ΕΕ-Βόρεια Ιρλανδία: “Διάλογος κωφών” μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

ΕΕ-Βόρεια Ιρλανδία: “Διάλογος κωφών” μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών
O Μπόρις Τζόνσον μιλώντας με αξιωματούχους της Βόρειας Ιρλανδίας 2021/Associated Press

Μηδενική πρόοδος αλλά και καμία ρήξη στις συνομιλίες μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας για τις εμπορικές διατάξεις που προκύπτουν από το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μια συνθήκη που διατηρεί την βρετανική επαρχία στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Παρά τις εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημείωσαν σήμερα καμιά πρόοδο όσον αφορά τις εμπορικές διατάξεις που αποδυναμώνουν την ειρήνη στη βρετανική επαρχία.

Δύο ημέρες από τη σύνοδο κορυφής της G7, της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τζο Μπάιντεν, περήφανος για τις ιρλανδικές ρίζες του, αναμένεται να συζητήσει το θέμα αυτό, Λονδίνο και Βρυξέλλες αναζητούν ένα κοινό σημείο σε σχέση με το “πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας”, το οποίο υπογράφηκε έπειτα από διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Brexit, ενώ ο βρετανικός Τύπος αναμένει έναν επερχόμενο “πόλεμο του λουκάνικου”.

“Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος. Ούτε υπήρξε ρήξη και θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ στον Τύπο έπειτα από τρισήμισι ώρες “ειλικρινών και έντιμων” συνομιλιών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Σε ανακοίνωση, η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για να βρει λύσεις”, αλλά προειδοποίησε ότι θα εξετάσει “όλες τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για την προάσπιση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στη Βόρεια Ιρλανδία”.

Ο Σέφκοβιτς προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα αντιδράσει “γρήγορα” και “σθεναρά” σε περίπτωση που το Λονδίνο λάβει μονομερή μέτρα.

“Είμαστε στο σταυροδρόμι της σχέσης μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εμπιστοσύνη, που πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε συνεργασίας, πρέπει να αποκατασταθεί”, εκτίμησε.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, διατηρεί τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ για τα εμπορεύματα, προβλέποντας τελωνειακούς ελέγχους για τα αγαθά που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η επιστροφή ενός φυσικού συνόρου μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ειρήνη που υπογράφηκε το 1998 με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, έπειτα από τρεις αιματηρές δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ των προτεσταντών Ενωτικών, υποστηρικτών της διατήρησης της επαρχίας υπό το βρετανικό στέμμα και των καθολικών Ρεπουμπλικανών, υποστηρικτών της επανένωσης με την Ιρλανδία.

Ωστόσο το πρωτόκολλο προκαλεί τη δυσαρέσκεια των Ενωτικών, που καταγγέλλουν την εισαγωγή εκ των πραγμάτων ενός συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έπειτα από αρκετά βράδια βίαιων επεισοδίων στις αρχές Απριλίου, οι φόβοι νέων ταραχών το καλοκαίρι αυξάνονται.

– “Ακεραιότητα της χώρας” –

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, το Λονδίνο εξετάζει μια παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία λήγει την 30ή Ιουνίου: οι εισαγωγές κρέατος κανονικά απαγορεύονται από μια χώρα εκτός της ΕΕ. Εάν δεν γίνει τίποτα, βρετανικά λουκάνικα και κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τα βορειοϊρλανδικά σουπερ-μάρκετ, ένδειξη του παραλογισμού των μέτρων αυτών, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο πρέπει να τηρεί τον λόγο του αφού υπέγραψε το πρωτόκολλο έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Απέναντι στη δυσαρέσκεια των Ενωτικών, η βρετανική κυβέρνηση είχε ήδη παρατείνει μονομερώς την περίοδο προσαρμογής για ορισμένους ελέγχους, κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα. Η απόφαση αυτή είχε ωθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει μια διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων στον πρωθυπουργό σήμερα, στο Κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον εξήγησε ότι η προτεραιότητά του είναι να δώσει “στους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας ελεύθερη και αδιάλειπτη πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου” και να “προστατεύσει την εδαφική και οικονομική ακεραιότητα της χώρας μας”.

Οι εντάσεις γύρω από το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας αναμένεται να περιληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Μπόρις Τζόνσον που θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη πριν από τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 υπό τη βρετανική προεδρία στην Κορνουάλη, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η απουσία λύσης κινδυνεύει να υπονομεύσει τις πιθανότητες επιτυχίας της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί διακαώς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα