Τουρκία: Ρεκόρ 20ετίας για τον πληθωρισμό – Άλμα στο 48,7% τον Ιανουάριο

Τουρκία: Ρεκόρ 20ετίας για τον πληθωρισμό – Άλμα στο 48,7% τον Ιανουάριο
Άλμα του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στην Τουρκία AP

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας οδήγησε τον πληθωρισμό στην Τουρκία σε ιστορικό υψηλό από το 2002.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έφθασε τον Ιανουάριο στην Τουρκία το 48,69% σε ετήσια βάση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο 2002 και οφείλεται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Δεκέμβριο, η άνοδος των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει το 36,08% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις ετήσιες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για φέτος καθώς και για το επόμενο έτος, ενώ τόνισε ότι η υποστήριξη της λίρας αποτελεί βασικό στόχο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της πολιτικής της.

Η εκτίμηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο τέλος του 2022 έχει αυξηθεί στο 23,2%. Στην τελευταία έκθεσή της τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 11,8% μέχρι το τέλος του 2022.

Η τράπεζα προέβλεψε πληθωρισμό 8,2% για το 2023 και επιστροφή στον επίσημο στόχο του 5% ένα χρόνο αργότερα.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που κοινοποίησε η τράπεζα έδειξαν ότι αναμενόταν ο πληθωρισμός να πλησιάσει το 50% τον Ιανουάριο, να κορυφωθεί κοντά στο 55% τον Μάιο και στη συνέχεια να υποχωρήσει απότομα το τρίτο τρίμηνο.

Η τράπεζα αύξησε την εκτίμηση για τον πληθωρισμό των τροφίμων στο τέλος του έτους στο 24,2%, σε σύγκριση με 13,9% προηγουμένως, πριν από την προβλεπόμενη πτώση στο 10% το 2023.

Παράλληλα, μείωσε το επιτόκιο πολιτικής στο 14% από 19% από τον Σεπτέμβριο. Διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα