Παράξενα βαφτιστικά από ζώα, φυτά και τόπους

Παράξενα βαφτιστικά από ζώα, φυτά και τόπους
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η Έχιδνα, η Χλωρίς και η Αργεντινή

Από τη λαϊκή ονοματοδοτική παράδοση δεν θα μπορούσαν να λείπουν το ζωικό και φυτικό βασίλειο: Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, και όχι μόνο, παραδοσιακά έδιναν στα παιδιά τους, στα κορίτσια και στα αγόρια τους, ονόματα από θηλαστικά, πουλιά, ερπετά και έντομα. Χωρίς να περιφρονούν βέβαια τα ονόματα από τη χλωρίδα του τόπου τους: όμορφα λουλούδια και θαλερά δέντρα. Έτσι, προέκυψαν ονόματα εύηχα, και κάποια άλλα όχι και τόσο, που πέρασαν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες σε αγόρια και κορίτσια. Ορίστε ένα μικρό απάνθισμα (κυριολεκτικά!) από κάποια ονόματα αυτών των κατηγοριών:

Τρυγώνα, Αϊδονή, Αμυγδαλιά, Γιασεμής, Γρύλος, Δάφνης, Έλατος, Κανέλλα, Κερασίνα, Κύψελος, Λουλουδιά, Λύκος, Μέλισσος, Μύρμηξ, Παγώνα, Στάφυλος, Χελιδόνα, Χλωρίς, Χοιρίλος, και το ανεπανάληπτο «Έχιδνα»! Εντάξει, εδώ ξαναρχόμαστε στην μόνιμη απορία αυτού που μελετά τα ονόματα, διαπιστώνοντας πως οι ονοματοθέτες νοιάζονται κυρίως για τον εαυτό τους, και όχι για τα καημένα τα παιδιά, που φορτώνονται ένα βαρύ και ασήκωτο όνομα για όλη τους τη ζωή. Αναρωτιέμαι πώς το σκέφτηκαν το ζήτημα αυτοί που έδωσαν στην κόρη τους το όνομα της μητέρας όλων των μυθολογικών τεράτων, που είχε γυναικείο σώμα και ουρά φιδιού, ή πιο απλά, πώς μπόρεσαν εν πάση περιπτώσει να ονομάσουν τη θυγατέρα τους «οχιά»;…

Τέλος πάντων, έχουμε και τα ονόματα που προκύπτουν από τοπωνύμια. Τα ονόματα ηπείρων, χωρών, πόλεων, βουνών, ποταμών, νησιών, αλλά και ουρανίων σωμάτων, όντως έδωσαν ιδέες, όχι πάντα καλές, στους γονείς και τους αναδόχους των παιδιών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν κορίτσια και αγόρια που ονομάζονται: Αίγινα, Αρκάς, Ασωπός, Βενετία, Εκάλη, Εύβοια, Εύηνος, Θεσσαλονίκη, Ίμβριος, Μυκήνη, Ναύπλιος, Όλυμπος, Ρόδος, Σπάρτη, Σκοπελιανός, Σύρος, Ταίναρος, Ευρώπη, Ωκεανός και Ωκεανία, Αίγυπτος, Αργεντινή, Πανσέληνος, Πλανητιάδης, Γη, Ήλιος, Σείριος και Αρκτούρος, ο πρώτος αστέρας του αστερισμού του Βοώτη, μια που το ‘φερε η κουβέντα…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα