Oinosporos: Καλυντικά από σταφύλι; Και όμως γίνεται
Η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, η οινολόγος που δημιούργησε σειρά προϊόντων περιποίησης από λάδι σταφυλιού και που διακρίθηκε γι' αυτήν ως καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα το 2018, μιλάει στο News 24/7.
- 28 Σεπτεμβρίου 2019 11:26
Η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη σειρά περιποίησης Oinosporos, είχε μία πολύ πρωτότυπη ιδέα, η οποία προέκυψε από την έρευνα που είχε ξεκινήσει, βασισμένη στο γιγαρτέλαιο, ή αλλιώς το λάδι που βγαίνει από το κουκούτσι του σταφυλιού.
Η κ. Σωτηροπούλου λοιπόν, βασίστηκε στο γιγαρτέλαιο, με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία προϊόντων περιποίησης! Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή, ποιες οι ιδιότητες του “πράσινου” σαπουνιού, ποια η αντίδραση του κόσμου και άλλες πολλές απορίες μας λύνει μιλώντας στο News24/7.
Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την επιστήμη της οινολογίας;
Η σύνδεσή μου με το κομμάτι του κρασιού υπήρξε από τα παιδικά μου χρόνια, βλέποντας τον πατέρα μου, φαρμακοποιό/χημικό στο επάγγελμα να ασχολείται ερασιτεχνικά με την παραγωγή του κρασιού. Μεγαλώνοντας αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το κρασί και έτσι ξεκίνησα τις σπουδές στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας και ολοκλήρωσα δυο μεταπτυχιακά σε αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο. Εργάστηκα ως οινολόγος, αρχικά στο κομμάτι της παραγωγής και στη συνέχεια στο κομμάτι της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Πώς προέκυψε η ιδέα για τη σειρά περιποίησης Oinosporos ;
Η ιδέα της σειράς περιποίησης “Oinosporos” προέκυψε από την έρευνά μου στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με πεδίο έρευνας το γιγαρτέλαιο (λάδι από το κουκούτσι του σταφυλιού) από ελληνικές ποικιλίες με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ελαίου στη δημιουργία προϊόντων περιποίησης.
Ερευνώντας τα ευεργετικά του αποτελέσματα, αποφάσισα να δημιουργήσω προϊόντα που να το περιέχουν και να προσδίδουν τις ιδιότητές του στην επιδερμίδα. Για τρία χρόνια έκανα πειραματισμούς μέχρι να καταλήξω στα σημερινά προϊόντα και έτσι προέκυψε ο Oinosporos, με την ονομασία του να προκύπτει από την κινητήριο δύναμη του εγχειρήματος, που είναι το κρασί και το κουκούτσι (γίγαρτο) του σταφυλιού αλλά και με ένα συμβολικό τρόπο, το αρχικό στοιχείο από το οποίο δημιουργείται ή γεννιέται κάτι, που συμβολίζει τη νέα αρχή και την ελπίδα.
Ποιες οι ιδιότητες του “πράσινου” σαπουνιού;
Τα «πράσινα» σαπούνια περιέχουν αποκλειστικά φυσικά συστατικά, φιλικά προς τον άνθρωπο, εν αντιθέσει με τα άλλα σαπούνια που περιέχουν ουσίες συχνά χημικές και ενδεχομένως τοξικές για την επιδερμίδα. Είναι λοιπόν τα καλύτερα σαπούνια για το δέρμα μας αλλά και για το περιβάλλον εφόσον έχουν οικολογικό πρόσημο.
Ο συνδυασμός των ελαίων που περιέχουν τα προϊόντα Oinosporos βοηθά στην καταπολέμηση της δράσης των ελεύθερων ριζών, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά και διαρκώς ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι άκρως ενυδατικός, έχει θεραπευτική δράση και είναι η ασφαλέστερη επιλογή για ευαίσθητες επιδερμίδες.
Πώς το βλέπει ο κόσμος; Υπάρχει θετική ανταπόκριση;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική. Το κοινό αγκάλιασε τα προϊόντα και γενικότερα το εγχείρημα, αναγνωρίζοντας την αξία του χειροποίητου και φυσικού προϊόντος, γεγονός που ενθαρρύνει και εμπνέει για περαιτέρω ανάπτυξη.
Σημείο αναφοράς του Oinosporos είναι η βράβευσή του τον Ιούνιο του 2018 ως καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα από το διαγωνισμό που έγινε στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη», από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών και το Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γενικότερα στον ελληνικό χώρο παρατηρείται εκμετάλλευση του σταφυλιού για λόγους πέραν της άμεσης κατανάλωσης ;
Στην ελληνική αγορά το σταφύλι προορίζεται για βρώσιμο προϊόν, για κρασί και για σταφίδα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της οινοποίησης, δηλαδή ό,τι απομένει από την παραγωγή του κρασιού. Βασικός πυλώνας της ακαδημαϊκής μου έρευνας ως υποψήφια διδάκτορας στο ΕΚΠΑ είναι οι τρόποι αξιοποίησης των στεμφύλων (φλοιοί, κουκούτσια, κοτσάνια του σταφυλιού) αλλά και του γιγαρτελαίου.
Αυτό το κομμάτι προσπαθεί να καλύψει ο Oinosporos, έχοντας ως βασική φιλοσοφία την αξιοποίηση των οινικών υποπροϊόντων και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Απώτερος σκοπός είναι ένα ολιστικό μοντέλο εσωτερικής αλλά και εξωτερικής ομορφιάς.
Σκέφτεστε να εξελίξετε το πρότζεκτ σας;
Έχοντας επιστημονικό υπόβαθρο, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη συνέχιση της έρευνας προς εμπλουτισμό των προϊόντων Oinosporos με νέα δραστικά συστατικά αλλά και προς δημιουργία καινοτόμων ιδεών πάντα με γνώμονα το σταφύλι, το κρασί και τα υποπροϊόντα τους.