“Δεν επιτρέπονται οι Κινέζοι”: Ρατσισμός και φόβος εξαπλώνονται μαζί με τον κοροναϊό

“Δεν επιτρέπονται οι Κινέζοι”: Ρατσισμός και φόβος εξαπλώνονται μαζί με τον κοροναϊό
Φρουρός με μάσκα στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο AP

Ολοένα και πληθαίνουν ανά τον κόσμο τα περιστατικά με ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον Κινέζων. Ακόμα και καταστήματα αναρτούν ταμπέλες, μην επιτρέποντας την είσοδο σε ανθρώπους προερχόμενους από την Κίνα.

Την ώρα που οι Κινέζοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας και οι πολίτες αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με τον κοροναϊό, άνθρωποι σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς γνωστοποιούν όλο και περισσότερες ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον Κινέζων ενώ φαίνεται να πληθαίνουν οι επιχειρήσεις με ταμπέλες που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε Κινέζους.

Ο Sam Phan, Βρετανός πολίτης, φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έγραψε στον Guardian: “Αυτή την εβδομάδα, η εθνικότητά μου με έκανε να νιώσω σαν να είμαι μέρος μιας απειλητικής και μολυσμένης μάζας. Το να με βλέπουν ως κάποιος που μεταδίδει τον ιό μόνο και μόνο λόγω της φυλής μου είναι, απλά, ρατσιστικό. Προερχόμενος από την ανατολική Ασία δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι όλο και πιο άβολα. Στο λεωφορείο όπως πήγαινα στη δουλειά μου, την προηγούμενη εβδομάδα, κάθισα και ο άνθρωπος που ήταν δίπλα μου βιάστηκε να μαζέψει τα πράγματά του και να σηκωθεί, αποφεύγοντας να καθίσει δίπλα μου”.

Φωτογραφίες από εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία κυκλοφορούν ευρέως στο twitter και δείχνουν επιγραφές που γράφουν “Δεν επιτρέπονται οι Κινέζοι”. Καφετέρια στη Ρώμη κοντά στη διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι αναφέρθηκε ότι απαγορεύει την είσοδο “σε όλους τους ανθρώπους που έρχονται από την Κίνα”, σύμφωνα με τον Guardian. Οι χρήστες των social media σημειώνουν ότι παρόμοιος φόβος και παραπληροφόρηση υπήρχε και το 2002 και 2003 κατά την επιδημία του SARS.

Στο Οντάριο του Καναδά, γονείς μαθητών σχολείου ζητούν με μια ηλεκτρονική αίτηση από το σχολικό συμβούλιο να ζητηθεί από τους γονείς των οποίων τα παιδιά ή μέλη της οικογένειάς τους επέστρεψαν πρόσφατα από την Κίνα, να παραμείνουν στο σπίτι τους, απομονωμένα για τουλάχιστον 17 ημέρες.

Ακόμα και στη Γουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα απ’ όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, υπάρχουν περιστατικά κατά των κατοίκων της από άλλους Κινέζους. “Πολλοί από τους φίλους μου που εγκατέλειψαν την Γουχάν δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση. Υπάρχουν τόσα πολλά σχόλια online που αγγίζουν την κακοποίηση και καταγγέλλουν τους ανθρώπους της Γουχάν. Νιώθω αδικημένη” δήλωσε στο CNN η April Pin, κάτοικος της εν λόγω πόλης.

Το μήνυμα της επόμενης μέρας το έδωσε ο Phan, ο οποίος γράφοντας στον Guardian, έκανε έκκληση η συμπόνοια να ξεπεράσει τον φόβο. “Είναι σημαντικό να μας δουν σε όλη μας την διαφορετικότητα, ως μεμονωμένα ανθρώπινα όντα και να αμφισβητήσουν τα στερεότυπα. Ο κοροναϊός είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, οπότε ας μην αφήσουμε τον φόβο να ‘θρέψει’ το μίσος, την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα