Μπαλωμενάκης: Απαράδεκτο και πρωτοφανές το εξώδικο του Γεωργιάδη εναντίον μου
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα για την Υγεία έλαβε πριν λίγα λεπτά το εξώδικο του Άδ. Γεωργιάδη και διέψευσε την κατηγορία ότι μέσω αυτού «διέρρευσε» στον Τύπο το πόρισμα της πλειοψηφίας.
- 04 Δεκεμβρίου 2018 13:39
«Απαράδεκτο και πρωτοφανές» χαρακτήρισε το εξώδικο που έλαβε πριν λίγα λεπτά από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα για την Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Παρεμβαίνοντας στην ροή των τοποθετήσεων στην Εξεταστική για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Αντ. Μπαλωμενάκης διέψευσε την κατηγορία του Άδ. Γεωργιάδη ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας που μιλά για ενδείξεις ηθικής αυτουργίας του αντιπροέδρου της ΝΔ για τις 23 παράνομες προσλήψεις «διέρρευσε» στον Τύπο μέσω αυτού.
Ο Αντ. Μπαλωμενάκης εξέφρασε την λύπη του για το εξώδικο παρατηρώντας ότι «εκλαμβάνεται ως απειλή».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επικεντρώθηκε στην υπόθεση των 23 παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι ο Άδ. Γεωργιάδης δεν είχε γνώση της υπόθεσης. Ο Σπ. Λάππας απέρριψε τις κατηγορίες ότι μέσω της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ επιχειρείται η δίωξη πολιτικών αντιπάλων του κόμματός του παρατηρώντας ότι «στηριχθήκαμε σε απόψεις, κείμενα και πορίσματα ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, ο Σπ. Λάππας χαρακτήρισε «πορίσματα-καταπέλτη» τα πορίσματα των ελεγκτών για τον τρόπο διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Σπ. Λάππας αναφέρθηκε και σε άλλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως τα 89 εκατ. ευρώ του ελλείμματος κι αναρωτήθηκε πώς το υπουργείο Υγείας δεν έβλεπε τις διαφορές αυτές των 89 εκατ. ευρώ επί τέσσερα συναπτά έτη στους ισολογισμούς του Κέντρου. Ο Σπ. Λάππας σχολίασε και το ζήτημα των θερμικών καμερών που προμηθεύτηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε υψηλότατο κόστος, αλλά και την υπόθεση των εκατομμυρίων εμβολίων που προμηθεύτηκε η χώρα για την πανδημία της γρίπης παρατηρώντας ότι καμία άλλη χώρα δεν αγόρασε προκαταβολικά τόσα εμβόλια, παρά μόνο τμηματικά.
Γ. Γεωργαντάς: «Σοβαρά ζητήματα πολιτικών και ποινικών ευθυνών» για υποθέσεις της περιόδου 2015-2018 – «Επιλεκτική ακοή» της πλειοψηφίας
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι στην δικογραφία που συνέταξαν οι εισαγγελικές αρχές δεν προκύπτει καμία ευθύνη σε πολιτικό πρόσωπο και συγκεκριμένα στον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και καμία αναφορά σε ηθική αυτουργία. Μάλιστα, ο Γ. Γεωργαντάς παρατήρησε ότι η επιστολή με τις οποίες ζητούνταν οι προσλήψεις δεν είναι κανένα διακριτικό του Άδ. Γεωργιάδη και «θα μπορούσε να έχει σταλεί από οποιονδήποτε». Ο Γ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», ενώ καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι «θεωρεί αυτονόητα κι αξιόπιστα» στοιχεία που παραμένουν υπό διερεύνηση.
Ο Γ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι υπάρχουν «σοβαρά ζητήματα πολιτικών και ποινικών ευθυνών» για υποθέσεις της περιόδου 2015-2018 που χρήζουν διερεύνησης κατηγορώντας την πλειοψηφία για «επιλεκτική ακοή» σε υποθέσεις μετά το 2015. Ο Γ. Γεωργαντάς σχολίασε ότι δεν έχει διαπιστωθεί καμία παρέμβαση υπουργού στην λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝ, παρά μόνο η επιστολή της Φωτεινής Σκοπούλη για απευθείας ανάθεση για τα αντιδραστήρια για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο Γ. Γεωργαντάς απέρριψε και τις αναφορές σε έλλειμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρατηρώντας ότι οι ελεγκτές μίλησαν για λογιστικές διαφορές παρά τις πιέσεις της πλειοψηφίας.
«Ορθά κινήθηκε» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο ζήτημα των εμβολίων
Όσον αφορά την υπόθεση των εμβολίων, ο Γ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «ορθά κινήθηκε» σύμφωνα με τα τότε επίπεδα συναγερμού για την πανδημία της γρίπης, ενώ προχώρησε «εγκαίρως» στην καταγγελία των συμβάσεων όταν αποδείχθηκε ότι η πανδημία δεν ήταν τόσο σοβαρή. Μάλιστα, ο Γ. Γεωργαντάς διάβασε δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνεργούσε στο κλίμα πανικού κι απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση αν κάτι πήγαινε στραβά» και μίλησε για «υποκρισία».
Υπήρχαν προβλήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ λένε ΔΗΣΥ και Ποτάμι – Κριτική στην πλειοψηφία για την έμφαση στις 23 προσλήψεις λόγω Άδωνι
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την ΔΗΣΥ κι ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι υπογράμμισαν ότι υπήρχαν φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σημείωσαν όμως ότι η έμφαση που έδωσε η πλειοψηφία στην υπόθεση των 23 παράνομων προσλήψεων ήταν αναντίστοιχη της σοβαρότητας της υπόθεσης και βασιζόταν στην εμπλοκή σε αυτή του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι δεν προέκυψε «άμεσος δόλος» για τον Άδ. Γεωργιάδη και τις παράνομες προσλήψεις, τόνισε όμως ότι ως υπουργός όφειλε να ελέγξει την νομιμότητα της διαδικασίας.