Σύνοδος G20: “Αποκλεισμένο” το Μπουένος Άιρες – Διαδηλώσεις υπό δρακόντεια μέτρα

Σύνοδος G20: “Αποκλεισμένο” το Μπουένος Άιρες – Διαδηλώσεις υπό δρακόντεια μέτρα
Στρατιώτες έξω από το κτίριο όπου λαμβάνει χώρα η συνεδρίαση της G20 στο Μπουένος Άιρες AP

"Αυστηρά μηνύματα" του Γάλλου προέδρου Μακρόν στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι. Παραγκωνισμένος ο Άραβας ηγέτης στην οικογενειακή φωτογραφία.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες την Παρασκευή για να διαδηλώσουν κατά των οικονομικών πολιτικών της G20, η ετήσια Σύνοδος της οποίας ξεκινά στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Όμως, οι διαδηλωτές είναι απίθανο να καταφέρουν να φθάσουν κοντά στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων που θα συνέλθουν για να συζητήσουν κυρίως το θέμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριοφύλακες έχουν αποκλείσει μια περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων περιμετρικά του παραποτάμιου συνεδριακού κέντρου Costa Salguero, όπου διεξάγεται η Σύνοδος. Η κυκλοφορία των φορτηγών πλοίων στον ποταμό Λα Πλάτα απαγορεύτηκε για όσο διαρκέσει η Σύνοδος.

Η πορεία, που οργανώθηκε από έναν συνασπισμό εργατικών ενώσεων και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από τη Σύνοδο.

Το Μπουένος Άιρες έχει αποκλειστεί. Τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς ανεστάλησαν και εκατοντάδες διασταυρώσεις έχουν κλείσει με την αστυνομία να πραγματοποιεί ελέγχους σε οχήματα και πεζούς. Η Παρασκευή κηρύχθηκε εθνική αργία για τις τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας πρότεινε στους πολίτες να φύγουν από την πόλη για τη Σύνοδο.

«Η κυβέρνηση επέβαλε απαγορευτικούς όρους» δήλωσε η Μπέβερλι Κιν, συντονίστρια της πορείας και επικεφαλής του Jubileo Sur-Dialogo 2000, μιας οργάνωσης υπέρ μιας μεταρρύθμισης για το χρέος της Λατινικής Αμερικής.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ασφαλείας περιόρισε την απόσταση που επιτρέπεται να διανύσει η πορεία κατά της G20 στα 2,5 χιλιόμετρα από την κεντρική λεωφόρο της πόλης, τη λεωφόρο Avenida 9 de Julio, έως το κτίριο του Καπιτωλίου.

Πέρυσι, η Γερμανία είχε διοργανώσει τη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο. Σε εκείνη τη Σύνοδο, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που πυρπόλησαν οχήματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν ειρηνικά.

“Αυστηρά μηνύματα” Μακρόν σε Σαλμάν

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με παγκόσμιους ηγέτες περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπουένος Άιρες, ανέφερε στο twitter το υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το υπουργείο ανήρτησε φωτογραφίες του πρίγκιπα Μοχάμεντ να μιλάει με τον Μακρόν και άλλους ηγέτες.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο πως οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν ώστε διεθνείς ειδικοί να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Σε μια πεντάλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αργεντινή, ο Μακρόν μετέφερε «πολύ αυστηρά» μηνύματα στον πρίγκιπα διάδοχο για τη δολοφονία του Κασόγκι και για την ανάγκη να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κατάσταση στην Υεμένη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

“Αόρατος” ο Σαλμάν

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παραγκωνίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης «οικογενειακής φωτογραφίας» των ηγετών της διεθνούς κοινότητας και άλλων αξιωματούχων της Συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες και στάθηκε στην άκρη της ομάδας που πόζαρε, ενώ τον αγνοούσαν οι άλλοι συμμετέχοντες της Συνόδου.

Η παρουσία του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη διεθνή Σύνοδο ήταν αμφιλεγόμενη μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος σύντομα αποχώρησε από τη σκηνή χωρίς να ανταλλάξει χειραψία με κανέναν ή να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες.

Στο κέντρο της φωτογραφίας βρισκόταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οικοδεσπότης της φετινής Συνόδου.

Ο Μάκρι ανέφερε ότι οι κατηγορίες ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εμπλέκεται στον θάνατο του Κασόγκι ενδέχεται να συζητηθούν από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου. Η Σαουδική Αραβία απαντάει ότι ο πρίγκιπας δεν είχε γνώση της δολοφονίας.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έκαναν «κόλλα πέντε» κι αντήλλαξαν μια χειραψία, ενώ γελούσαν δυνατά την ώρα που κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα