Στη Βουλή για τις βάσεις των ΗΠΑ το απόγευμα ο Μητσοτάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει “παρών”
Στο νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική συμφωνία θα μιλήσει στις έξι το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να στηλιτεύσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
- 30 Ιανουαρίου 2020 13:46
Για το νομοσχέδιο για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, δηλαδή για τις βάσεις των ΗΠΑ, θα μιλήσει σύμφωνα με πληροφορίες στις έξι το απόγευμα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηλιτεύσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού είχε ζητήσει αναστολή της ψηφοφορίας, αποφάσισε μετά από ταλαντεύσεις να ψηφίσει παρών στη σημερινή ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για αναστολή της ψηφοφορίας για τις βάσεις είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στον κ.Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση τους μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι η αμερικανική ηγεσία δεν πρέπει να θεωρεί “δεδομένη” την Ελλάδα.
Βεβαίως επί ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχαν αναθερμανθεί ιδιαίτερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά μετά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017 είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τη συμφωνία, η οποία προβλέπει επέκταση της βάσης της Σούδας, καθώς βάσεις σε Λάρισα, Μαγνησία και Αλεξανδρούπολη. Οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να λειτουργούν.
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή της ψηφοφορίας (ή κατά άλλους ελιγμός) δεν έγινε αποδεκτό απο κυβερνητικής πλευράς.Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν τότε ότι η συμφωνία προετοιμάστηκε απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑκαι υποστήριζαν ότι η Κουμουνδούρου προτείνει στην πραγματικότητα η Ελλάδα που κατά βάση θέλει διαχρονικά να εμφανίζεται ως «πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας», να μετεξελιχθεί σε απρόβλεπτο παίκτη.
“Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης έπρεπε να πάει και να πει στον Τραμπ ότι αν δεν καταδικάσει δημόσια την Τουρκία, καλό θα ήταν να ξεχάσει τις βάσεις στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας δηλαδή κάτι τέτοιο θα του έλεγε. Αστειότητες που τις παίρνει στα σοβαρά εκείνο το γνωστό 3%” έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές πριν την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει τη στρατηγική ανάγκη της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και πως αντιαμερικανικά συνθήματα απευθύνονται μόνο σε μειοψηφίες.
Και ενώ από το ΚΚΕ κατηγορούν την Κουμουνδούρου για φιλοαμερικανικές θέσεις, από την κυβέρνηση σχολιάζουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε ξεχάσει τους “παραδοσιακούς” αντιαμερικανισμούς της αριστεράς και τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να φορέσει ξανά το κοστούμι του αντιαμερικανισμού, χωρίς όμως να πείθει κανέναν.
Το Μαξίμου επιμένει στη στρατηγική του “σταθερού συμμάχου”, εκτιμώντας ότι αποδίδει και επικαλούμενη κινήσεις της Ουάσιγκτον όπως την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία δήλωνε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ασφάλεια της Ελλάδας.
Η νέα συμφωνία για τις βάσεις, υπεγράφη τον Οκτώβριο κατά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα και είναι ανοιχτή σε βάθος χρόνου και θα έχει ισχύ έως ότου καταγγελθεί από τη μια ή την άλλη χώρα.
Ενδιαφέρον θα έχει ωστόσο εάν κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή τεθεί και το ζήτημα της τροπολογίας για ΠΑΟΚ- Ξάνθη που έχει επιφέρει εσωκομματική αναστάτωση στη ΝΔ και έχει αποτελέσει αφορμή νέας αντιπαράθεσης και με ΣΥΡΙΖΑ.