Νέα μέτρα: Σε θολό ορίζοντα η περαιτέρω χαλάρωση – Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι

Νέα μέτρα: Σε θολό ορίζοντα η περαιτέρω χαλάρωση – Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι
Κόσμος στο Σύνταγμα σε καιρό κορονοϊού eurokinissi

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πότε θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση μέτρων, καθώς το 20% των ανεμβολίαστων ενηλίκων προκαλεί προβληματισμό.

Παρά το γεγονός ότι τα 19.000 ημερήσια νέα κρούσματα κορονοϊού δεν μεταφράζονται σε αθρόες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, το γεγονός ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση σε άτομα ανεμβολίαστα ή εκείνα που δεν έχουν κάνει την 3η δόση, αποτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση μέτρων.

Χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “στις προτεραιότητες είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν στους εμβολιασμένους. Να το έχουμε αυτό υπόψη μας. Και πολύ συζήτηση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή να μην χρειάζεται τεστ για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων. Οπουδήποτε, να πάνε, να γυρνάνε… Οπότε, αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα έρθει σχετικά σύντομα γιατί κινείται όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση. Και επαναλαμβάνω, μόνο για τους εμβολιασμένους”.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως αν δεν επιτευχθούν υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, ευρεία άρση μέτρων δεν θα υπάρξει.

Βραδεία η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών

Απαντώντας σε ερώτηση του news247.gr ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι “αυτή τη στιγμή η πανδημία έχει περάσει από το να κοιτάμε τόσο πολύ τη διασπορά στο να κοιτάμε περισσότερο τους θανάτους. Αυτό είναι που κοιτάμε. Αυτή τη στιγμή μετακινούμαστε σε αυτούς τους σκληρούς δείκτες και βλέπουμε ότι, όπως έχουμε επαναλάβει, πάνω από το 70% των θανάτων αφορά άτομα που είναι υπερήλικες. Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με το να κάνουμε focus αυτή τη στιγμή στα σχολεία, όπου τα παιδιά πρέπει να πάνε και να στρεσάρουμε και τους γονείς και τα παιδιά. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που θα κόψει αυτούς τους σκληρούς δείκτες, άλλο από τον εμβολιασμό αυτών των ατόμων”.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι οι σκληροί δείκτες και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αργεί να υφεθεί. Και αυτό γιατί οι εισαγωγές μέχρι πριν από δύο βδομάδες αφορούσαν κυρίως «Δέλτα», που ξέρουμε ότι έχουν ένα μακρύ χρόνο νοσηλείας.

“Επίσης, συνειδητοποιούμε πλήρως ότι οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 όταν μολυνθούν με «Όμικρον» έχουν πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να μπουν στο νοσοκομείο και να χρειαστούν και εισαγωγή σε ΜΕΘ. Οπότε, με αυτούς τους παράγοντες στο μυαλό μας δεν περιμένουμε έναν μαγικό διακόπτη να αδειάσει αυτομάτως τα νοσοκομεία μας” ανέφερε η καθηγήτρια.

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι “Έτσι όπως πηγαίνουμε σιγά-σιγά από νοσηλευθέντες με «Δέλτα» προς νοσηλευθέντες με «Όμικρον», ξέρουμε ότι έχουν και μικρότερο χρόνο νοσηλείας. Άρα, αυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό εισαγωγών μάς δίνει την ελπίδα ότι θα αποσυμπιεστεί σιγά-σιγά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Νομίζω κάποια μαθηματικά μοντέλα που μας έδειξε ο κύριος Τσιόδρας προχθές στη συνεδρίαση μιλάνε για γύρω στους 500 διασωληνωμένους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κάπως έτσι”.

Συμπεραίνει κανείς ότι η διατήρηση 500 διασωληνωμένων μέχρι το τέλος του μήνα είναι ένα ανασταλτικός παράγοντας για χαλάρωση μέτρων.

Ιδιαίτερα επιφυλακτική η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Επίσης η κα Παπαευαγγέλου εξέφρασε και την επιφυλακτικότητα των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέροντας ότι από τη μια βλέπουμε μπροστά μας με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σταδιακά μια αποκλιμάκωση στο Εθνικό Συστήμα Υγείας και από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων. 140.000 συνάνθρωποί μας, που δυνητικά μπορούν να τον μεταδώσουν.

“Συνεπώς, έχουμε καιρό ακόμα μέχρι να φτάσουμε σε εκείνα τα μαγικά νούμερα, τα 2000 και 3000, που φοβόμασταν να φτάσουμε στις 8000 και τώρα δεν τα βλέπουμε καν να έρχονται σύντομα. Συνεπώς θέλει αρκετή σκέψη. Από την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, ο κόσμος έχει ανάγκη να χαλαρώσει. Βλέπουμε και άλλες χώρες ευρωπαϊκές να χαλαρώνουν. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, τα υπέρ και τα κατά, να μην δώσουμε λάθος μηνύματα. Θέλει, λοιπόν, αρκετή κουβέντα και άρχισε μια πρώτη άτυπη κουβέντα αυτή την εβδομάδα. Θέλει, όμως, κάποιο καιρό να ωριμάσουν οι σκέψεις και θα το συζητήσουμε”. επεσήμανε η καθηγήτρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα