Το TikTok πλήρωσε 92.000.000 δολάρια σε χρήστες για κάτι που κάνει ακόμα

Το TikTok πλήρωσε 92.000.000 δολάρια σε χρήστες για κάτι που κάνει ακόμα
TikTok Shutterstock

Στα ψιλά γράμματα ανανέωσης της πολιτικής για την ιδιωτικότητα, το TikTok εξασφάλισε το ΟΚ των χρηστών στη λήψη βιομετρικών πληροφοριών που προστατεύονται από νόμους γενικά, αλλά όχι στις ΗΠΑ. Πριν τέσσερις μήνες, έδωσε 92.000.000 δολάρια σε συμβιβασμούς που αφορούσαν τον ίδιο λόγο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Emirates, στο link για την προστασία προσωπικού απορρήτου, ως βιομετρικά χαρακτηριστικά προσδιορίζονται “τα ανθρώπινα γνωρίσματα που συνθέτουν την ταυτότητα ενός ατόμου, όπως τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα μάτια, ακόμη και o σφυγμός. Τα συγκεκριμένα γνωρίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν την ταυτότητά σας. Χρησιμοποιούμε την αναγνώριση προσώπου, καθώς είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επαλήθευσης βιομετρικών χαρακτηριστικών“. Για να γίνει η όποια λήψη πληροφοριών, προηγείται η η συναίνεση των επιβατών.

Το TikTok δεν ζήτησε την άδεια κανενός για να πάρει τα βιομετρικά data των χρηστών του. Όπως γράφει το Hacker News, το έκανε μέσω ‘αθόρυβης’ ανανέωσης πολιτικής για την ιδιωτικότητα, στις 2/6. Το click των χρηστών στο OK έδινε, αυτομάτως, το ελεύθερο στην πλατφόρμα να συλλέγει βιομετρικές πληροφορίες, όπως το αποτύπωμα προσώπου και φωνής, από το περιεχόμενο που αναρτούν οι users.

Σε αυτήν την αλλαγή δεν υποβλήθηκαν οι χρήστες από όλες τις χώρες του πλανήτη, αλλά μόνο από τις πολιτείες των ΗΠΑ που δεν έχουν τους πλέον αυστηρούς νόμους για τα προσωπικά δεδομένα. Για την ακρίβεια, πέραν των Καλιφόρνια, Ιλινόις, Νέας Υόρκης, Τέξας και Ουάσινγκτον όλες οι άλλες πολιτείες δεν προστατεύουν ιδιαίτερα τους πολίτες, στο συγκεκριμένο θέμα.

Κάτι που δεν ισχύει με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελβετίας και άλλων περιοχών -εξαιρουμένης της Ινδίας- εξ ου και το TikTok δεν έκανε το εν λόγω update εκεί όπου υπάρχουν νόμοι.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται πως “όπου το απαιτεί ο νόμος, θα αναζητήσουμε σχετικές άδειες από εσάς, πριν τη περισυλλογή” και επισημαίνεται ότι “ενδεχομένως να συλλέξουμε πληροφορίες, για τη φύση του ήχου και τα γράμματα των λέξεων που λέτε στο περιεχόμενο σας, για την εμφάνιση ειδικών εφέ στα videos, για εποπτεία περιεχομένου, για δημογραφική ταξινόμηση, για περιεχόμενο και για προτάσεις διαφημίσεων και για άλλους λόγους που δεν αφορούν την προσωπική ταυτοποίηση”.

Όλα αυτά έρχονται τέσσερις μήνες, μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των 92 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε το TikTok, για να τακτοποιήσει δεκάδες αγωγές με χρήστες που ισχυρίζονταν πως το social network συγκέντρωνε προσωπικά στοιχεία, μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής video-sharing. Μεταξύ αυτών των στοιχείων ήταν πληροφορίες που προέκυπταν από τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου -που χρησιμοποιείτο χωρίς να έχει γίνει αίτημα σχετικής άδειας, πριν διατεθούν τα data σε τρίτους.

 

Οι αγωγές έγιναν από κατοίκους του Ιλινόις, όπου υπάρχουν νόμοι για προσωπικά δεδομένα και για τα βιομετρικά. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, το TikTok συμφώνησε να αποφύγει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Δηλαδή, τη συλλογή ή και την αποθήκευση βιομετρικών πληροφοριών, αναγνωριστών βιομετρικών και γεωγραφικής τοποθεσίας, εκτός και αν αυτά αναφέρονται ξεκάθαρα στην πολιτική για την ιδιωτικότητα. Ό,τι δηλαδή, έκανε με την ανανέωση της πολιτικής που δεδομένα, δεν υπογράμμιζε το ελεύθερο στη λήψη των βιομετρικών πληροφοριών, αλλά υπήρχε μέσα στις γραμμές που εμφανίστηκαν στις οθόνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα