Ρύζι jollof, το ξακουστό πιάτο της Νιγηρίας

Ρύζι jollof, το ξακουστό πιάτο της Νιγηρίας
Ρύζι jollof, το ξακουστό πιάτο της Νιγηρίας tastyday

Πλούσια και εντυπωσιακή σε γεύσεις, χρώματα και αρώματα, η κουζίνα της Νιγηρίας.

Η κουζίνα της Νιγηρίας, του «γίγαντα» της Αφρικής, όπως αποκαλείται είναι πλούσια και εντυπωσιακή σε γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού στη χώρα κατοικούν εκατοντάδες διαφορετικές φυλές. Ένα διάσημο πιάτο της είναι το ρύζι Jollof.

Υλικά

  • 5 μεσαίου μεγέθους τομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • ¼ φλιτζάνι αραχιδέλαιο ή φοινικέλαιο ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι
  • 3 κουταλιές πάστα ντομάτας
  • 2 φλιτζάνια ρύζι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι σκόνη curry
  • ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καρύκευμα για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβος Knorr
  • 3 φύλλα δάφνης
  • νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τις ντομάτες, την κόκκινη πιπεριά και την καυτερή πιπερίτσα στο μούλτι μέχρι να πολτοποιηθούν.
  2. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τότε, προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μίγμα της ντομάτας με τις πιπεριές αφού αφαιρέσουμε τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας που το κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καρυκεύματα (αλάτι, σκόνη κάρυ, θυμάρι, καρύκευμα για όλες τις χρήσεις, και τον κύβο Knorr και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά ακόμα.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και όσο νερό χρειάζεται για να βράσει.
  4. Προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης, βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για 15-30 λεπτά. Όταν το φαγητό «πιει» όλα τα υγρά του, προσθέτουμε το μείγμα της ντομάτας που έχουμε αφήσει στην άκρη και ανακατεύουμε για ακόμη 5-10 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν τελείως τα υγρά. Το ρύζι Jollof είναι έτοιμο!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα