Κρέτσος: Ύποπτη σιωπή της ΝΔ για τα Ellinika Hoaxes και το Facebook

Κρέτσος: Ύποπτη σιωπή της ΝΔ για τα Ellinika Hoaxes και το Facebook
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος Eurokinissi

Τα ELLINIKA HOAXES δεν παρέχουν τα εχέγγυα για να παίξουν τον ρόλο τροχονόμου, τον ρόλο του μηχανισμού ο οποίος θα εντοπίζει ποια είδηση είναι ψευδής και αναληθής, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Η εταιρία ELLINIKA HOAXES δεν έχει τα απαραίτητα εχέγγυα για να παίξει τον ρόλο που της ανέθεσε η Facebook, να εντοπίζει, δηλαδή ποια είδηση είναι ψευδής, δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, στην ΕΡΤ 1 και εξέφρασε σοβαρό προβληματισμό τόσο για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με άλλες χώρες, καθώς και για την χρονική στιγμή, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαίου, ενώ χαρακτήρισε “παθητική έως και ύποπτη” αυτή τη στιγμή τη σιωπή, για το θέμα, των άλλων κομμάτων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.

“Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αντέδρασε γιατί θεωρούμε ότι τα ELLINIKA HOAXES δεν παρέχουν αυτά τα εχέγγυα, αυτές τις εγγυήσεις, για να παίξουν αυτόν τον ρόλο, δηλαδή τον ρόλο τροχονόμου, τον ρόλο του μηχανισμού ο οποίος θα εντοπίζει ποια είδηση είναι ψευδής, αναληθής κλπ”, είπε ο κ. Κρέτσος, ενώ παρατήρησε πως “υπάρχει και μια αναντιστοιχία με την πρακτική του Facebook σε άλλες χώρες, όπου εκεί υπάρχουν οργανωμένα πρακτορεία, υπάρχουν οργανωμένες ομάδες επαλήθευσης ειδήσεων και μας προξένησε πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί το Facebook, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι μια τυχαία εταιρία, είναι ένας κολοσσός του Διαδικτύου”.

Για να δείξει το μέγεθος της Facebook ανέφερε ότι είναι μια εταιρία με αξία κοντά στα 534 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία είναι το μεγαλύτερο μέσο ενημέρωσης παγκοσμίως, αφού κάθε ένα δευτερόλεπτο δημιουργούνται 5 λογαριασμοί, μπαίνουν στο Facebook ένα εκατομμύριο άνθρωποι και ανταλλάσσονται κοντά στα 42 εκατομμύρια μηνύματα.

Ζήτησε να καταλάβει αν η Facebook αποτάνθηκε σε ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα ή πρακτορεία ειδήσεων και αναρωτήθηκε γιατί ενώ σε άλλες χώρες η Facebook εμπιστεύεται αυτόν τον κομβικό ρόλο σε οργανωμένα πρακτορεία ειδήσεων και ερευνητικές ομάδες, στην Ελλάδα επέλεξε τα ELLΙNIKA HOAXES.

Όπως είπε τα ELLINIKA HOAXES φαίνεται να ξεκίνησαν μέχρι το 2017 ως blog, κάποια στιγμή συνεργάστηκαν με την Athens voice, δεν έχουν συμμορφωθεί με τα στοιχεία τα οποία έχουν καταθέσει στο Μητρώο On line media και μετά από κάποιους μήνες εγγραφής στο On line media αποφάσισαν να γίνουν και μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Διατύπωσε το ερώτημα πως είκοσι μέρες πριν από τις εκλογές, σε μια τέτοια κομβική χρονική στιγμή ο κολοσσός του Διαδικτύου που ονομάζεται Facebook αποφάσισε να αναθέσει έναν τέτοιο ρόλο, τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων, σε μια εταιρία, για την οποία, όπως παρατήρησε, είναι ιδιοκτησίας ενός απόστρατου αξιωματικού ναρκαλιευτή, η οποία δεν έχει πάρα πολλούς δημοσιογράφους. Για την ακρίβεια τόνισε πως μέσω του καταστατικού της ELLINIKA HOAXES έχει εντοπιστεί μόνον ένας δημοσιογράφος.

Πολύ περισσότερο, που, όπως είπε, ο κ. Κρέτσος, και τα ίδια τα ELLINIKA HOAXES “έχουν παγιδευτεί και πέσει θύμα των Fakes News πολλές φορές στο παρελθόν”. Το ζήτημα γίνεται ακόμα ποιο σοβαρό από το γεγονός ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο για την ψυχαγωγία, αλλά και για την ενημέρωση του. Ο υφυπουργός έφερε και ένα παράδειγμα για να δείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος και μάλιστα προεκλογικά.

“Ας πούμε, είπε, ότι υπάρχει μια είδηση ότι ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης λένε ότι πρέπει να καταργηθούν τα επιδόματα ανεργίας και να υποκατασταθούν από επιδόματα κατάρτισης και αποφασίσουν τα ELLINIKA XOAXES ότι αυτή η είδηση δεν πρέπει να παίξει στο Διαδίκτυο, διότι για κάποιο λόγο μπορεί να είναι εν μέρει η απολύτως αναληθής, και γίνει αυτό λίγο πριν τις εκλογές, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν έχουν λάθος; Και τι σημασία θα έχει μετά από έναν μήνα, που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, να πουν ότι έκαναν λάθος; Ποιος θα το αναλάβει ο ιδιοκτήτης του Facebook, μια ΜΚΟ;”

Ο κ. Κρέτσος ξεκαθάρισε πως το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν θέλει, επ ουδενί, να παρέμβει στο περιεχόμενο και σημείωσε: “Εχουμε, όμως, την ευθύνη και έχουμε το δικαίωμα να διατυπώνουμε δημόσια όποιες επιφυλάξεις μπορούμε να έχουμε για ζητήματα που αφορούν την ενημέρωση και βέβαια την ανάπτυξη οπτικοακουστικής βιομηχανίας”.

Ταυτόχρονα ο υφυπουργός κάλεσε όλη την κοινότητα του Διαδικτύου, τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους ειδικούς στον χώρο των ΜΜΕ να πάρουν και αυτοί θέση, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των άλλων κομμάτων και κυρίως της Ν.Δ. λέγοντας: “Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η παθητική έως και ύποπτη, θα έλεγα αυτή τη στιγμή, σιωπή από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε ποια είδηση θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες και ποιος θα επαληθεύει ότι αυτή η είδηση είναι αληθής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ιστορία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα