Μεζέδες για το Μουντιάλ : Tapas vs. Antipasti
Και tapas και antipasti - Κι ας κερδίσει ο καλύτερος
- 29 Ιουνίου 2018 10:58
Η χώρα χορεύει στους ρυθμούς του μουντιάλ και η κρίσιμη ερώτηση για τις ποδοσφαιρικές βραδιές είναι tapas ή antipasti; Η απάντηση είναι αυτόματη: Και tapas και antipasti, εννοείται. Κι ας κερδίσει ο καλύτερος.
Antipasti
Σαλάμι με κολοκυθοσαλάτα
Υλικά
4-6 κολοκυθάκια τριμμένα αλάτι
χυμό από μισό λεμόνι
2 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
σαλάμι σε φέτες
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για μία ώρα, να βγάλουν τα υγρά τους.
Στίβουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το σαλάμι και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε την σαλάτα σε μία πιατέλα μαζί με το σαλάμι.
Καρδιές αγγινάρας με προσούτο και βασιλικό
*18 μερίδες
Υλικά
6 λεπτές φέτες προσούτο
18 μαριναρισμένες καρδιές αγγινάρας κομμένες στη μέση
36 φύλλα φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση
Κόβουμε την κάθε φέτα προσούτο σε 6 λεπτές λωρίδες.
Τυλίγουμε μία λωρίδα προσούτο σε ένα κομμάτι αγγινάρας και δύο φύλλα βασιλικού και σταθεροποιούμε με μία οδοντογλυφίδα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα – ή από το προηγούμενο βράδυ.
Tapas
Ισπανικά καλαμάκια
* 12 μερίδες
Υλικά
750γρ. Ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες
αλάτι
πιπέρι
2 κ.γ. σπόροι κύμινου, ελαφρά καβουρδισμένοι και τριμμένοι
2 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, ελαφρά καβουρδισμένοι και τριμμένοι
½ κ.γ. πάπρικα γλυκειά ή καυτερή
½ κ.γ. ρίγανη ξερή
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε το ψαρονέφρι σε 12 καλαμάκια και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε κύμινο, κόλιανδρο, πάπρικα και ρίγανη.
Λειώνουμε το σκόρδο, το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι και το λάδι και περιχύνουμε το κρέας.
Τα καλαμάκια μπορούν να μείνουν στό ψυγείο αρκετές ώρες πριν μαγειρευτούν.
Τοποθετούμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να καπνίσει.
Ψήνουμε τα καλαμάκια περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε ζεστά, με φέτες λεμονιού.
Patatas Bravas
Υλικά
Για το alioli
2 μεγάλα αυγά
1 σκελίδα σκόρδου
Ξύδι από λευκό κρασί
100 ml ηλιέλαιο
Για τις πατάτες
500 γρ. Πατάτες
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδου κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. καυτερή καπνιστή πάπρικα
½ καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
φρέσκο δενδρολίβανο
Ξύδι από Sherry
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το alioli χτυπώντας τους κρόκους των αυγών με το σκόρδο και λίγο ξύδι. Προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας αργά μέχρι να πήξει. Αλατίζουμε.
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο για 7 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα και την πιπεριά και σωτάρουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το δενδρολίβανο και λίγο ξύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράσει. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περνάμε την σάλτσα από το multi.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, καλύπτοντας ύψος μισού εκατοστού και ανοίγουμε την φωτιά στο μέτριο. Οταν ζεσταθεί το λάδι τηγανίζουμε τις πατάτες για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με την σάλτσα ντομάτας και το alioli.