Γόπα project: Η πόλη της Αθήνας γεμίζει “παιχνιδιάρικα” σταχτοδοχεία

Γόπα project: Η πόλη της Αθήνας γεμίζει “παιχνιδιάρικα” σταχτοδοχεία
Facebook

"Οι γόπες των τσιγάρων αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Το News 24/7 μίλησε με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το καινοτόμο πρόγραμμα του γόπα Project, Αλέκο Λιάπη.

Μιλάμε για ένα πρότζεκτ αστικής αναζωογόνησης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2019. Το όλο concept έγκειται στην τοποθέτηση σταχτοδοχείων στην Αθήνα, στα οποία εγγράφονται ερωτήματα, έτσι ώστε οι καπνιστές να ψηφίζουν πετώντας στην επιθυμητή απάντηση τις γόπες τους. Ο News24/7 μίλησε με τον Αλέκο Λιάπη, υπεύθυνο του πρωτότυπου αυτού πρότζεκτ.

Facebook

1. Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το γόπα project;

Το γόπα project έρχεται αφενός να καλύψει την απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και αφετέρου να κινητοποιήσει, μέσω του «συστήματος ψηφοφορίας», τους καπνιστές έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο. Το ζητούμενο για εμάς ήταν μια πρόταση που να καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος (απουσία αστικών σταχτοδοχείων, έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο περιβάλλον, «κακή νοοτροπία») μέσα από μια διαδικασία η οποία να ενθαρρύνει και να προωθεί την συμμετοχή των καπνιστών. Το γόπα project αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια, μια διαρκή καμπάνια που σκοπό έχει να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τόσο τους καπνιστές όσο και τους Δήμους.

Πέρα λοιπόν από το σταχτοδοχείο η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθητικές ενέργειες και «ειδικές καμπάνιες» με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της περιβαλλοντολογικής συνείδησης των πολιτών.

Facebook

2. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του πρότζεκτ;

Ανταποκριθήκαμε στη πρόσκληση του Δήμου της Αθήνας ο οποίος μέσα από το πρόγραμμα This is Athens – Polis κάλεσε τους δημότες να στείλουν τις προτάσεις τους για αστικές παρεμβάσεις – μικρής κλίμακας – με «έπαθλο» την χρηματοδότηση της υλοποίησης τους. Μια από τις προτάσεις που προκρίθηκαν προς υλοποίηση ήταν και η δική μας.

Σε ότι αφορά την πρόταση μας, θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο θα συνέβαλε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης. Σύμφωνα με τις έρευνες, τόσο σε κατοίκους όσο και σε επισκέπτες, το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης είναι η καθαριότητα του δημοσίου χώρου. Παράλληλα, οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» το χρόνο καταλήγουν στο δημόσιο χώρο. Επιπλέον τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών ,η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά. Στην Ελλάδα τα αποτσίγαρα που καταλήγουν στο δημόσιο χώρο, ετησίως, υπολογίζονται σε 2,5 χιλιάδες τόνους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καθώς αυτό έχει παρατηρηθεί στη διεθνή εμπειρία.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταλήξαμε στο «γόπα project».

Facebook

3. Είναι μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου;

Η υποδοχή του προγράμματος από τον κόσμο (καπνιστές και μη) είναι ιδιαίτερα θετική ενώ και η συμμετοχή στα σημεία παρέμβασης κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

4. Στην Αθήνα υπάρχει ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα της γόπας;

Το να πετάς τη «γόπα» του τσιγάρου σου στο δημόσιο χώρο μέσα στη πόλη παραμένει, ακόμα δυστυχώς, μια «αποδεκτή» -κοινωνικά- ενέργεια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων καθώς και στην έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο περιβάλλον. Επιπλέον ο περισσότερος κόσμος νομίζω ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αποτσίγαρων που πετιούνται στον αστικό χώρο καταλήγει (μέσω της βροχής, του αέρα και του δικτύου υπονόμων) στη θάλασσα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Facebook

5. Σε ποιες περιοχές της Αθήνας κινείστε;

Τα σταχτοδοχεία του γόπα project μπορείτε να τα βρείτε στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι και στο Γκάζι.

Facebook

6. Έχετε παρατηρήσει μείωση των απορριμάτων του τσιγάρου από τότε που εγκαταστήσατε τα σταχοδοχεία;

Οι έρευνες από την εφαρμογή παρόμοιων πρότζεκτ στο εξωτερικό καταγράφουν μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου κατά 50% στα σημεία παρέμβασης. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα ποσοστά για την Αθήνα. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως με σιγουριά είναι ότι αν δεν υπήρχαν τα σταχτοδοχεία του γόπα project ένα μεγάλο ποσοστό των αποτσίγαρων που συλλέγονται σε αυτά, θα κατέληγαν στο δημόσιο χώρο.

7. Θα επεκταθείτε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας;

Ναι, στόχος μας είναι η επέκταση του προγράμματος σε συνεργασία τόσο με τους Δήμους όσο και με τον ιδιωτικό φορέα.

8. Τελικά ποιος κέρδισε;

-Βασίλης ή Θανάσης Παπακωνσταντίνου;

-Διακοπές με εκείνον/η ή φίλους/ες;

-Καλύτερη ροκ συναυλία του καλοκαιριού Slayer ή Cure;

-Sandals with socks ή without;

Ο Θανάσης, οι Cure, οι διακοπές με παρέα και ευτυχώς το πέδιλο χωρίς κάλτσα.

Υ.Γ. Μπορείς να στείλεις και συ τα δικά σου ερωτήματα που θα ήθελες να δεις σε σταχτοδοχείο, μέσω των social του γόπα project

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα