Coxinhas, οι βραζιλιάνικοι τηγανητοί λουκουμάδες με κοτόπουλο και τυρί
Τα πιάτα της βραζιλιάνικης κουζίνας είναι πλέον διάσημα στην παγκόσμια κοινότητα της γαστρονομίας.
- 27 Ιουνίου 2018 07:32
Τα πιάτα της βραζιλιάνικης κουζίνας είναι πλέον διάσημα στην παγκόσμια κοινότητα της γαστρονομίας. Η χώρα φημίζεται για τη φεζοάδα, φαρόφα, τσουράσκο, βαταπά, και άλλες καταπληκτικές λιχουδιές που ανεβάζουν τη διάθεση, ενώ η καϊπιρίνια είναι η πρώτη επιλογή σε κοκτέιλ.
Ανάλογα με την περιοχή, οι επιρροές ποικίλλουν. Έτσι, στη βόρεια Βραζιλία, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αμαζονίου, η ινδιάνικη κουζίνα είναι σχεδόν ανεπηρέαστη, ενώ κεντροβόρεια κορυφώνονται οι αφρικανικές επιρροές. Νότια, τώρα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, στην κουζίνα κυριαρχεί το τσουράσκο -ας πούμε το βραζιλιάνικο μπάρμπεκιου- με κρέατα και λουκάνικα και οι ευρωπαϊκές επιρροές είναι εμφανέστατες.
Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 20′ συν μισή ώρα αναμονής
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό
Υλικά
- Για τις κοτοκροκέτες: 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
- 2 κύβους Zωμό Κότας
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 250 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
- χυμό 1/2 λεμονιού ή λάιμ
- βούτυρο ή λάδι για το τηγάνισμα
- τριμμένη φρυγανιά για πανάρισμα
- Αλάτι – Πιπέρι
- Για το dip: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 80 ml κρέμα γαλάκτος
- 1κ.γ. κορίανδρο τριμμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ξύσμα λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τις κοτοκροκέτες: Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε 3/4 του λίτρου νερό, προσθέτετε τους δύο κύβους ζωμό κότας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Προσθέτουμε μέσα στο ζωμό και τα φιλέτα κοτόπουλου και τα σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Αφού βράσουν τα σουρώνουμε και τα ψιλοκόβουμε με το χέρι ή με μπλέντερ χειρός, προσέχοντας όμως, να μη λιώσουν.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.
- Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα φιλέτα σας μαζί με το τυρί κρέμα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον χυμό λεμονιού ή λάιμ.
- Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε το μίγμα μας στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε τις κροκέτες δίνοντάς τους ένα μακρόστενο σχήμα.
- Τέλος, πανάρουμε την κάθε κροκέτα με την τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα τις κροκέτες μας σε μπόλικο σπορέλαιο ή ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σερβίρουμε, συνοδεύοντας τις τηγανιτές κροκέτες κοτόπουλου με το ντιπ γιαουρτιού, το οποίο φτιάχνουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά.