“Η αλληλεγγύη είναι αυτό που απομένει”: Η ελληνική rap σκηνή στο πλευρό των Grup Yorum
Καλλιτέχνες της ελληνικής ραπ σκηνής ένωσαν τις φωνές τους φτιάχνοντας κομμάτι με τίτλο Susma Ses Ver (Μη Σιωπάς, δώσε φωνή), δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στο τουρκικό συγκρότημα Grup Yorum που βρισκεται στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών.
- 24 Μαΐου 2020 23:00
Την αλληλεγγύη, το σεβασμό και τη σκέψη τους στο τουρκικό συγκότημα Grup Yorum έδειξαν έμπρακτα οι καλλιτέχνες της ραπ ελληνικης σκηνής: Πένθιμος Clown, Νιόνιος, Daisy Chain, ΚΚ, Βάγγος Μπεκ, TNT (Rationalistas), Nikolein (Σπείρα), Νος, Στέλιος748, οι οποιοι ενώνοντας τις φωνές τους δημιούργησαν κομμάτι με τίτλο: Susma Ses Ver (Μη Σιωπάς, δώσε φωνή) (Παραγωγή Στέλιος 748).
Όπως γράφουν οι ίδιοι: “Οι Grup Yorum τόσο μέσα από την μουσική τους, όσο και μέσα από τους αγώνες τους, έχουν επιλέξει από ποια πλευρά του οδοφράγματος βρίσκονται και το πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή. Ένας ανένδοτος αγώνας για δικαιοσύνη, ελευθερία έκφρασης, ισότητα. Εμείς από την μεριά μας δεν έχουμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι με αυτούς τους ανθρώπους.
Κάτι μικρό από εμάς… İbrahim Gökçek Αθάνατος! Helin Bölek Αθάνατη! Mustafa Koçak Αθάνατος!”.
Πρόκειται για φόρο τιμής στα τρία μέλη του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum, που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από εξαντλητικές απεργίες πείνας ζητώντας τα αυτονόητα: να μπορούν να παίζουν ελεύθερα τη μουσική τους.
Εξαιτίας του περιεχομένου των κομματιών του συγκροτήματος, τα μέλη του έχουν μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο των αρχών. Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 30 μέλη της μπάντας που μετράει 35 χρόνια ζωής έχουν υποστεί συλλήψεις, πολλές συναυλίες τους έχουν απαγορευτεί, ενώ το πολιτιστικό τους κέντρο έχει δεχτεί δεκάδες επιθέσεις. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν κάποια μέλη της μπάντας να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, θυσιάζοντας έτσι την ίδια τους τη ζωή.
Η Χελίν Μπολέκ ήταν το πρώτο μέλος του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum που έφυγε από τη ζωή έπειτα από απεργία πείνας 288 ημερών στις 3 Απριλίου του 2020. Διαμαρτυρόταν για τις διώξεις των αρχών, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος.
Στη συνέχεια, σειρά είχε ο Μουσταφά Κοτσάκ, υποστηρικτήςκαι ακτιβιστής υπέρ του συγκροτήματος ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας -κατά την οποία κατανάλωνε μόνο νερό με ζάχαρη- στις 3 Ιουλίου του 2019 με αίτημα να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο για την υπόθεσή του δικαστήριο και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του. Πέθανε στις 24 Απριλίου του 2020.
Τελευταία απώλεια ήταν ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ, το τριτο μέλος του συγκροτήματος που έχασε τη μάχη με τη ζωή έπειτα από εξαντλητική απεργία πείνας. Ο Τούρκος μπασίστας έκανε απεργία πείνας 323 ημερών, με τα ίδια αιτήματα που είχε η Χελίν Μπολέκ, την οποία έληξε στις 5 Μαΐου του 2020, αφού το τουρκικό κράτος δέχθηκε να δώσει άδεια στο συγκρότημα για να παίξει στην Κωνσταντινούπολη. Το κορμί του όμως δεν άντεξε και αυτό ήταν λογικό μετά από μία τόσο εξαντλητική προσπάθεια. Δύο ημέρες μετά τη λήξη της απεργίας πείνας, ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ άφησε την τελευταία του πνοή σε τουρκικό νοσοκομείο.