Τσίπρας: Συμφωνία πάνω από τις προσδοκίες των αγορών, μέσα στο 2018 ο λαός θα δει τα θετικά
"Η 21η Ιούνη 2018 μένει στην Ιστορία, γρήγορα ο λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές", δήλωσε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου το ρόλο στην παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ εγκωμίασε, με τον Παυλόπουλο να εκτιμά ότι ο λαός στο δημοψήφισμα του 2015 δεν ψήφισε κατά της Ευρώπης
- 22 Ιουνίου 2018 14:32
Για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup όσον αφορά στο χρέος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι: “Η 21η Ιούνη 2018 μένει στην Ιστορία”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κέρδη που βλέπει η κυβέρνηση από τη συμφωνία και έστειλε διπλό μήνυμα εκτιμώντας ότι η συμφωνία είναι πάνω από τις προσδοκίες των αγορών, αλλά και αντάξια των θυσιών του λαού.
Έκανε λόγο για μία νέα σελίδα για τη χώρα, τονίζοντας ότι αυτό δε σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το “συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας”, εγκαταλείπει όμως τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων και άρα η κυβέρνηση θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέγει τα μέσα για την υλοποίηση των στόχων.
Προανήγγειλε μάλιστα ότι “γρήγορα ο λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές” και μέσα στο 2018, αλλα και τα επόμενα χρόνια με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.
Ο κ.Τσίπρας εγκωμίασε το ρόλο του κ.Παυλόπουλου και προσωπικά και θεσμικά όσον αφορά στην παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά: “Αυτό επεβαλλε η συγκυρία αλλά η ιστορία του τόπου”.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία χθες στο Eurogroup, εκτιμώντας ότι το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο, καθώς η συμφωνία προβλέπει μία δεκαετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των δανείων προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023, πάνε μετά το 2033, σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα να έχουμε ένα πολύ στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας ύψους πάνω από 24 δισ και την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών 4,8 δισ ευρώ, 1,2 δισ ευρώ καθε έτος.
“Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνον ένα πλαίσιο μίας συμφωνίας πάνω από τις προσδοκίες των αγορών αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι μία συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του λαου όλα αυτα τα χρόνια προκειμένου να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη και αρραγές το οραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης”, τόνισε.
Τα εγκώμια Τσίπρα και η αναφορά Παυλόπουλου στο δημοψήφισμα
Ο κ.Τσίπρας αναγνώρισε τέλος τον ιδιαίτερο θεσμικό και προσωπικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είπε, στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο καλοκαίρι του 2015. “Εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θεσμικά και σε προσωπικό επίπεδο διαδραματίσατε ιδιαίτερο ρόλο. Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις, πολλές φορές υπό πίεση. Θέλω και δημόσια να αναγνωρίσω ότι ήσασταν αταλάντευτα προσανατολισμένος στην άποψη να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ανταμοιβής”, είπε στον κ.Παυλόπουλο.
“Έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας” απάντησε ο κ.Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό επεβαλλε η συγκυρία, αλλά και η ιστορία του τόπου.
Πρόσθεσε δε με νόημα ότι απευθύνεται: “Σε όσους έχουν αμφιβολίες ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου δεν είναι στατικός. Προσαρμόζεται στη συγκυρία, είναι διαφορετικός σε ομαλές και σε κρίσιμες περιστάσεις”.
Και ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε πιο ευθέως στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και την επακόλουθη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα, λέγοντας: “Η απόφαση γαι παραμονή στην ευρωπαϊκή πορεία ήταν απόφαση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός είπε όχι επειδή ήθελε την έξοδο από την ΕΕ, αυτό αποδείχθηκε στην πορεία”.
Μάλιστα εμμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκωμίασε τη στάση της ΝΔ που με πρόεδρο τότε το Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε ψηφίσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δηλώνοντας ότι αναγνωρίζει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συνέβαλλαν σε αυτή την κατεύθυνση, τη στάση τους.
Ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε όμως και στα λάθη που είχαν γίνει στα προγράμματα στήριξης εξαρχής.
«Τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας» και πως «ορισμένες, αρκετές πολύ σημαντικές θυσίες, οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν, όχι από εμάς». «Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων στις 19:30, στο Αίθριο του Ζαππείου.