Το “αμερικάνικο όνειρο” στα ελληνοτουρκικά ενόψει ΝΑΤΟ
Αισιοδοξία στην Αθήνα μετά τις δηλώσεις Μπλίνκεν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέμα προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
- 10 Ιουνίου 2021 05:13
Στη “σκληρή δεξιά” πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας κάποιοι περίμεναν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα συγκρουόταν με την Τουρκία προς όφελος της Ελλάδας, λόγω του αντιμουσουλμανικού του μένους. Η πραγματικότητα τους διέψευσε.
Ο Τζο Μπάιντεν ακολουθεί διαφορετική πολιτική απέναντι στην Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από ό,τι ο προκάτοχος του, εκφράζοντας και το διπλωματικό και στρατιωτικό κομμάτι των ΗΠΑ, που ανησυχεί εδώ και καιρό για τα… τσαλίμια του “σουλτάνου”, τις βλέψεις του για ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο και κυρίως τα περίεργα παιχνίδια με τη Ρωσία. Αλλά εκφράζοντας και ένα κομμάτι των Αμερικανών ψηφοφόρων, που αποδίδει σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Αθήνα προσδοκούσε μετά την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο, που σήμαινε ότι ο Ερντογάν έχασε τον απευθείας συνομιλητή του, η αμερικανική διπλωματία να βάλει και κάποια όρια στην Τουρκία. Και αυτό ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα συμβεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και θα του θέσει και θέμα προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Στην παρέμβαση Μπλίνκεν βέβαια έπαιξε σαφώς ρόλο ο φιλέλλην γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, που μάλιστα πρότεινε να…. δώσουν οι ΗΠΑ τα F35 που προοριζόταν για την Τουρκία, στην Ελλάδα.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί ως γνωστόν με τον κ. Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά μετά τον τελευταίο χρόνο κρίσεων και προκλήσεων και περίπου 12 μήνες μετά την έξοδο του Oruc Reis.
Σημειωτέον ότι ο δεν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με την κυβέρνηση δε ζητήθηκε. Αλλά εάν ο Μπάιντεν στη συνάντηση με τον Ερντογάν θέσει τα ζητήματα που καίνε την Ελλάδα, όπως οι απειλές παραβίασης της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, η ελληνική πλευρά θα είναι ευχαριστημένη.
Στην κυβέρνηση θεωρούν λοιπόν ότι η πολιτική του “πιο αξιόπιστου συμμάχου” που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης τα τελευταία δύο χρόνια (ή του “καλού παιδιού”, σύμφωνα με την αντιπολίτευση), αποδίδει καρπούς. Βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι τελευταία στιγμή η Ουάσινγκτον θα κάνει ξανά πίσω, αξιολογώντας ως πιο σημαντικό το ρόλο της Τουρκίας στη νατοϊκή συμμαχία της Δύσης. Αλλά κυρίως, το γεγονός ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν δεν εμπιστεύεται το καθεστώς Ερντογάν, δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι θα αλλάξει τόσο εύκολα η αξιολόγηση της Τουρκίας στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό βέβαια που κυρίως ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι να έχουν τον έλεγχο των S- 400, που έχει προμηθευτεί η Τουρκία από τη Ρωσία, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να δεχθεί η Άγκυρα. Ο δε Ερντογάν απάντησε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση από την τουρκική πλευρά. Και όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ένα μεγάλο παζάρι.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις