Μια στιγμή παραφροσύνης: Φύλακας βανδάλισε πίνακα αξίας 1 εκ. δολαρίων, ζωγραφίζοντας… μάτια

Μια στιγμή παραφροσύνης: Φύλακας βανδάλισε πίνακα αξίας 1 εκ. δολαρίων, ζωγραφίζοντας… μάτια
Ο πίνακας "Three Figures" (1932-34) της Anna Leporskaya YeltsinCenter/FACEBOOK

Ο πίνακας "Three Figures" που απεικόνιζε τρεις μορφές χωρίς μάτια, απέκτησε οφθαλμούς "χάρη" σε ένα φύλακα που "βαριόταν τη ζωή του".

Ο πίνακας “Three Figures” (1932-34) της Anna Leporskaya εκτίθετο στο Yeltsin Center στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με την The Art Newspaper Russia, ένας φύλακας του χώρου (security) βανδάλισε το έργο, ζωγραφίζοντας στις απρόσωπες μορφές, μάτια. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ήταν η πρώτη μέρα του εν λόγω εργαζομένου στη δουλειά.

Το περιστατικό βανδαλισμού έλαβε χώρα στις 7 Δεκέμβρη ωστόσο οι έρευνες απέδωσαν καρπούς, τώρα.

Ο Alexander Drozdov, διευθυντής του Yeltsin Center, δεν αποκάλυψε τη ταυτότητα του “δράστη”, ωστόσο σε συνέντευξη Τύπου για το περιστατικό, δήλωσε πως εργαζόταν για ιδιωτική εταιρεία και απολύθηκε αμέσως μετά την ταυτοποίησή του. Η υπεύθυνη της έκθεσης, Anna Reshetkina, ανέφερε πως ο βανδαλισμός έγινε με ένα απλό στυλό. “Τα κίνητρά του είναι ακόμη άγνωστα, αλλά οι εργοδότες του πιστεύουν πως ήταν μια στιγμή παραφροσύνης”, ανέφερε.

“Το μελάνι εισχώρησε ελαφρά στην στρώση του χρώματος, αφού το λευκό (διοξείδιο) του τιτανίου που χρησιμοποιήθηκε για τα πρόσωπα δεν καλύπτεται με βερνίκι, όπως συνηθιζόταν στα αφηρημένα έργα εκείνης της περιόδου”, αναφέρει το δημοσίευμα που αποκάλυψε τον βάνδαλο φύλακα. “Ευτυχώς ο φύλακας ζωγράφισε πάνω στο έργο χωρίς να ασκεί ιδιαίτερη πίεση, οπότε κρίνεται πως η αποκατάστασή του είναι εφικτή. Στην αριστερή φιγούρα δυστυχώς, υπάρχει μικρός θρυμματισμός στο στρώμα της βαφής”.

Ο βανδαλισμός έγινε γνωστός στις 7 Δεκεμβρίου, όταν δύο επισκέπτες της έκθεσης τον ανέφεραν στους υπευθύνους. Το έργο απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε στη State Tretyakov Gallery της Μόσχας, όπου και ανήκει. Η αποκατάστασή του θα κοστίσει περίπου 4.500 δολάρια. Το ποσό το κάλυψε η εταιρεία που εργαζόταν ο φύλακας.

Το Yeltsin Center ανέφερε το περιστατικό στις 20 Δεκεμβρίου στις τοπικές αρχές του Ekaterinburg και στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας για καθυστέρηση στη πρόοδο των ερευνών. Τη περασμένη μόλις εβδομάδα η ρωσική αστυνομία άνοιξε φάκελο ερευνών με τον δράστη να ταυτοποιείται μέσα από ανακρίσεις, και πλέον να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.

Στη θέση του πίνακα, το Yeltsin Center έχει τοποθετήσει μια ψηφιακή αναπαράστασή του. Φυσικά, το γεγονός σχολιάστηκε με… εικαστικές παρεμβάσεις και στο Twitter.

Το 2019 ένας άνδρας φυλακίστηκε για τρία χρόνια, όταν βανδάλισε πίνακα που απεικόνιζε τον Ιβάν Δ’ της Ρωσίας του Ilya Repin, έργο που είχε βανδαλιστεί και το 2013. Πρόκειται για έναν από τους πλέον αντιφατικούς πίνακες της Ρωσίας, που χρονολογείται στο 1581.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα