Κατρίνης: Κυβέρνηση και τράπεζες οδηγούν στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
‘’Οι τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια που επιτρέπουν μόλις σε 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό" τόνισε ο Μ. Κατρίνης.
- 20 Οκτωβρίου 2021 16:57
Στις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών για τον αποκλεισμό από τη ρευστότητα της συντριπτικής πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στάθηκε κατά την ομιλία του την Τετάρτη (20/10) στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Όπως τόνισε ο κ Κατρίνης, οι τράπεζες έως τώρα έχουν αντλήσει περισσότερα από 46 δισ. ευρώ κεφάλαια από το ευρωσύστημα με αρνητικό επιτόκιο, ενώ έχουν αυξηθεί και οι καταθέσεις τους από τον Μάρτιο του 2020 κατά 30 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά οι πιστώσεις τους προς τις επιχειρήσεις συνολικά, είναι κάτι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ.
‘’Οι τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια που επιτρέπουν μόλις σε 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων έχουν λάβει οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως πιστοποιεί και η Τράπεζα της Ελλάδος’’
«Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, συνέχισε ο κ Κατρίνης, ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, έχουν επικίνδυνα διαρραγεί, με προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης και των ίδιων των τραπεζών’’
Για την κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών, οι επιλογές τους μόνο τυχαίες δεν είναι. Είναι καθαρές επιλογές που υπηρετούν κατ΄ αποκλειστικότητα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματίες , δηλαδή το 1% της οικονομίας, με τις τράπεζες να καλύπτονται πίσω από αυτή την πολιτική.
Οδηγούν στην υπερ-συγκέντρωση και στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα δάνεια των τραπεζών, ούτε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ‘’κόκκινων δανείων’’ στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω του ‘’Ηρακλή’’ (με ορατό τον κίνδυνο να προεγγραφεί στο δημόσιο χρέος το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων 23 δισ. ευρώ), δεν μας εξηγεί γιατί αυτό δεν οδηγεί τις τράπεζες στην αύξηση των χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρωτοφανή αδράνεια, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει το ρόλο του θεατή, ενώ στηλίτευσε την απροθυμία των τραπεζών να φτιάξουν χρηματοδοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητά τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις