ΕΟΠΥΥ: Βάζει φρένο σε δεκάδες νέες θεραπείες που το Υπ. Υγείας αποφάσισε να αποζημιώσει
Ένα νέο παράδοξο αντιμετώπισαν ασθενείς με σημαντικά νοσήματα καθώς ενώ οι γιατροί τους τα συνταγογράφησαν τα φαρμακεία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τις συνταγές!
- 08 Φεβρουαρίου 2021 01:58
Εδώ και περίπου 10 ημέρες το Υπουργείο Υγείας ανάρτησε τη νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων, δηλαδή τον κατάλογο φαρμάκων τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι περισσότερα από 200 νέα φάρμακα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι γιατροί να συνταγογραφούν εκ των οποίων και αρκετά καινοτόμα. Όμως, το θετικό νέο ότι η λίστα που περιλαμβάνει 60 νέες δραστικές ουσίες, ακολούθησε «ψυχρολουσία» για ασθενείς που πήγαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να ενημερωθούν ότι οι συνταγές τους δεν μπορούν να εκτελεστούν.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην καθυστέρηση έκδοσης μία άλλης λίστας στην οποία τα φάρμακα για να δοθούν στους ασθενείς θα πρέπει να περάσουν από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Κι αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ -χωρίς να γνωρίζει κανείς το λόγο- αποφάσισε να εντάξει έστω προσωρινά, όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα, στην κατηγορία εκείνων που χρειάζονται προέγκριση μέσω ΣΗΠ.
Έτσι, δόθηκε το «πράσινο φως» στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα (Φάρμακα Υψηλού Κόστους που διατίθενται μόνο μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ), χωρίς να γνωρίζουν για την επιπλέον διαδικασία που θα έπρεπε να γίνει και έτσι οι ασθενείς μετέβησαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να παραλάβουν τις νέες θεραπείες τους, όπως αυτό προβλεπόταν.
Στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όμως, κάποιοι από τους ασθενείς ενημερώθηκαν ότι οι συνταγές τους δεν μπορούν να εκτελεστούν και ο λόγος είναι καθαρά γραφειοκρατικός.
Ειδικότερα , κάποια Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως ογκολογικά, για να χορηγηθούν στους ασθενείς πρέπει να περάσουν έτσι κι αλλιώς από έλεγχο στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Για φάρμακα, όμως, όπως οι ιντερλευκίνες που αφορούν στην ψωρίαση ή θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και το βαρύ άσθμα, δεν προβλέπεται τέτοια σχετική διαδικασία.
Να σημειωθεί ακόμη ότι πέρα από αυτή την εκ παραδρομής διακριτικής μεταχείρισης σε όσες ιντερλεύκινες ήδη διατίθενται, δημιουργούνται επίσης και ασθενείς, όπως οι ψωριασικοί, δύο ταχυτήτων. Η ταλαιπωρία είναι ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που ήταν στη διαδικασία μετάβασης σε άλλη θεραπεία, γιατί η προηγούμενη δεν πετύχαινε τους θεραπευτικούς στόχους. Στις περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση ΣΗΠ, για να χορηγηθεί ένα τέτοιο φάρμακο σε έναν ασθενή πρέπει να γνωμοδοτηθεί από τρεις γιατρούς της ειδικότητας.
Αλλά δεν είναι μόνο οι περίπτωση των ψωριασικών ασθενών. Στην ίδια «περιπέτεια» μπαίνουν και ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (τις πιο επιθετικές μορφές της) αλλά και ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).
Στην περίπτωση δε, της πολλαπλής σκλήρυνσης, στη διαδικασία ένα νέο φάρμακο για ασθενείς με την υψηλά ενεργή υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου χρειάζεται έγκριση ΣΗΠ, ενώ για τα άλλα σκευάσματα στην ίδια ένδειξη δεν υπάρχει η ίδια απαίτηση.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας για να εκδοθεί το έγγραφο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κινητοποιήσεις από πολλούς φορείς ώστε να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος της τρέχουσας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνεδρίαση του την Παρασκευή, το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε την επίσπευση της διευθέτησης του ζητήματος, παραπέμποντας στο Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης την απόφαση για τις σχετικές εγκρίσεις.
Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11/2, τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων και το σχετικό κατάλογο, ο οποίος αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες, θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη ημέρα.
Με αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφούνται νέες καινοτόμες θεραπείες, που εντάχθηκαν στην πρόσφατη Θετική Λίστα και ανήκουν σε θεραπευτικές κατηγορίες που δεν απαιτείται ΣΗΠ, θα μπορούν να εκτελούν κανονικά τις συνταγές τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ακόμη πως και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας κάλεσε τον Οργανισμό να ξεπεράσει γρήγορα τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα 60 νέα φάρμακα που εκδόθηκαν στη νέα θετική λίστα. Η Ένωση επισήμανε ότι η παραπάνω προϋπόθεση όχι μόνο δεν απαιτείται για τα υπόλοιπα σκευάσματα των συγκεκριμένων κατηγοριών, αλλά επιπλέον οι γιατροί δεν είναι ούτε πιστοποιημένοι, ούτε εκπαιδευμένοι στη διαδικασία του ΣΗΠ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr