφαιρα; Αντλώντας έμπνευση από τη μεταμόρφωση της μυθολογικής Δάφνης σε δέντρο, από το Δέντρο της Ζωής της σκανδιναβικής κοσμογονίας, από ένα μικρό σχέδιο δέντρου του Δαρβίνου, που απεικονίζει μεταφορικά την εξελικτική του θεωρία, και από τη νέα τεχνολογία DNA CRISPR-Cas9, ο καλλιτέχνης τοποθετεί τα δέντρα στο κέντρο αντικρουόμενων κοσμοθεωριών, καλώντας μας να επανεξετάσουμε την τεχνολογία, τη φύση και τη θέση μας στη βιόσφαιρα.
Εμπνευσμένη από την πανδημία του covid-19 εγκατάσταση “Breathing Pavilion” του Ekene Ijeoma -ενός καλλιτέχνη που ενδιαφέρεται για όσα τείνουμε να παραβλέπουμε ή για όσα είναι κοινά στις κοινωνικοπολιτικές και τις διαπροσωπικές δυναμικές, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα όπως ο ήχος, το βίντεο, η γλυπτική, η εγκατάσταση και η περφόρμανς- καθώς ουσιαστικά αποτελεί έναν χώρο για συλλογικό διαλογισμό. Μπαίνοντας στην εγκατάσταση απομονώνεσαι ηχητικά από τους περιβάλλοντες θορύβους και καλείσαι να συγχρονίσεις την αναπνοή σου μέσα σε έναν κύκλο από φωτεινές, φουσκωτές στήλες που πάλλονται στον ρυθμό της ανάσας του καλλιτέχνη - πρόκειται για μία νύξη στο I can’t breathe που συνδέεται με το κίνημα Black Lives Matter.
Τι θα γινόταν αν ολόκληρος ο πληθυσμός του πλανήτη συγκεντρωνόταν σε μια μητρόπολη, επιστρέφοντας την υπόλοιπη Γη στη δικαιοδοσία της φύσης μάς αποκαλύπτει η ψηφιακή ταινία “Planet City” του Liam Young, ενώ στο ψηφιακό βίντεο animation “Cloud Quilt” της Saya Woolfalk ψηφιακά και αναλογικά στοιχεία σχηματίζουν ένα υβριδικό περιβάλλον για να μας παρασύρουν στη λογική και τη γλώσσα ενός άλλου τόπου.
Στην ταινία animation Vertical Migration: Superflex βλέπουμε τον κόσμο από την οπτική γωνία ενός σιφωνοφόρου, ενός ανοίκειου πλάσματος –συγγενικού των μεδουσών- που μπορεί να έχει το μήκος νυχιού ή φάλαινας και δεν μοιάζει με τίποτα που συναντάμε στη στεριά και στο We live in an ocean of air των Marshmallow Laser Feast ποτάμια οξυγόνου, νερού και άνθρακα ρέουν μέσα από μια γιγαντιαία σεκόγια, που αναπαριστά τον πνεύμονα του πλανήτη. Καθώς παρακολουθούμε τα συστατικά της ζωής να ξεχύνονται μέσα από τις διάφορες μορφές της, μπορούμε να αναλογιστούμε τον αέρινο ωκεανό μέσα στον οποίο υπάρχουμε: ένα ζωογόνο μέσο που συντηρεί –και συντηρείται από– κάθε είδος ζωής στη Γη.
To πιο εντυπωσιακό έργο της έκθεσης αυτής είναι το εμβληματικό πλανητικό “Divided” του Ισπανού καλλιτέχνη SpY, μια τεράστια, φωτεινή σφαίρα με έντονο κόκκινο χρώμα, χωρισμένη σε δύο μέρη και στηριζόμενη από σκαλωσιά ύψους 25 μέτρων. Η εγκατάσταση εκπέμπει ένα τολμηρό οπτικό μήνυμα, καθώς αφενός μεν ζούμε σε μια εποχή πόλωσης με έντονες πολιτικοκοινωνικές και στρατιωτικές και διαιρέσεις -που συχνά τροφοδοτούνται από τα ψηφιακά κοινωνικά μέσα- αφετέρου δε ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται.
Οι θεατές μπορούν να διασχίσουν τον γεμάτο φως διάδρομο εντός του έργου, με αποτέλεσμα να γίνουν και οι ίδιοι μέρος της καλλιτεχνικής εγκατάστασης και να αναζητήσουν τη δική τους, προσωπική και συλλογική εμπειρία.
Στον εκθεσιακό αυτό περίπατο θα συναντήσετε και το ShowStudio του Nick Knight. Στη μέση μιας μικρής πλατείας στις τέσσερις πλευρές ενός κύβου προβάλλονται 14 ταινίες μόδας που εξερευνούν το θέμα της μεταμόρφωσης μέσω της περφόρμανς και της τεχνολογίας. Εξελίσσοντας τη σύγχρονη γλώσσα δημιουργίας εικόνων, αυτές οι μικρού μήκους ταινίες συνδυάζουν τεχνικές όπως τα κινούμενα σχέδια, το 3D scanning και τo motion capture, μαζί με χορό και αντισυμβατικές φωτογραφίσεις μόδας, που ωθούν τα όρια και επινοούν νέα οράματα ομορφιάς.
Τέλος, στο πρώην αμφιθέατρο του πάρκου μπορείτε να δείτε την παγκόσμια βίντεο πλατφόρμα NOWNESS που παρουσιάζει μια ελεύθερη από αλγόριθμους σειρά ταινιών μικρού μήκους –κυρίως από το Instagram– σε μεγάλες οθόνες. επιμελείται Η παρουσίαση αυτή πάει κόντρα στην καθιερωμένη πρακτική της ψηφιακής πλατφόρμας να παρέχει στις προσωπικές συσκευές των χρηστών περιεχόμενο καθοριζόμενο από έναν αλγόριθμο, επαναφέροντας τους θεατές σε μια συλλογική εμπειρία θέασης σε δημόσιο χώρο, όπου παρακολουθούν –ή και όχι– χωρίς να καταγράφονται τα ψηφιακά ίχνη τους.
Extra Tip: Ακόμα και να έχετε ήδη επισκεφτεί την έκθεση, προτείνουμε να ξαναπάτε για να ζήσετε τη νέα εμπειρία περιήγησης με το δωρεάν app της Clio Muse Tours. Οι ηθοποιοί Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Λούλης και Αργύρης Πανταζάρας αφηγούνται με ευφάνταστο τρόπο μοναδικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα εκθέματα. (Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητά iOS και Android, στα ελληνικά και τα αγγλικά)




Η έκθεση Plásmata: Bodies, Dreams, and Data θα βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως μέχρι τις 10 Ιουλίου, με είσοδο ελεύθερη.
Κείμενο - Επιμέλεια: Γεωργία Οικονόμου
Creative Direction: Γιάννης Σαρλής
Explainer video: LAB 24MEDIA
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Πηγή φωτογραφιών αρχείου: ΣΤΕΓΗ