Οι οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με Γαλλία, Κροατία και Μαυροβούνιο
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Οικονομικών στο Παρίσι, αλλά και του Νίκου Δένδια σε Ζάγκρεμπ και Ποντγκόριτσα.
- 29 Ιανουαρίου 2020 06:14
Το 2018, οπότε και υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας, λόγω κυρίως της εντυπωσιακής αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,8% σε σχέση με το 2017.
Παράλληλα, κατά το α’ εξάμηνο του 2019, οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία: +27,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία (+9,2%) με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να παραμένει ελλειμματικό για τη χώρα μας.
Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» παρουσιάζουν τα στοιχεία από τις διμερείς οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με την Γαλλία, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με επιχειρηματική αποστολή, όπως και τα στοιχεία από τις σχέσεις μας με Κροατία και Μαυροβούνιο, τις πρωτεύουσες των οποίων επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΓΑΛΛΙΑΣ
Διμερές εμπόριο
Κατά το 2018, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας, λόγω κυρίως της εντυπωσιακής αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,8% σε σχέση με το 2017. Κατά το α’ εξάμηνο του 2019, οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία: +27,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία (+9,2%) με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να παραμένει ελλειμματικό για τη χώρα μας.
Κύρια ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα:
Συσκευασμένα φάρμακα
Πλάκες και ταινίες από αργίλο
Σωλήνες από χαλκό
Νωπά ψάρια
Ράβδοι από αργίλιο
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Γαλλία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα και ακολουθούν τα νωπά κρέατα βοοειδών, τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα πετρελαιοειδή και τα προϊόντα ομορφιάς. Τουρισμός Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας από τη Γαλλία ανήλθαν σε 954 εκ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας μείωση 4% σε σχέση με το 2017 και καταλαμβάνοντας μερίδιο 6% επί των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων της Ελλάδας. Οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα κατά το 2018 ανήλθαν σε 1,5 εκ. ταξιδιώτες, αυξημένες κατά 7,3% σε σχέση με το 2017. Συνολικά η Γαλλία αποτελεί την 4η σημαντικότερη χώρα προέλευσης τουριστών.
Άμεσες ξένες επενδύσεις
Οι γαλλικές ΑΞΕ στην Ελλάδα εκτιμώνται σε περίπου 1,4-1,5 δισεκ. ευρώ, με την εν λόγω χώρα να καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των ξένων άμεσων επενδυτών στη χώρα μας. Το απόθεμα των ελληνικών ΑΞΕ στη Γαλλία διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τη γαλλική Κεντρική Τράπεζα, σε 321 εκ. ευρώ το 2018 και η Ελλάδα βρέθηκε στην 51η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα.
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΡΟΑΤΙΑΣ
Κατά το 2018, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών διαμορφώθηκε σε 163 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 25% σε σχέση με το 2017. Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 34% και οι εισαγωγές μας κατά 11%, με αποτέλεσμα το θετικό για την Ελλάδα εμπορικό ισοζύγιο να διευρυνθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί στα 48 εκατ. ευρώ.
Κατά το 9μηνο 2019 διατηρείται η ίδια τάση, με τις ελληνικές εξαγωγές να αυξάνονται ακόμη ταχύτερα (+85% σε ετήσια βάση). Κύρια ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα είναι τα νωπά φρούτα, οι ελιές / ελαιόλαδο, οι ζωοτροφές και τα μεταλλεύματα αργιλίου. Οι κροατικές ΑΞΕ στην Ελλάδα (απόθεμα) εκτιμώνται σε περίπου 30 εκ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες της Ελλάδας στην Κροατία σε 150 εκ. ευρώ (στοιχεία 2017).
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
Κατά το 2018, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών διαμορφώθηκε σε 158 εκατ. ευρώ, με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι συντριπτικά υπέρ της χώρας μας. Ειδικότερα οι εξαγωγές μας στο Μαυροβούνιο διαμορφώθηκαν στα 153 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 23% σε ετήσια βάση. Κατά το 9μηνο 2019 διατηρείται η ίδια τάση, με τις ελληνικές εξαγωγές οριακά αυξημένες (+2% σε ετήσια βάση). Κύρια ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα είναι τα πετρελαιοειδή (4/5 των εξαγωγών μας), τα εσπεριδοειδή και οι ράβδοι από αργίλιο.