Ακίνητα: Η νέα ζήτηση για κατοικία έρχεται από τους Γερμανούς συνταξιούχους

Ακίνητα: Η νέα ζήτηση για κατοικία έρχεται από τους Γερμανούς συνταξιούχους
Σπίτια στην Αθήνα eurokinissi

Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Γερμανούς συνταξιούχους που ονειρεύονται μια ζωή εκτός εργασίας και χώρας, η Ελλάδα

Τη “Φλόριντα” της Ευρώπης αναζητούν οι Γερμανοί συνταξιούχοι που ονειρεύονται μια ζωή εκτός εργασίας και χώρας, στρεφόμενοι στους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, με την Ελλάδα να φιγουράρει ανάμεσα τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που επικαλείται το Γραφείο Οικονομικών κι Επιχειρηματικών Υποθέσεων στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο,  μέσα στην επόμενη πενταετία η ζήτηση για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Γερμανούς θα αυξηθεί σημαντικά, υπερβαίνοντας σε αξία τα 5 δισ. ευρώ. Την  τάση αυτή επιχειρεί να ενισχύσει και το Ελληνο-Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο με την πρωτοβουλία “Happy Retirement”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να βοηθήσει τις συμμετέχουσες ελληνικές επιχειρήσεις να προβληθούν σε ένα ευρύ κοινό στην Γερμανία των 4,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο, η λεγόμενη “ασημένια οικονομία” (Silver Economy”, δηλαδή οι οικονομικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο μοντέλο στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αρκεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις.

Στο πλάι των σταθερών αξιών όπως το κλίμα, η ασφάλεια και το χαμηλό συγκριτικά κόστος ζωής, η ελληνική πολιτεία δια νόμου του 2020 προσφέρει στους baby boomers του πλανήτη και χαμηλή φορολόγηση των εισοδημάτων τους με 7% για 10 χρόνια εφόσον μεταφέρουν στη χώρα τη φορολογική τους έδρα. Αν και ο ανταγωνισμός από χώρες του νότου της Ευρώπης είναι ισχυρός, με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία να έχουν ήδη οργανωθεί στον τομέα προσέλκυσης του “ασημένιου τουρισμού”, , εν τούτοις και η Ελλάδα προσαρμόζεται ενισχύοντας παράλληλα άλλες δράσεις όπως ο ιαματικός ή ο ιατρικός τουρισμός, που συμπληρώνουν ως ένα βαθμό τα προαπαιτούμενα για έναν ηλικιωμένο τουρίστα.

Έως πρότινος η χώρα έχει εκμεταλλευτεί μόνον κατά τύχη, το δυναμικό εκείνο τμήμα του παγκόσμιου τουριστικού πληθυσμού, που αφορά σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι άνω των 65 πολίτες στην Ευρώπη ταξιδεύουν για περισσότερες ημέρες και εκτός της εποχής αιχμής, βοηθώντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά προτιμούν να καταλύουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρία για την πώληση παραθεριστικών κατοικιών στη χώρα.

Ταυτόχρονα και σύμφωνα με διεθνή στοιχεία της Nielsen, η γενιά των baby boomers – δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και 1962- έχουν υψηλό εισόδημα, έχουν κατοχυρώσει καλύτερες ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές από τις επόμενες γενιές και δαπανούν μεγαλύτερα ποσά για υπηρεσίας υγείας και ευεξίας, καθώς και για μεγαλύτερες επενδύσεις, όπως η αγορά δευτερογενούς κατοικίας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι ηλικιωμένοι τουρίστες μακράς διάρκειας, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν ενοικιάζουν ή αγοράζουν σπίτι στον προορισμό τους. Αυτή η κατηγορία, που έχει και το όνομα “snowbird tourism”, μεγαλώνει ολοένα και περιλαμβάνει κυρίως συνταξιούχους από πλούσιες βόρειες χώρες, που επιλέγουν να περάσουν ένα μέρος του χρόνου (συνήθως το χειμώνα) σε νοτιότερα, θερμότερα κλίματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο οργανισμός διαΝΕΟσις, ποσοστό  7,3% των ενηλίκων στην Ευρώπη δηλώνει ότι θα ήθελε μετά τη σύνταξή του να πάει να μείνει στη Νότια Ευρώπη. Στη Γερμανία το ποσοστό είναι 9%. Στην Αγγλία είναι 15,3%. 120.000 Βρετανοί ηλικίας άνω των 65 ζουν σήμερα στην Ισπανία -ένας αριθμός που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι μια μεγάλη αγορά, η οποία αναμένεται να μεγαλώσει περισσότερο, πολύ γρήγορα, καθώς τα επόμενα 20 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 20 χρόνια εκτιμάται ότι υπάρξει ζήτηση στη Νότια Ευρώπη για περίπου 2,7 εκατομμύρια παραθεριστικές κατοικίες.

Στην Ελλάδα, σποραδικά ξένοι υπήκοοι αποκτούν ακίνητα και παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο η δημιουργία συγκροτημάτων και κατοικιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας είναι μια δραστηριότητα με πολύ μικρό αποτύπωμα.

Μόνο στο πεδίο των κατασκευών προβλέπεται ότι μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό θα μπορούσαν να πωληθούν στη χώρα περί τις 200.000 κατοικίες σε ξένους αγοραστές, είτε ως μεμονωμένα ακίνητα, είτε ως ιδιοκτησίες ενταγμένες σε συγκροτήματα κατοικιών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κοινού της τρίτης ηλικίας. Υπολογίζεται πως η “ασημένια οικονομία” μέχρι το 2025 θα φθάσει να συμβάλλει 6,4 τρις ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και θα οδηγήσει στη δημιουργία 88 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Αυτό ισοδυναμεί με το 32% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και το 38% της απασχόλησης. Επιπλέον, μέχρι το 2030, η συνολική ετήσια κατανάλωση από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 39%, ενώ πληθυσμιακά θα μεγαλώσουν κατά 18%, φθάνοντας στα 221 εκατομμύρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, αναμένεται να φθάσουν στα 2,1 δις το 2050 από σχεδόν 1 δις σήμερα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα