X-37B: Το διαστημικό σκάφος σε νέα μυστηριώδη αποστολή
Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος Atlas V, ο οποίος μετέφερε το διαστημικό σκάφος X-37B. Όλες οι αποστολές του στο διάστημα έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες και το Πεντάγωνο έχει αποκαλύψει ελάχιστες πληροφορίες.
- 18 Μαΐου 2020 08:34
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εκτόξευσε την Κυριακή τον πύραυλο Atlas V, ο οποίος μετέφερε το διαστημικό σκάφος X-37B. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ με μία ημέρα καθυστερηση, λόγω της κακοκαιρίας που έπληττε το Σάββατο τη Φλόριντα.
Όπως αναφέρει το BBC, το διαστημικό σκάφος – που περιγράφεται λειτουργικά ως όχημα ελέγχου τροχιάς (Orbital Test Vehicle -OTV) – εχει μια μυστική αποστολή, λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστές. Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά, το X-37B θα θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο σε τροχιά και επιπλέον θα τεστάρει μια τεχνολογία ισχυρής ακτινοβολίας και την επίδρασή του σε βιολογικό υλικό όπως σπόροι.
Η εκτόξευση αφιερώθηκε στους Αμερικανούς γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και στα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού. Επάνω στην άτρακτο είχε γραφτεί οι λέξεις “America Strong”.
Πρόκειται για την έκτη αποστολή του διαστημικού σκάφους. Όλες οι αποστολές του στο διάατημα έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες και το Πεντάγωνο έχει αποκαλύψει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα των δορυφόρων και τις τεχνικές τους δυνατότητες. “Η νέα αποστολή του X-37B περιλαμβάνει περισσότερες πειραματικές δοκιμές από τις προηγούμενες” ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Αεροπορίας Μπάρμπαρα Μπάρετ.
Το πρόγραμμα X-37B ξεκίνησε το 1999. Το διαστημικό σκάφος μοιάζει με μια μικρότερη σε μέγεθος εκδοχή των επανδρωμένων διαστημικών λεωφορείων που αποσύρθηκαν από το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ το 2011. Μπορεί να εισέλθει ομαλά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και να προσγειωθεί σε αεροδιάδρομο. Κατασκευάστηε από την Boeing και χρησιμοποιεί για τροφοδοσία ηλιακά πάνελ ύψους εννεα μέτρων και βάρους σχεδόν 5 τόνων. Το άνοιγμα των φτερών του μετριέται στα 4,5 μέτρα.
Η πιο πρόσφατη αποστολή του X-37B ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, αφότου συμπλήρωσε 780 ημέρες σε τροχιά (πάνω από επτά χρόνια).
Η διάρκεια της νέας του αποστολής δεν έχει γνωστοποιηθεί.