Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 206 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 60 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί  η ΝΔ με 35, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 34, η Ελληνική Λύση με 31, το ΜέΡΑ25 με 31 και το ΚΚΕ με 15.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 112 ερωτήσεις, 66 Αναφορές, 24 Επίκαιρες ερωτήσεις και 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 31.5.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανεπαρκείς οι πηγές χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λιβανό Σπυρίδων. Στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές αναφέρουν ότι, οι πηγές χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα και της μεταποιητικής βιομηχανία τροφίμων είναι πεπερασμένες και ανεπαρκείς για τις σημερινές ανάγκες. Ως εκ τούτου, ο κόστος παραγωγής σε κάθε στάδιο ανεβαίνει. Ρωτούν έτσι τον Υπουργό, αν σκοπεύει να ενεργοποιήσει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην κατεύθυνση χρηματοδότησης του πρωτογενούς αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Η πυρκαγιά σε Κορινθία / Δυτική Αττική _ Γεράνεια Όρη αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, της τελευταίας δεκαετίας.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Κατά τον βουλευτή, η πυρκαγιά αποτέλεσε πλήγμα τόσο για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, όσο και για μεγάλο αριθμό κατοικιών και άλλων υποδομών. Αναφέρεται επίσης σε σχετική καταγγελία για εμπρησμό. Ρωτά κατόπιν τούτων, ποιες προληπτικές δράσεις είχαν πραγματοποιηθεί για την προστασία των Γερανείων, ποιες οι μέχρι τώρα ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών και των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να αποφευχθούν τα συνεπακόλουθα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Η κυβέρνηση αντί να αδιαφορεί για τους μακροχρόνια άνεργους, οφείλει να υλοποιήσει άμεσα ένα πρόγραμμα πραγματικής προστασίας τους για την εργασιακή επανένταξη και την άμεση οικονομική ενίσχυσή τους.

Πλήθος βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, απευθύνονται με ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών. Οι βουλευτές αναφέρονται στους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι λόγω της πανδημίας, θα είναι δύσκολο να βρουν εργασία σύντομα το επόμενο διάστημα. Επειδή ο αριθμός των ανθρώπων αυτών είναι σημαντικά μεγάλος, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την στήριξη τους. Ρωτούν έτσι, αν προτίθενται οι Υπουργοί να εκπονήσουν πρόγραμμα επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων, και αν επίσης προτίθενται να προβούν στην οικονομική ενίσχυση τους. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 1.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φοίτηση των προσφύγων μαθητών και μαθητριών της δομής του Ελαιώνα στα σχολεία που φοιτούν σχεδόν από το 2016.

Πλήθος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρονται στη φοίτηση των προσφύγων μαθητών και μαθητριών της δομής του Ελαιώνα στα σχολεία. Υποστηρίζουν έτσι, ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών αυτών στα ελληνικά σχολεία. Ρωτούν έτσι, αν δεσμεύονται οι Υπουργοί ότι δεν θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία τους, καθώς και ότι θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη φοίτηση αυτών στα σχολεία που είναι ήδη εγγεγραμμένοι/ες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Συνεργασία της κυβέρνησης με ιδιωτική εταιρεία επί της εργολαβίας της επιβολής λογοκρισίας στον αντιπολιτευτικό λόγο που δημοσιοποιείται σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Βελόπουλος Κυριάκος, θέτει ερώτηση προς τον Λιβάνιο Θεόδωρο (Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) και τον Υπουργό Επικρατείας, Γεραπετρίτη Γεώργιο. Κατά τον βουλευτή, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να έστειλε επιστολή στην εταιρεία «Teleperformance Hellas», που με τη σειρά της, φέρεται να διενεργεί ελέγχους για λογαριασμό του «facebook» στην Ελλάδα, ενώ επίσης, διαχειρίζεται το τηλεφωνικό κέντρο του «ΕΟΔΥ», σχετικά με τα κρούσματα νόσησης από τον ιό «COVID-19». Ο ως άνω βουλευτής, απευθυνόμενος στην εταιρεία «Teleperformance Hellas», πως η τελευταία εμφανίζεται να έχει επαγγελματική συνεργασία με την σημερινή Κυβέρνηση, ασκώντας το έργο της «λογοκρισίας», όντας σχετικός εργολάβος της κυβέρνησης. Ρωτά έτσι, αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 2.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέο «ξεκοίλιασμα» της Πεντέλης;

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το θέμα των λατομείων της Πεντέλης, με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι κάποιοι επιχειρούν την έκδοση αδειών για επαναλειτουργία ανενεργών λατομείων στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, σε δημόσια αναδασωτέα έκταση. Επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον η Αττική να υποστεί περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση με νέα απώλεια δασικών εκτάσεων. Ρωτούν έτσι, αν θα χορηγηθεί άδεια επαναλειτουργίας ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών σε δημόσια αναδασωτέα έκταση στη θέση Άνω Χούνη Ραπεντώσας στη Δ.Κ. Διονύσου του Δήμου Πεντέλης-Μελισσίων και υπό ποιες προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η λατομική ζώνη, όπως ο νόμος ορίζει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Παράταση και επέκταση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανωλάκος Νικόλαος, καταθέτει ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τον κοινωνικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη, για την παραπάνω τόνωση του τουρισμού, να επανεξεταστεί η χρονική διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος, παρατείνοντας την μέχρι το τέλος του 2021 και επί πλέον να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους, να επιλέγουν προορισμούς. Ρωτά έτσι, αν στα πλαίσια της εποπτικής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στον ΟΑΕΔ, θα φροντίσει για την δρομολόγηση παράτασης, του ισχύοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 3.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να ελεγχθούν για τις πρακτικές τους οι εισπρακτικές εταιρείες και να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με το θεσμικό πλαίσιο.

Πλήθος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεωργιάδη Σπυρίδων – Άδωνι, με θέμα τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Ειδικότερα, καταγγέλλουν πρακτικές κατά παράβαση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και παρουσιάζουν καταγγελίες οφειλετών για συνεχείς οχλήσεις και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον έλεγχο αυτών των καταγγελιών και τη συμμόρφωση των εισπρακτικών εταιριών στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που προκαλεί η πανδημία, ρωτούν, εάν υπάρχει πρόβλεψη, για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου για τους οφειλέτες.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

ΜέΡΑ25Πλήρης εναντίωση Συλλόγων, Φορέων και κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, στην παράνομη λειτουργία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων – ΟΕΔΑ (ΧΥΤΑ) στο Δήμο Μαραθώνα, αφορμώμενη από τις αντιδράσεις Φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Ειδικότερα, επισημαίνει την επικινδυνότητα του έργου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως αυτές προκύπτουν από τις αναφορές των ειδικών. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για το ενδεχόμενο ακύρωσης της προκήρυξης του διαγωνισμού κατασκευής μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων και βιοαποβλήτων καθώς και της γενικότερης απόφασης λειτουργίας του έργου στη περιοχή.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

Παρασκευή 4.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Εστίαση: Χιλιάδες δικαιούχοι εκτός επιδότησης.

Πλήθος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεωργιάδη Σπυρίδων – Άδωνι, με θέμα τον αποκλεισμό επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφερειών 2014-20. Συγκεκριμένα, εν μέσω πανδημίας, οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας και προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν με τους όποιους περιοριστικούς όρους. Αναγκάστηκαν, μάλιστα, να πληρώσουν μελετητικά γραφεία για την αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα, από το οποίο και έμειναν εκτός λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Έτσι, οι βουλευτές ρωτούν για τις ενέργειες του Υπουργείου, ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και για την έκδοση νέας πρόσκλησης, προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

ΚΙΝ.ΑΛ.Συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών εργοσήμων με εισφορές κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ, Κεγκέρογλου Βασίλειος, Μουλκιώτης Γεώργιος και Πουλάς Ανδρέας, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισημαίνουν τα προβλήματα υπολογισμού των εισφορών, όσων κατ’ επάγγελμα αγροτών εργάζονται παράλληλα και ως εργάτες γης, αμειβόμενοι με εργόσημο. Ρωτούν, λοιπόν, αν θα εφαρμοστεί ο νόμος που η ίδια η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει για τη διευθέτηση του ζητήματος και πως θα γίνεται ο συμψηφισμός αυτών των εισφορών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ _ ΑμεΑ.

Αρκετοί βουλευτές του Κ.Κ.Ε. καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σχετικά με τις εγγραφές σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς αλλά και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ _ ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές υπογραμμίζουν τα προβλήματα λειτουργίας λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης και της έλλειψης υπαλλήλων, ιδίως για τα κέντρα απογευματινής απασχόλησης. Ρωτούν, λοιπόν, τον Υπουργό για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νοικοκυριών για πρόσβαση των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ καθώς και τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτά.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα