Τράπεζες: Αναζητούν τρόπους να μην κοκκινίσουν τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι το Γέφυρα 2

Τράπεζες: Αναζητούν τρόπους να μην κοκκινίσουν τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι το Γέφυρα 2
Τράπεζα της Ελλάδος shutterstock

Οι Τράπεζες έχουν ενημερωθεί από το Οικονομικό Επιτελείο ότι μέχρι τον Μάιο το κενό θα καλυφθεί από ένα πρόγραμμα επιδότησης τόκων για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Λύση στο ακανθώδες ζήτημα να κρατηθούν, τα επιχειρηματικά δάνεια που εξέρχονται από τα μορατόρια, «πράσινα» μέχρι τον ερχόμενο Μάιο όπου και η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα 2», αναζητούν οι τράπεζες.

Οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών έχουν ως άμεση προτεραιότητά τους να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε αναστολή πληρωμής, προκειμένου να περάσουν σε κανονική εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους και να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού το νέο κύμα κόκκινων δανείων στο πιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο η παράταση της πανδημίας δυσκολεύει σημαντικά το έργο τους καθώς στην πλειονότητά τους τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν εξέλθει από τα μορατόρια και η υιοθέτηση του Γέφυρα 2 δεν αναμένεται πριν τις αρχές Μαΐου.

Σε αυτή του την προσπάθεια το πιστωτικό σύστημα έχει βρει συμπαραστάτη το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι τραπεζίτες κατά τις τελευταίες τακτικές τηλεδιασκέψεις έχουν ενημερωθεί ότι μέχρι τον Μάιο το κενό θα καλυφθεί από ένα πρόγραμμα επιδότησης τόκων για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Πρόκειται για μία δράση μέσω ΕΣΠΑ, η οποία έτρεξε μέχρι το τέλος Αυγούστου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ήδη έτοιμο το διάδοχο σχήμα, το οποίο, εκτός από την επιδότηση των τόκων για 3-5 μήνες, είναι πολύ πιθανό να καλύπτει και μέρος της δόσης των υφιστάμενων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Διευκρινίζεται ότι η προηγούμενη δράση αφορούσε στην κάλυψη τόκων υφιστάμενων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων και λογαριασμών αλληλόχρεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ από όσους έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών και υπό την προϋπόθεση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούσαν.

Δεν έχει πάντως ακόμη αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών να αποφασίσει παράταση της περιόδου αναστολής πληρωμών μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά. Με βάση τα ισχύοντα, η μέγιστη περίοδος αναστολών φτάνει στους 9 μήνες, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει αυτή την περίοδο χάριτος.

Οι «κόφτες» του Γέφυρα 2

Πάντως το τοπίο για το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα ξεκαθαρίσει πλήρως τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται η τελική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Παρ’ όλο τον σχεδιασμό, στο πιστωτικό σύστημα κρατάνε ακόμη «μικρό καλάθι» καθώς πληροφορίες θέλουν τους Θεσμούς να επιδιώκουν να εφαρμοσθεί και σε αυτό το πρόγραμμα μια βασική παράμετρος που ίσχυσε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Να λάβουν δηλ. την ενίσχυση μόνο όσες επιχειρήσεις έχουν εμφανίσει μέσα στο 2020 μείωση του τζίρου τους κατά τουλάχιστον 20%.

Ένα δεύτερο ζήτημα που στις τράπεζες ανησυχούν ότι μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα είναι το αίτημα των Θεσμών για την ισχύ και σε αυτή την περίπτωση του συνολικού κοινοτικού ορίου για μικρές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, το οποίο έχει διαμορφωθεί εν μέσω της πανδημίας σε 1,6 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξαντλήσει αυτό το όριο από προηγούμενα μέτρα στήριξης (Επιστρεπτέα Προκαταβολή κ.α.) δεν θα μπορούν να πάρουν την επιδότηση για τα δάνεια.

Το όριο της μείωσης τζίρου τουλάχιστον κατά 20% εκφράζονται φόβοι θα αφήσει εκτός επιδότησης επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε αναστολή, χωρίς όμως να έχουν εμφανίσει το 2020 τόσο μεγάλη μείωση στον τζίρο. Τίθεται, όμως, ως απαράβατος όρος από τους Θεσμούς, που επιμένουν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να στοχεύσει μόνο τις επιχειρήσεις που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία.

Οι όροι του προγράμματος

Το πρόγραμμα θα αφορά 9μηνη επιδότησης των δόσεων έχει σχεδιασθεί για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τζίρο που δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Η επιδότηση θα καλύπτει μικρά δάνεια, μέχρι 250.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εξασφαλίσεων, με κύρια προϋπόθεση να έχει πληγεί η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας από την πανδημία.

Το ποσοστό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το δάνειο βρισκόταν σε κανονική εξυπηρέτηση ως τον Φεβρουάριο 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα καλύπτεται έως και το 90% της δόσης το πρώτο τρίμηνο και το ποσοστό της επιδότησης θα υποχωρεί ως το 70% στο τρίτο τρίμηνο.

Για τα δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημερών, προϋπόθεση για την επιδότηση θα είναι να έχει καταλήξει ο οφειλέτης σε συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα και το ποσοστό επιδότησης της δόσης θα αρχίζει από 80%, καταλήγοντας στο 60%.

Για τα δάνεια με μεγαλύτερη καθυστέρηση, επίσης θα χρειάζεται προηγούμενη ρύθμιση με την τράπεζα και το ποσοστό της επιδότησης θα διαμορφώνεται σε 60% το πρώτο τρίμηνο, για να υποχωρεί στο 30% για το τελευταίο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα