Στην Ελλάδα το πρώτο Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του UNWTO για τη Μεσόγειο
Το πρώτο Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για τη Μεσόγειο, θα συσταθεί στην Ελλάδα.
- 04 Ιουνίου 2021 19:06
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η δεύτερη μέρα της τριήμερης 66ης Συνάντησης της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) στην Αθήνα.
Στη θεματική εκδήλωση «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά-COVID εποχή», η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, επισήμανε ότι «ο αειφόρος τουρισμός δεν είναι μια ακόμη μορφή τουρισμού, είναι μια ταυτότητα που μπορεί να χαρακτηρίζει οποιοδήποτε είδος τουρισμού και αποτελεί βασικό και σταθερό σημείο ανταγωνιστικότητας. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός πιέζει ασφυκτικά και εντεινόμενα το περιβάλλον, τη φύση και την τοπική κουλτούρα, είναι προφανές πως η παγκόσμια εξέλιξή του δε θα μπορούσε πλέον να συνεχιστεί χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση. Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για έναν “φιλικό” προς το περιβάλλον τουρισμό αποτελεί σημείο τομής, ειδικά τώρα που η πανδημική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής προς μια στροφή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Ο μαζικός τουρισμός δεν θα καταργηθεί, αλλά οφείλει να αλλάξει και να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες στην φαρέτρα του».
Μάλιστα, η πρόεδρος του ΕΟΤ υπενθύμισε ότι το πρώτο Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του UNWTO για τη Μεσόγειο θα συσταθεί στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως «μερικά από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υποστήριξη και την αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνουν την προώθηση πολιτικών προσβασιμότητας για ακτές και λιμάνια, την αναβάθμιση της θαλάσσιας υποδομής για τουριστικά σκάφη και αθλητικές δραστηριότητες και την παροχή υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, εκτίμησε ότι «ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και εξήγησε: «Το 2020 καταφέραμε, με συλλογική προσπάθεια, να κρατήσουμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία, ενώ το μεγάλο στοίχημα για το 2021 είναι να ξεκινήσει με ασφάλεια η ανάκαμψη του τουρισμού μας. Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, όμως, θα γίνει σταδιακά, θα χρειαστεί χρόνο και θα εξαρτηθεί, ανάμεσα σε άλλα, από την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Η πανδημία, πέραν της ζημιάς που έχει προξενήσει στον κλάδο, λειτουργεί άλλωστε και ως επιταχυντής των εξελίξεων στον τουρισμό».
Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Φραγκάκης, παρουσίασε τους βασικούς στόχους του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, στους οποίους συγκαταλέγονται η βιωσιμότητα και η αειφορία, η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ξεχωριστή ταυτότητα, η ασφάλεια, η υγιεινή αλλά και η ψηφιοποίηση στις τουριστικές υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις