Νέος προγραμματισμός 5ετίας για την δασοπυρόσβεση με την εκπαίδευση και «δασοκομάντο»

Νέος προγραμματισμός 5ετίας για την δασοπυρόσβεση με την εκπαίδευση και «δασοκομάντο»
O Χρήστος Στυλιανίδης Eurokinissi

Ανάμεσα στις προβλέψεις του νέου προγραμματισμού της Πολιτικής Προστασίας είναι η ίδρυση ξεχωριστής διοίκησης μέσων αεροπυρόσβεσης στην Πολεμική Αεροπορία.

Ολοταχώς κινείται ο νέος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας για την δασοπυρόσβεση αλλά και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων που εξαιτίας παθογενειών δεκαετιών στην άναρχη δόμηση της χώρας σε συνδυασμό με την επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών προκαλούνται όλο και πιο συχνά καταστροφικά φαινόμενα στη χώρα με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες.

Ο σχεδιασμός αυτός σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίους κύκλους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ένα χρονικό ορίζοντα 5ετίας για την πλήρη εφαρμογή του.

Αυτός είναι ένας χρονικός ορίζοντας δυσανάλογος σε σχέση με τον επείγοντα χαρακτήρα των δεδομένων συνθηκών των τελευταίων ετών, ωστόσο περιλαμβάνει μοιραία ένα πολύ μεγάλο φάσμα επιλογών, από την ενίσχυση των εναερίων μέσων και την προσθήκη τους στον υπάρχοντα στόλο και την αντικατάσταση παλαιότερων μέσων, την ενίσχυση με νέα οχήματα κλπ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με την εκπαίδευση ομάδας «δασοκομάντο». Οι πρώτοι θα εκπαιδευτούν από αντίστοιχους δασοκομάντο στις ΗΠΑ και στο σύνολό τους θα φτάσουν τους 500, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται και εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Η πρώτη μικρή ομάδα αναμένεται να είναι σε θέση από την νέα αντιπυρική περίοδο να αναλάβει καθήκοντα, θα εδρεύουν όταν φτάσουν στο σύνολο της προβλεπόμενης δύναμης σε έξι σημεία ανά τη χώρα και θα είναι ευκίνητες αερομεταφερόμενες ομάδες, που θα έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν προκατασταλτικά αλλά και κατασταλτικά ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες που τα δεδομένα θα καθιστούν αναγκαίο, με τον ανάλογο εξοπλισμό.

Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθεί μία νέα διοίκηση στην Πολεμική Αεροπορία, στην οποία θα ενταχθούν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Μία ακόμα σημαντική πρόβλεψη είναι η προσπάθεια δημιουργίας μία ευρωπαϊκής δύναμης που θα κινείται άμεσα όπου καταστεί αναγκαίο στην ΕΕ, ενώ θα επιστρατευθεί και η τεχνολογία με την τοποθέτηση ειδικών ραντάρ και συστήματος καμερών και drones που θα ελέγχονται από λογισμικό της ΕΜΥ για έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών σε δάση όπως και για την παρακολούθηση των λεκανών απορροής υδάτων για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων πριν την εκδήλωση μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων. Βεβαίως, όλα αυτά θα γίνονται σταδιακά μέχρι το πέρας της 5ετίας που αναμένεται όλος ο σχεδιασμός να έχει ολοκληρωθεί.

Τέλος, ένα ακόμα σημείο στο οποίο θα δοθεί μεγάλη σημασία είναι η ενίσχυση του εθελοντισμού αλλά και οι καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών και η τέλεση ασκήσεων ετοιμότητας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όπως για παράδειγμα μία άσκηση εκκένωσης με σενάριο πλημμύρας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 25 Οκτωβρίου στο Αλεποχώρι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα