Τι είναι το κερί που έχουν τα αυτιά μας

Τι είναι το κερί που έχουν τα αυτιά μας
Με τις μπατονέτες κάνουμε περισσότερο κακό, από ό,τι καλό -όταν προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας. iStock

Η ουσία που παράγεται μέσα στο αυτί μας λέγεται 'κυψελίδα ωτός'. Είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο. Τη σύσταση και το χρώμα τα 'χρωστάμε' στους γονείς μας. Πώς όμως, παράγεται το κερί και τι κάνουμε λάθος, όταν προσπαθούμε να το απομακρύνουμε.

Το αυτί μας συγκεντρώνει κερί. Η συνθήκη αυτή λέγεται πιο επίσημα ‘κυψελίδα ωτός’ και σε φυσιολογικές ποσότητες είναι μια χαρά. Ποιες όμως, είναι οι φυσιολογικές ποσότητες; Πρώτα θα δούμε πόσο μια χαρά είναι.

Όπως αναφέρει η Ειρήνη Λ. Μάντζαρη, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων στην ιστοσελίδα της, το κερί έχει αντιβακτηριδιακές και λιπαντικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει το αυτί και λειτουργεί ως αυτοκαθαριστικός παράγοντας.

Δεν σχηματίζεται κοντά στο τύμπανο, αλλά στο εξωτερικό του. Με το μάσημα μεταφέρεται προς τα έξω και πέφτει. Ωστόχο, η συχνή χρήση μπατονέτας μπορεί να σπρώξει το κερί κοντά στο τύμπανο και να δημιουργηθεί πρόβλημα. Όπως αναφέρει η ειδικός “τα αυτιά κανονικά δεν πρέπει να καθαρίζονται και ιδίως όχι με μπατονέτα. Αν, όμως, υπάρχει συσσώρευση κυψελίδας θα πρέπει να επισκεφθείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο (ιδίως εάν αντιληφθείτε πόνο στο αυτί, κνησμό, βουητό ή μειωμένη ακοή). καθώς στην περίπτωση αυτή μόνο ο ιατρικός καθαρισμός υπό άμεση όραση είναι επαρκής και ταυτόχρονα ασφαλής για τον έξω ακουστικό πόρο, αλλά και για τον τυμπανικό υμένα”.

Ως φαινόμενο η συγκέντρωση κυψελίδας προκύπτει σε ανθρώπους “με στενό ακουστικό πόρο, αυξημένη τριχοφυΐα στο ακουστικό κανάλι, κάποια δερματική πάθηση ή άτομα των οποίων ο ακουστικός πόρος δεν είναι πλήρως διαμορφωμένος”. Παθήσεις που οδηγούν σε αυξημένη συγκέντρωση είναι “οι συχνές εξωτερικές ωτίτιδες, τα οστεώματα ή απλά η ύπαρξη ιστορικού”.

Πώς δημιουργείται το κερί;

Όπως διευκρινίζει στο Conversation ο αναπληρωτής καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο University of Washington και γιατρός στο νοσοκομείο παίδων του Σιάτλ, Χένρι Ου υπάρχει στα αυτιά των ανθρώπων εδώ και αιώνες, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση του, χρησιμοποιείτο στην αρχαία Ρώμη και από τους Βίκινγκς.

“Το κανάλι του αυτιού είναι επενδεδυμένο με κύτταρα δέρματος και διαφορετικούς αδένες που απελευθερώνουν διάφορες ουσίες στο κανάλι. Το κερί του αυτιού παράγεται στο κανάλι και είναι ένα μείγμα κυττάρων του δέρματος, ιδρώτα και λιπαρών ελαίων. Αυτά τα πράγματα αναμειγνύονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μικρά -ή μερικές φορές και μεγάλα- χρυσοκαφέ σφαιρίδια.

“Το κερί του καθενός είναι μοναδικό -σε υφή και χρώμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να βαθμονομεί πόσο υγρό ή στεγνό είναι το κερί σας. Αν είναι παχύρρευστο και μυρίζει άσχημα, είναι ένα ακόμα πράγμα για οποίο μπορείτε να κατηγορήσετε τους γονείς σας”.

Αν νιώθετε ενόχληση από την ύπαρξη του, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι “παίζει διάφορους, σημαντικούς ρόλους. Βοηθά να διατηρείται το δέρμα στο αυτί σας υγιές και υγρό. Επίσης, οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να προστατεύσει τον ακουστικό πόρο από μολύνσεις. Αν δεν υπήρχε κερί αυτιού στον κόσμο, θα αισθανόσασταν τα αυτιά σας ξηρά και θα είχατε διαρκώς φαγούρα -πιθανότατα θα παθαίνατε και λοιμώξεις από το ξύσιμο”. Τόνισε ότι εάν όντως, προκαλείται ιδιαίτερη φαγούρα ή δεν ακούμε καλά, πρέπει να επισκεφτούμε έναν ειδικό.

“Το πρόβλημα είναι πως όταν προσπαθείτε να βγάλετε μόνοι σας το κερί, γιατί σας ενοχλεί, το πιθανότερο είναι πως το πιέζεται περισσότερο προς τα μέσα. Εφόσον αυτό γίνεται τακτικά, κάποια στιγμή ο ακουστικός πόρος γεμίζει έως και ξεχειλίζει -από κερί”.

Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε σωστά τα αυτιά μας

“Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο ακουστικός πόρος από μόνος του σπρώχνει φυσικά το κερί, έξω από το αυτί σας. Καθώς το δέρμα μεγαλώνει στον ακουστικό πόρο, σχηματίζει έναν φυσικό ιμάντα μεταφοράς για το κερί του αυτιού. Γενικά, θα πρέπει να βγαίνει αργά προς το εξωτερικό του ακουστικού πόρου σας και να πέφτει, όταν τρέχετε ή κάνετε μπάνιο. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις πως όταν μασάτε, η κίνηση της γνάθου επίσης βοηθά το κερί να βγει από το αυτί σας.

Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία -και ένα μακρύ ταξίδι προς την ελευθερία, καθώς το κερί επίσης ‘θέλει’ να βγει από το αυτί μας. Όταν χρησιμοποιούμε μπατονέτα, το σπρώχνουμε προς τα μέσα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι το άναμμα ενός κεριού, δίπλα στο αυτί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσουν συνθήκη που ‘ρουφάει’ το κερί από το αυτί σας. Η διαδικασία είναι επικίνδυνη. Και δεν έχει οφέλη.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι οι ωτικές σταγόνες, οι οποίες μαλακώνουν το κερί και έτσι βοηθάτε τη διαδικασία της φυσικής εξόδου”. Eπίσης, είναι χρήσιμο να καθαρίζουμε με την στεγνή πετσέτα, μετά το ντους μας (που έχει μαλακώσει η ουσία), αλλά σε κάθε περίπτωση “δεν χρειάζεται να το κάνουμε συχνά, καθώς έτσι ενδέχεται να προκαλέσουμε προβλήματα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα