Γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης: Δεν έχουμε λαϊκά δικαστήρια στην Ελλάδα
"Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι λένε στη γειτονιά" δήλωσε ο γ.γ Πάνος Αλεξανδρής στη Βουλή. Η παρέμβαση έρχεται λίγες ημέρες μετά την κριτική Σκέρτσου στην εισαγγελέα στη δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη.
- 22 Μαΐου 2020 18:04
Στην Ελλάδα δεν έχουμε λαϊκά δικαστήρια, αλλά δικαστήρια νομιμότητας. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, τοποθετούμενος σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής, που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Η τοποθέτηση του γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης επαναφέρει στην επικαιρότητα και αντικειμενικά συνδέεται με τη πρόσφατη παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, για την δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη. Παρότι ο Π.Αλεξανδρής δεν έκανε ευθεία αναφορά στην δίκη αυτή. Θυμίζουμε ότι ο Άκης Σκέρτσος είχε αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook ότι τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άσκησε έτσι κριτική στην αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Αριστοτελείας Δόγκα. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως είχε κρατήσει αποστάσεις από την πρωτοβουλία του Άκη Σκέρτσου, χαρακτηρίζοντάς την προσωπική.
Δικαστήρια νομιμότητας
Αναφερόμενος στο θέμα της φύσης της ελληνικής δικαιοσύνης, ο Πάνος Αλεξανδρής, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «τα δικαστήρια, κατά το ελληνικό σύνταγμα δεν είναι λαϊκά δικαστήρια» επισημαίνοντας πως κάποιοι θεωρούν πως το ότι η δικαιοσύνη απονέμεται «στο όνομα του ελληνικού λαού» σημαίνει ότι αποφάσεις «πρέπει να είναι κατά την άποψη της κοινής γνώμης».
Διευκρίνισε ότι «στο όνομα του ελληνικού λαού» σημαίνει ότι ο δικαστής «έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει το νόμο». Σε αντίθετη περίπτωση σημείωσε ο γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης «φεύγουμε από το δικαστήριο της νομιμότητας» και οδηγούμαστε στο «να ρωτήσεις τον περιπτερά της γειτονιάς σου που θα σου πει είναι ένοχος». Επισήμανε ότι «ακόμη και αν η αρχή του νόμου είναι απέναντι στο λαϊκό αίσθημα ο δικαστής οφείλει να εφαρμόζει το νόμο».
Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι λένε στην γειτονιά». Στην τοποθέτηση του Πάνου Αλεξανδρή συνεπικούρησε και ο πρόεδρος της επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος λέγοντας: «Θεωρώ χρήσιμη την διαφορά που τονίσατε για τα δικαστήρια της νομιμότητας και τα λαϊκά δικαστήρια».
Περί δυσφήμισης
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του Π.Αλεξανδρή για τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των πολιτικών με τα Μέσα Ενημέρωσης. Επισήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα της αναθεώρησης της νομοθεσίας περί απλής δυσφήμισης. Είπε μάλιστα ότι ο ίδιος ουδέποτε έχει προσφύγει κατά μίας εφημερίδας παρότι έχει δεχθεί επικρίσεις γιατί θεωρεί πως σε τέτοια περίπτωση αυτός που προσφεύγει είναι ο χαμένος. Χαρακτηριστικά ο γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε πως «πρέπει να αποφασίσουμε» για το «τι είναι ιδιωτική ζωή; Δεν μπορεί να είναι όλα στην βορά». Προσθέτοντας ότι «το πολιτικό πρόσωπο πρέπει να κρίνεται από την πολιτική που εφαρμόζει».