Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – Ο αστερίσκος των ελέγχων
Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έχουν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να καταθέσουν αιτήσεις για την ένταξη στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5.
- 05 Φεβρουαρίου 2021 07:03
Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έχουν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συμπεριλήφθηκαν στο «φίνις» για να καταθέσουν αιτήσεις για την ένταξη στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο 1.11.2019-29.2.2020 ή 1.8.2020-31.10.2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν κατά την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους αλλά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών εντάχθηκαν τελικά.
Στο μεταξύ μετά και τις σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. είναι εφικτή η διαγραφή του 50% του χαμηλότοκου δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρείς πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας. Υπενθυμίζεται ότι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει την δυνατότητα μετατροπής αυτών των οφειλών σε επιδοτήσεις ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές διάστημα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, αλλά με συνεκτίμηση των δεδομένων του προϋπολογισμού. Βέβαια λόγο θα έχουν και οι θεσμοί που περνούν από μικροσκόπιο το σχεδιαζόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας αλλά και τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις που επιφέρει.
Οι υποχρεώσεις
Στο μεταξύ μπορεί να υπάρχει «φρενίτιδα» καταθέσεων δηλώσεων από επιχειρήσεις για την Επιστρεπτέα καθώς αναδεικνύεται στο βασικό μέσο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ωστόσο μια ένταξη στο μέτρο «γεννά» υποχρεώσεις. Βασικότερη όλων ή διατήρηση των θέσεων εργασίας ως τις 30 Ιουνίου 2021 Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ο ως άνω όρος, θα ζητηθεί να επιστραφεί ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής σύμφωνα με τον όρο Νο2.
Επίσης ο δικαιούχος θα πρέπει να δώσει πίσω στο κρατικό ταμείο ουλάχιστον το 50% του ποσού που πήρε σε 40 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο αναφοράς 0,64%, με την πρώτη να ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2022. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής δόσης, θα υπάρχει επιβάρυνση 0,74% μηνιαίως.
3. Θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου 2021 να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης που είχαν την 1/11/2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Εάν το επίπεδο απασχόλησης την 1/11/2020 ήταν υψηλότερο από αυτό που είχαν την 1/3/2020 , τότε θα πρέπει να διατηρήσουν έως τις 31/3/2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχαν την 1/3/2020. Και για αυτόν το όρο, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις εργαζομένων. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ο ως άνω όρος, θα ζητηθεί να επιστραφεί ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, άμεσα και εντόκως.
Επιπλέον όσες μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύονται βάσει του Προσωρινού Πλαίσιο έχουν υποχρέωση να τηρούν κάποιες οικονομικές προϋποθέσεις βιωσιμότητας αλλά και θα α πρέπει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία να τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών για αυτό το χρονικό διάστημα ( π.χ παραγραφή πενταετίας). Αυτί ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για ελέγχους ακόμη και αναδρομικούς σε περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση διακριβώσει «παραβάσεις» ή υποψιαστεί κάποιες ατασθαλίες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr