Πακιστάν – Μπαγκλαντές: Υποχρεωτική εργασία μεταναστών – εργατών γης χωρίς δικαιώματα και στη συνέχεια επιστροφή

Πακιστάν – Μπαγκλαντές: Υποχρεωτική εργασία μεταναστών – εργατών γης χωρίς δικαιώματα και στη συνέχεια επιστροφή
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου προετοιμάζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για χιλιάδες μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Οι επισκέψεις του Υπουργού Μεταναστεύσης και Ασύλου σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές δημιούργησαν αναταράξεις στη δεξιά πολυκατοικία.

Οσοι βρίσκονται δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία έσπευσαν να σχολιάσουν ότι οι επικείμενες συμφωνίες του Ελληνα Υπουργού, κυρίως με τον Πακιστάν, θα αποτελέσουν αφορμή για τη νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών κάτι, που όπως τονιζόταν σε υπερσυντηρητικά ΜΜΕ, θα έκανε την Ελλάδα…φιλοϊσλαμική χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι η συμφωνία που “προετοίμασε” το ταξίδι Μηταράκη είναι πράγματι απαράδεκτη αλλά από ανθρωπιστικής σκοπιάς γιατί επιφυλάσσει σε πολλούς ανθρώπους ένα ιδιότυπο καθεστώς “δουλοπάροικου” ο οποίος θα είναι απολύτως εξαρτημένος από την Ελλάδα που με τη σειρά της όταν θα πάψει να τον χρειάζεται, θα τον διώχνει.

Είναι αποκαλυπτική των προθέσεων η απάντηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην “εφημερίδα” Δημοκρατία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο τουΥπουργείου την Τετάρτη.

Σύμφωνα μ’ αυτήν, “θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά ζήτησε την έναρξη απευθείας επιστροφών παρανόμων μεταναστών προς το Πακιστάν”.

Μετάφραση: Οι παράτυποι μετανάστες θα εργάζονται υποχρεωτικά στη γεωργική παραγωγή (όπου οι έλλειψη εργατικών χεριών είναι φανερή και συνιστά μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική γεωργία) για ένα χρονικό διάστημα (πιθανόν κάτω από χρόνο) χωρίς όμως σ’ αυτό το διάστημα να μπορούν να κατοχυρώνουν οποιοδήποτε δικαίωμα σχετικά με την παραμονή τους ή την αίτηση ασύλου και χωρίς να δικαιούνται να φέρουν στην Ελλάδα την οικογένειά τους.

Η δε ελληνική πλευρά προχωρά ένα βήμα παραπάνω και αξιώνει την υποχρεωτική επιστροφή των ανθρώπων αυτών στην πατρίδα τους μετά το τέλος του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος! Εν συνεχεία όσοι αναχωρούν, θα αντικαθίστανται από άλλους στα χωράφια και η ιστορία θα πηγαίνει λέγοντας.

Άλλωστε, όπως λέει το Υπουργείο, “η άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επιπλέον, συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του εποχικού εργαζόμενου”.

Ας αφήσουμε τα φαιδρά περί συμφωνίας πριν από την άφιξη και ας δούμε λίγο προσεκτικότερα το καθεστώς κάτω από το οποίο θα εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Χωρίς καμία πιθανότητα παραμονής και με τη σιγουριά της επιστροφής εκεί απ’όπου ήθελαν να φύγουν κανείς, αν πιάσουμε το θέμα από καθαρά οικονομική άποψη, δεν πρόκειται να είναι παραγωγικοί.

Για τις, δε, αμοιβές τους λέει πολλά το καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζονται πολλοί εποχικοί εργάτες στα χωράφια σήμερα. Ανασφάλεια, χαμηλά μεροκάματα και κακές συνθήκες στέγασης και υγιεινής χαρακτηρίζουν τις περισσότερες δουλειές στο χώρο. Αυτό, άραγε, το σκηνικό επιχειρεί να νομιμοποιήσει ο κύριος Μηταράκης;

Οι της alt right πάντως μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Πακιστανοί θα μαζεύουν τις φράουλες και τα μαρούλια και σε εννιά μήνες θα παίρνουν τα μπογαλακιά τους και θα επιστρέφουν. Δεν κινδυνεύει με “αλλοίωση” ο ελληνικός πολιτισμός. Κινδυνεύει με αλλοίωση βέβαια το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά οκ, με τέτοια θα ασχολούμαστε τώρα;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα