Διεθνής Αμνηστία: “Κεραυνοί” για το “πλωτό τείχος” στο Αιγαίο
"Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, για τη δυνατότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σωτήρια για τη ζωή, στους ανθρώπους που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα" παρατηρεί ο φορέας.
- 30 Ιανουαρίου 2020 21:55
Με αφορμή την κυβερνητική πρόταση κατασκευής ενός πιλοτικού αρχικά συστήματος πλωτών φραγμάτων 2,7 χιλιομέτρων, στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου, ώστε να αποτρέψει τις νέες αφίξεις αιτούντων/ουσών άσυλο από την Τουρκία, ο Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Massimo Moratti, δήλωσε:
“Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση στις τρέχουσες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει όσο πιο δύσκολο γίνεται, στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους πρόσφυγες, να φτάσουν στις ακτές της, και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους εκείνους/ες που αναζητούν απεγνωσμένα ασφάλεια.
Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, για τη δυνατότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σωτήρια για τη ζωή, στους ανθρώπους που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τη Λέσβο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει επειγόντως τις λειτουργικές λεπτομέρειες και τις αναγκαίες εγγυήσεις, που θα διασφαλίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν θα κοστίσει περαιτέρω ζωές”.
Το πλωτό σύστημα φραγμάτων περιγράφεται ως ένα από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, σε μια ευρύτερη προσπάθεια φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και αποτροπής των αφίξεων.
Το 2019, έφτασαν στην Ελλάδα περίπου 60.000 άτομα από τη θάλασσα, σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό των θαλάσσιων αφίξεων σε σχέση με το 2018. Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατέγραψε 66 θανάτους στη θαλάσσια διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου.
Δημοσίευμα του Associated Press ανέφερε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε με διαγωνισμό ιδιώτες εργολάβους να προμηθεύσουν έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων εντός τριών μηνών. Το πλωτό φράγμα θα εξέχει 50 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας και θα έχει φωτεινή σήμανση. Το Υπουργείο Άμυνας εκτιμά το κόστος για το φράγμα στα 500.000 ευρώ, που περιλαμβάνει και το κόστος συντήρησής του για τέσσερα χρόνια.
Το πλωτό φράγμα θα κατασκευαστεί με “μη στρατιωτικές προδιαγραφές” και θα έχει τα ειδικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να φέρει εις πέρας την αποστολή ελέγχου της προσφυγικής κρίσης. Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, είπε πως η διαδικασία για το φράγμα εκτελείται από το Υπουργείο Άμυνας αλλά για πολιτική και όχι στρατιωτική χρήση, διαδικασία που είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθείται για την προμήθεια υλικών για τους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προμηθευτεί τέτοιου είδους εξοπλισμό για την κατασκευή του φράχτη 2.700 μέτρων κάνοντας λόγο για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε ορισμένα σημεία σε πρώτη φάση.
“Θα πρέπει να δοκιμαστεί και να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια. Το πλωτό αυτό πράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα: την προμήθεια δέκα σκαφών από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα συστήματα για τη φύλαξη των συνόρων μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.