Οι σκύλοι μπορούν να προστεθούν στις μεθόδους ανίχνευσης ασθενών με Covid

Οι σκύλοι μπορούν να προστεθούν στις μεθόδους ανίχνευσης ασθενών με Covid
Η Cobra είχε την καλύτερη επίδοση (99.4%), σε ανίχνευση Covid -στην τυφλή δοκιμή που έγινε με δείγμα μάσκες ασθενών και μη. Julian Mendel/Florida State University

Επιστήμονες στο Florida International University μελέτησαν αν μπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύσουν τους βιοδείκτες του Covid-19 και άρα ποιος είναι ασθενής και ποιος όχι. "Επιβεβαιώθηκε πως μπορούν". Τι κάνει τους σκύλους ξεχωριστούς στην ανίχνευση οσμών.

Οι σκύλοι έχουν έως και 300 εκατομμύρια υποδοχείς οσμών/μυρωδιών. Είναι μεταξύ των καλύτερων ανιχνευτών που υπάρχουν στο ζωικό βασίλειο. Ο εγκέφαλος τους αφιερώνει επιπλέον 40% της ‘χωρητικότητας’ του στην ανάλυση οσμών, συγκριτικά με τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουμε γύρω στα 6.000.000 σχετικούς υποδοχείς.

Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά σκύλοι επιστρατεύονται για την ανίχνευση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, γεωργικών παρασίτων, αλλά και τον εντοπισμό αγνοουμένων -μεταξύ πολλών άλλων.

Όπως αναφέρουν τρεις επιστήμονες του Florida International University (ο καθηγητής χημείας και βιοχημείας, Kenneth G. Furton, ο ερευνητικός επίκουρος καθηγητής ιατροδικαστικής έρευνας, Julian Mendel και ο καθηγητής ιατροδικαστικής επιστήμης/μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης, Kelvin J. Frank Jr.) “οι σκύλοι όχι μόνο μπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε να ανιχνεύουν πτητικές οργανικές ενώσεις (μπορούν να παραχθούν από ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και από φυσικά και σύνθετα υλικά), αλλά μπορούν να το κάνουν και με μεγαλύτερη ευαισθησία, από ό,τι τα αναλυτικά όργανα”.

Για την ιστορία, οι πτητικές οργανικές ενώσεις παράγονται στον άνθρωπο από τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος, στη συνέχεια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά απελευθερώνονται στον αέρα, μέσω του αίματος, των ούρων, των κοπράνων, του δέρματος ή της αναπνοής.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να αναγνωρίσουν και μοναδικές πτητικές ενώσεις, όπως είναι οι βιοδείκτες, στην εκπνοή ασθενών με ορισμένες ασθένειες ή χρόνιες παθήσεις. Στη λίστα περιλαμβάνεται ο καρκίνος και ο διαβήτης. Επίσης, μπορούν να ‘καταλάβουν’ πότε ένας άνθρωπος θα πάθει επιληπτική κρίση -πριν την πάθει”.

Η ομάδα των ερευνητών από το Florida International University και για την ακρίβεια του Διεθνούς Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Ερευνών του πανεπιστημίου (φημίζεται για τις έρευνες του σε σκύλους-ανιχνευτές), θέλησε να διαπιστώσει αν τα συμπαθή ζώα μπορούν να ανιχνεύσουν και τον Covid-19, έπειτα από σχετική εκπαίδευση. Η μελέτη που έκαναν “επιβεβαιώνει πως μπορούν”.

H μεθοδολογία του τεστ των σκύλων

Όπως έγραψαν οι επιστήμονες στο Conversationστην πρόσφατη έρευνα μας υποθέσαμε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό, απελευθερώνουν συγκεκριμένες πτητικές οργανικές ενώσεις. Ως εκ τούτου, ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει αυτούς τους βιοδείκτες. Σε συνεργασία με το Baptist Health South Florida (μη κερδοσκοπικός οργανισμός υγειονομικής περίθαλψης) αποκτήσαμε μάσκες προσώπου από νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid, αλλά και από ανθρώπους που είχαν βγει αρνητικοί στα τεστ.

Στη συνέχεια, εκπαιδεύσαμε τέσσερις σκύλους να ‘μάθουν’ να αναγνωρίζουν τις θετικές στον ιό, μάσκες και να αγνοούν τις ‘καθαρές’ και τις αχρησιμοποίητες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης, οι σκύλοι έμαθαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των σχετικών βιοδεικτών”.

Πώς εκπαιδεύτηκαν οι σκύλοι

Ένα από τα εκπαιδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν τροχός ανίχνευσης αρωμάτων. Τοποθετήσαμε τις θετικές και τις αρνητικές -στον Covid- μάσκες, σε κουτάκια που είχαν μικρές τρύπες στα καπάκια και ήταν στερεωμένα στα άκρα των βραχιόνων του τροχού. Στη συνέχεια, τα σκυλιά περπάτησαν γύρω από τον τροχό και μύριζαν τις πτητικές οργανικές ενώσεις που έβγαιναν από αυτές τις τρύπες. Mετά 40 ‘τυφλές’ δοκιμές (ούτε οι εκπαιδευτές γνώριζαν ποιες μάσκες έφεραν τον ιό και ποιες όχι), διαπιστώσαμε πως και οι τέσσερις σκύλοι εντόπισαν με ακρίβεια τις μάσκες που άνηκαν σε ασθενείς, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%”.

Ο σκύλος στη φωτογραφία (πάνω, πάνω) είναι θηλυκός, το όνομα του είναι Cobra και είχε την καλύτερη επίδοση (99.4%). Προτιμήθηκε -μαζί με το One Betta που είχε ποσοστό επιτυχία το 98.1%- για τη δοκιμή, στο κέντρο Διοίκησης Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα. Τα δυο ζώα έκαναν έλεγχο για Covid σε επιφάνειες, πριν δοκιμάσουν να κάνουν την ανίχνευση στο ετήσιο Φεστιβάλ Τροφίμων και Κρασιού στο Μαϊάμι, το Μάιο του 2021. Τέσσερις μήνες μετά, εργάστηκαν σε πιλοτικές μελέτες 30 ημερών, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι.

Τώρα που ξέρουμε πως οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να ‘μυρίσουν’ τον Covid, η ομάδα μας ελπίζει πως θα αναγνωρίσει τις ακριβείς πτητικές οργανικές ενώσεις (βιοδείκτες) που εντοπίζουν τα ζώα. Για να το καταφέρουμε, συνεχίζουμε να αναλύουμε μάσκες ασθενών και μη, στα εργαστήρια μας”. Εφόσον γίνει ο εντοπισμός, θα μπορούν να δημιουργηθούν εργαλεία για την εκπαίδευση και άλλων σκύλων, όπως και για την ανάπτυξη αισθητήρων Covid, για συσκευές ανίχνευσης οσμών που θα δώσουν μια ακόμα επιλογή για τεστ και θα βοηθήσουν ώστε η πανδημία να γίνει ενδημία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα