Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Άγνωστη η διαδρομή της προς τη χώρα μας
Ανησυχία προκαλεί το ορφανό κρούσμα κορονοϊού με τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ο μεταλλαγμένος ιός δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια ενώ μπορεί να προκαλέσει και επαναλοιμώξεις.
- 01 Φεβρουαρίου 2021 06:11
Η εισαγωγή όλων των μεταλλαγμένων κορονοϊών στη χώρα μας, θεωρείται σύμφωνα με τους επιστήμονες κάτι δεδομένο και ήδη συμβαίνει. Το μεγάλο στοίχημα είναι η καθυστέρηση της εισόδου τους ώστε να έχουμε αφενός μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, αφετέρου καλύτερες καιρικές συνθήκες. Ο εντοπισμός της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Θεσσαλονίκη, ανατρέπει την όποια αισιοδοξία, καθώς το κρούσμα με το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε στην κοινότητα και δε συνδέεται με ταξίδι.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη προβληματίζει καθώς αν και στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί περί τις 1000 μεταλλάξεις, η συγκεκριμένη είναι πιο επικίνδυνη καθώς φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και επίσης φαίνεται τα αντισώματα που έχει ένα άτομο που έχει νοσήσει κι έχει αντισώματα ή τα περισσότερα εμβόλια δεν προστατεύουν.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο news247.gr του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, τα στοιχεία που έχουμε από μελέτες σχετικά με την νέα μετάλλαξη είναι προκαταρκτικά και επίσης η εκτίμηση ότι ο ιός αυτός είναι κατά 50% πιο μεταδοτικός, μάλλον είναι υπερβολική. Όμως την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποδίδεται στις μεταλλάξεις.
Πλέον η χώρα μας ανήκει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όπου έχει εντοπιστεί Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη όπως το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά το στέλεχος αυτό έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η μεγάλη ανησυχία εντοπίζεται λοιπόν στο γεγονός ότι η χώρα είναι αφύλακτη στην εισαγωγή του ιού καθώς όπως έχει χαρακτηριστικά σημειώσει και η καθηγήτρια κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ο ιός φαίνεται να είναι πιο έξυπνος από εμάς. Θεωρείται δηλαδή σίγουρο ότι ο ιός είναι πολύ περισσότερο διεσπαρμένος από το ένα ή τα δύο κρούσματα που μπορεί αν είναι γνωστά.
Όπως και ο κορονοϊός με τη Βρετανική μετάλλαξη, ο ο ιός με την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δείχνει να συνδέεται με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές στις οποίες εντοπίστηκε. Αυτό συνδέεται όπως είναι λογικό και με αύξηση των νοσηλειών και φυσικά με αύξηση της θνητότητας. Δεν έχει ακόμη συνδεθεί, με επιστημονική τεκμηρίωση, με αύξηση της θνησιμότητας ως προς τη φυσιολογία του, δηλαδή ότι προκαλεί σοβαρότερες βλάβες στον οργανισμό.
Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι και η πιθανότητα επαναλοίμωξης ενός ατόμου. Δηλαδή να νοσήσει κάποιο άτομο με κορονοϊό ενώ έχει ήδη νοσήσει. Πάνω σε αυτό το θέμα έχει τοποθετηθεί και η επιστημονική κοινότητα σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Πάντως το θετικό γεγονός σ’ αυτό το ενδεχόμενο είναι η ήπια έκφραση της νόσου.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr