Ποιες οδοντιατρικές θεραπείες επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η σωστή και σχολαστική υγιεινή του στόματος και συγκεκριμένα των δοντιών είναι απαραίτητη ειδικά στην εγκυμοσύνη.
- 28 Σεπτεμβρίου 2019 14:31
Η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη αλλά ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μεταξύ όλων των αλλαγών που βιώνει στο σώμα της, επηρεάζεται το ορμονικό της προφίλ, αλλάζοντας την υγεία της. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η στοματική της υγεία, την οποία θα πρέπει να φροντίσει ακόμη πιο σχολαστικά.
Μια μεγάλη μερίδα των εγκύων θα παρουσιάσει ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως από τον 2ο μήνα και μετά. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών διαταραχών και πιο συγκεκριμένα, της αύξησης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Το κύριο χαρακτηριστικό της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη είναι ο ερεθισμός των ούλων, το φούσκωμά τους και η αιμορραγία σχεδόν σε κάθε βούρτσισμα.
Η σωστή και σχολαστική υγιεινή του στόματος και συγκεκριμένα των δοντιών είναι απαραίτητη ειδικά στην εγκυμοσύνη για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα που θα χρειαστούν οδοντιατρικές θεραπείες που καλό θα ήταν να αποφευχθούν. Σε όποια περιοχή της χώρας κι αν βρίσκεσαι, μπορείς να βρεις οδοντίατρο για να σε βοηθήσει να ελέγξεις την υγεία των δοντιών σου και να προλάβεις τυχόν επιπλοκές. Στο doctoranytime είναι εύκολο να βρεις την ειδικότητα που θέλεις (π.χ. οδοντίατρος Λάρισα) και να επιλέξεις όποιον θεωρείς κατάλληλο για εσένα.
Να θυμάσαι ότι όταν πρέπει να επισκεφθείς οποιονδήποτε γιατρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ενημερώνεις από πριν τον γυναικολόγο σου, διότι γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση της υγείας σου και μπορεί να σε καθοδηγήσει σχετικώς.
Αυτές οι θεραπείες που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης είναι τα σφραγίσματα, ο καθαρισμός δοντιών, ακόμη και οι απονευρώσεις και οι εξαγωγές επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που σε παρακολουθεί. Η τοπική αναισθησία επιτρέπεται αρκεί να είναι σε μικρές δόσεις. Κάποιες θεραπείες καλό θα ήταν να αποφεύγονται κατά τον 1ο τρίμηνο της κύησης αν δεν είναι εντελώς απαραίτητες. Επίσης, και οι αισθητικές εργασίες (όπως η λεύκανση) θα πρέπει να αποφεύγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.
Τέλος, όσον αφορά στο κομμάτι των ακτινογραφιών του στόματος και των δοντιών συνιστάται να αποφεύγονται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Για να προλάβεις την πρόκληση προβλημάτων στα δόντια πρέπει να φροντίζεις τα εξής:
Να μην αμελείς το τακτικό βούρτσισμα (με μαλακή οδοντόβουρτσα) 2-3 φορές ημερησίως.
Να χρησιμοποιείς καθημερινά στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα.
Να τρέφεσαι υγιεινά και να αποφεύγεις τροφές με ζάχαρη.
Αν έχεις ναυτία και εμετούς να ξεπλένεις το στόμα με νερό και να αποφεύγεις για λίγη ώρα να πλύνεις τα δόντια σου.