Τα Χελωνονιντζάκια φοροκλέφτες: Μια παράξενη (αληθινή;) ιστορία

Τα Χελωνονιντζάκια φοροκλέφτες: Μια παράξενη (αληθινή;) ιστορία
Τα Χελωνονιτζάκια outnow.ch

Πώς ο media κολοσσός της Viacom χρησιμοποίησε τα πνευματικά δικαίωματα της ταινίας 'Χελωνονιντζάκια' για να γλιτώσει φόρους που αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα Χελωνονιντζάκια εκτός από τον Σπλίντερ και άλλους ζωόμορφους εχθρούς, έχουν κι άλλον έναν αντίπαλο να αντιμετωπίσουν: Τους φόρους. Σύμφωνα με έρευνα μη κερδοσκοπικής εταιρείας από την Ολλανδία, την οποία αναδημοσίευσαν οι New York Times, η Viacom, η εταιρεία που διαθέτει τα πνευματικά δικαιώματα των ‘TMNT’, ‘Transformers’ και άλλων mega-blockbusters του σινεμά και της τηλεόρασης, έχει επινοήσει ένα δολοπλοκο σχέδιο ώστε να γλιτώνει δισεκατομμύρια δολαρίων σε φόρους από το αμερικάνικο κράτος.

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Όλα ξεκίνησαν από μια μήνυση υπαλλήλου της Viacom για απόλυση με εκδικητικό χαρακτήρα. Στην μήνυση αναφέρεται πως ο υπάλληλος ήταν μάρτυρας της εφαρμογής ενός σχεδίου ώστε τα κέρδη από το franchise ταινιών με τις αγαπημένες Χελώνες Νίντζα, να μεταφέρονται σε συμβεβλημένα μέρη στην Ολλανδία, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής φόρων. Αν και η Viacom έχει πουλήσει την ιδιοκτησία του brand ‘ΤΜΝΤ’ σε Ολλανδό συνεργάτη, όλες οι εργασίες που αφορούν το brand, γίνονταν αποκλειστικά σε αμερικάνικό έδαφος. Τονίζεται επίσης ότι η Viacom το 2015 είχε προβεί σε μεταφορά της πνευματικής ιδιοκτησίας όλων των τίτλων της σε θυγατρική εταιρεία που εδρεύει στην Βρετανία, ενώ είχε διατηρήσει τους Ολλανδούς συνεργάτες ώς παράρτημα, για την διάθεση των πνευματικών δικαιώματων σε πελάτες από το εξωτερικό.

Η μεταφορά χρημάτων από ένα παράρτημα της εταιρείας σε άλλο, δημιούργησε ένα έξτρα κέρδος από την μη πληρωμή φόρων, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο σχετικό δημοσίευμα φαίνεται ότι η Viacom έχει χρησιμοποιήσει το ίδιο τέχνασμα και για άλλες κινηματογραφικές παραγωγές της, όπως ο ‘Μπομπ Σφουγγαράκης – με τα σχετικά κέρδη να εκτινάσσονται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα