Πόσοι πρόσφυγες θα πάνε σε κάθε περιφέρεια – Οι ενστάσεις της ΕΝΠΕ και το σχέδιο του Μαξίμου
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση ευάλωτων ατόμων σε ανοιχτές δομές. “Βόμβα” Αγοραστού κατά των κλειστών δομών. Ο Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει τους περιφερειάρχες και δημάρχους.
- 04 Οκτωβρίου 2019 07:32
Η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας ξεκίνησε αλλά προχωρά μετ εμποδίων, καθώς για να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό η μεταφορά 12.000 με 13.000 ευάλωτων ατόμων (οικογένειες προσφύγων, γυναίκες και παιδιά) στην ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να διασφαλιστούν οι δομές και να διαχειριστεί η κυβέρνηση τις “γκρίνιες” περιφερειαρχών και δημάρχων.
Πόσοι εξ αυτών θα μεταφερθούν σε εκάστη περιφέρεια; Κατά τη σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη την περασμένη Παρασκευή οι 13 περιφερειάρχες (εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από τη ΝΔ) είχαν ζητήσει την ισόνομη και όχι ισόποση κατανομή, δηλαδή αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας. Έτσι πλην Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας που σηκώνουν και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο “βάρος” (εντός εισαγωγικών, αφού οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ βάρος), σε κάθε περιφέρεια σχεδιάζεται να εγκατασταθούν περί τα 500 με 600 ευάλωτα άτομα.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει τη συνέχιση και επέκταση του χρηματοδοτούμενου με κοινοτικά κονδύλια προγράμματος επιδότησης στέγης “Ξενία”, το οποίο ήδη εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα κυρίως στην Κρήτη όπου πρόσφυγες ζουν ενσωματωμένοι στις τοπικές κοινωνίες σε σπίτια ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι περιφερειάρχες μάλιστα προτιμούν την χρήση ξενοδοχείων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ή διαμερισμάτων (κάτι που θα ενισχύσει προφανώς και τοπικές οικονομίες σε νεκρές τουριστικές περιόδους) και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε χθες πρόσκληση ενδιαφέροντος για να μισθώσει κτήρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο.
Το Μαξίμου σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην μεταφορά προσφύγων από τα νησιά, ιδίως μετά την τραγωδία στη Μόρια την περασμένη Κυριακή, ενώ το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει σε δεύτερο χρόνο και τη μεταφορά μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο και για όσο θα περιμένουν την επιστροφή σε “ασφαλείς χώρες”, σε κλειστές δομές ανά την επικράτεια.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός όμως στο ΔΣ της Ένωσης προχθές τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου εν είδει “στρατοπέδων συγκέντρωσης”, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες δομές προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ θέλοντας να προλάβει όσους θα απευθυνθούν σε ένα ξενοφοβικό ακροατήριο, το οποίο είναι πεπεισμένο ότι “ταϊζουμε τους μετανάστες” (αν και βέβαια από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ, αφού η διαχείριση του προσφυγικού χρηματοδοτείται απο κοινοτικά κονδύλια), εκτίμησε ότι πρέπει να ζητηθεί από την ΕΕ η χρηματοδότηση κοινωνικής πρόνοιας “μόνο για Έλληνες”.
Οι “βόμβες” του πρόεδρου της ΕΝΠΕ φαίνεται πως ήταν γνωστές στο Μαξιμου πριν “σκάσουν” και δημοσίως μέσω του χθεσινού ρεπορτάζ και έτσι σε σύσκεψη που συνεκλήθη υπό τον πρωθυπουργό χθες αποφασίστηκε μεταξύ άλλων το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει άμεσα τη στήριξη των δήμων και περιφερειών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες. Αν και από το υπουργείο Εσωτερικών επισήμως δε διευκρινίζουν περισσότερες λεπτομέρειες, είναι σαφές ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα αναλάβει ένα “έμπρακτο μασάζ” σε δημάρχους και περιφερειάρχες, αφού ως πολιτικός προϊστάμενος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και αυτός που έχει τη δυνατότητα θεσμικά να λύσει πρακτικά προβλήματα και ως “αντάλλαγμα” για την υποδοχή προσφύγων χωρίς πολλές γκρίνιες.
Σημειωτέον ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Και αυτό με δεδομένο ότι Χρυσοχοϊδης- Θεοδωρικάκος δεν έχουν καλές σχέσεις, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών είχε ασκήσει κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας για την εικόνα την Κυριακή στη Μόρια από πλευράς δημοσίας τάξεως.
Το προσφυγικό- μεταναστευτικό κυριαρχεί εν τω μεταξύ και σήμερα στην ατζέντα του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος το πρωί θα απαντήσει σε ερώτηση του προέδρου του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια και στις έξι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, το Βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή. Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος χθες είχε επισκεφθεί την Τουρκία μαζί με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γάλλο ομόλογο του Κριστόφ Καστανέρ. Ο τελευταίος όμως επέστρεψε στη Γαλλία μετά την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι.