Τεράστιο ενδιαφέρον για σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
Το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες ενισχύσεις για την αποθήκευση ενέργειας, έχουν οδηγήσει πολλούς επενδυτές στο να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις για χορήγηση από τη ΡΑΕ άδειας παραγωγής τέτοιου τύπου σταθμών.
- 04 Ιουνίου 2021 06:23
Την τελευταία της συνεδρίαση έχει σήμερα η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να καταρτίσει πρόταση για το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης των διαφόρων τύπων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
Αρχές της επόμενης εβδομάδας η τελική πρόταση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία, στη ΡΑΕ, στους Διαχειριστές, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κ.λπ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, στο τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι το συνολικό πλαίσιο θα δοθεί σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς (οι οποίοι έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους και κατά τη διάρκεια που συνεδρίαζε η Επιτροπή).
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή του ΥΠΕΝ έχει καταλήξει σε μια ενιαία τυπολογία έργων αποθήκευσης και έχει διαμορφώσει τελικές προτάσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αδειοδότηση των σταθμών και τη συμμετοχή τους στην αγορά και στους μηχανισμούς ισχύος.
Η Επιτροπή έχει ορίσει μια κατηγορία που αφορά τους καθαρούς σταθμούς κεντρικής αποθήκευσης και μια κατηγορία που αφορά σταθμούς αποθήκευσης μαζί με σταθμούς ΑΠΕ.
Εκείνο που έχει ξεκαθαρίσει, επίσης, είναι ότι όλες οι παραπάνω κατηγορίες σταθμών θα μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά σε όλες τις αγορές ρεύματος (προημερήσια, ενδοημερήσια, εξισορρόπηση κ.λπ.).
Μπαταρίες «πίσω από το μετρητή»
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση μπαταριών σε σπίτια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες (σταθμοί αποθήκευσης “πίσω από το μετρητή”), η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση όλων των τωρινών περιορισμών.
Σήμερα το υφιστάμενο πλαίσιο είναι ιδιαίτερα περιοριστικό, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται. Προβλέπει ότι η τοποθέτηση μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας έχει ανώτατο όριο ισχύος τα 30 Κιλοβάτ και επιτρέπεται μόνον σε συνδυασμό με εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό στέγης για αυτοπαραγωγή (δηλαδή για αύξηση της αυτοκατανάλωσης).
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η τοποθέτηση μπαταρίας, οποιασδήποτε ισχύος, «πίσω από το μετρητή» θα επιτρέπεται ανεξάρτητα από το αν ο καταναλωτής έχει εγκαταστήσει ΑΠΕ και συνεπώς η μπαταρία θα μπορεί να φορτίζει από το δίκτυο και να εγχέει την αποθηκευμένη ενέργεια είτε για αυτοκατανάλωση σε άλλες ώρες της ημέρας, είτε και στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον
Το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες ενισχύσεις για την αποθήκευση ενέργειας, έχουν οδηγήσει πολλούς επενδυτές στο να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις για χορήγηση από τη ΡΑΕ άδειας παραγωγής τέτοιου τύπου σταθμών.
Ποιες είναι οι διαθέσιμες ενισχύσεις;
Πρώτο και σημαντικότερο, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης, τόσο συστοιχιών συσσωρευτών, όσο και μονάδων αντλησιοταμίευσης. Για τα αντλησιοταμιευτικά τα ώριμα έργα είναι πολύ συγκεκριμένα, αλλά για τα συστήματα συσσωρευτών αναμένεται διαγωνισμός.
· Δεύτερο, υπάρχει η προοπτική ενίσχυσης μέσα από τον επερχόμενο μόνιμο μηχανισμό ισχύος.
· Τρίτο, εκτιμάται ότι στο πλαίσιο του νέου σχήματος ενίσχυσης των ΑΠΕ που βρίσκεται προς συζήτηση με τις Βρυξέλλες, θα υπάρχει πρόβλεψη για διαγωνιστική διαδικασία μέσω της οποίας θα «κλειδώσουν» τιμή, σταθμοί ΑΠΕ με ενσωματωμένους σταθμούς αποθήκευσης.
· Τέταρτο, ειδικά για τα νησιά, αναμένεται το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των υβριδικών σταθμών.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η πολύ απλή διαδικασία υποβολής αίτησης για άδεια παραγωγής στη ΡΑΕ («καταθέτουν απλά φωτοτυπίες» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) έχει δημιουργήσει ήδη έναν νέο καταιγισμό αιτήσεων, οι οποίες πλησιάζουν σε συνολική δυναμικότητα τα 10 Γιγαβάτ (!) και μάλιστα έχουν λάβει κιόλας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, άδειες από το Ρυθμιστή.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις