Παπαδημούλης: “Ο Τσίπρας οφείλει ‘να πάρει επάνω του’ τον μετασχηματισμό και την ενωτική ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ”
“Δεν κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από το λαό” τονίζει στο Νews24/7 ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Κουμουνδούρου και δηλώνει πως οι σημερινές τάσεις λειτουργούν ως μηχανισμοί γύρω από πρόσωπα και για την κατανομή ισχύος και ρόλων
- 25 Σεπτεμβρίου 2019 08:30
«Ο Αλέξης Τσίπρας, όντας αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει «να πάρει επάνω του» τον μετασχηματισμό και την ενωτική ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει με συνέντευξή του στο news24/7 και ενόψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ το Σάββατο και την Κυριακή ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ προσθέτει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρόεδρος του κόμματος έχει την δύναμη και την ευθύνη να επενδύσει στην συλλογικότητα και την ενότητα».
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την συνέντευξή του στο news24/7:
- Τοποθετείται για το θέμα της αυτοκριτικής, που φέρεται ήδη να διχάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Απαιτείται συλλογικός αναστοχασμός που θα συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψή μας. Και φυσικά οφείλουμε να αποφύγουμε μια λαθολογία, εσωστρεφή, επιλεκτική και ηττοπαθή. Πολύ περισσότερο θα ήταν ανεύθυνος ο εκφυλισμός αυτής της αναγκαίας αποτίμησης, σε μια άγονη αντιπαράθεση προσώπων ή μηχανισμών».
- Τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου από το Συνέδριο, αλλά και συζήτηση για την αλλαγή του Καταστατικού για το συγκεκριμένο θέμα: «Προτείνω η εκλογή του Προέδρου να γίνει από το Συνέδριο του Κόμματος. Και εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει. Κατά τα άλλα, ο διάλογος και επ´ αυτού για το μέλλον, και τις σχετικές προβλέψεις του καταστατικού μας, είναι αυτονόητα ανοιχτός».
- Εξαπολύει επίθεση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σήμερα οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οι παλιές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχούν εδώ και καιρό στα επίδικα του παρόντος και του μέλλοντος. Πολύ περισσότερο όταν συχνά λειτουργούν, όχι ως ρεύματα ιδεών, αλλά ως εσωκομματικοί μηχανισμοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο όσες και όσοι θέλουν να ενταχθούν, δεν ανήκουν σε αυτές τις τάσεις». Παράλληλα προσθέτει: «Προσωπικά υποστηρίζω την ανάγκη ενωτικής ανασύνθεσης του όλου ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις νέες συλλογικές προκλήσεις. Οι παλιές τάσεις και όπως λειτουργούν, ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν. Τώρα χρειαζόμαστε ουσιαστικό διάλογο και σύνθεση απόψεων, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Τα όποια νέα ρεύματα ιδεών και προτάσεων θα πρέπει να προκύψουν γύρω από ιδέες και προτάσεις για το μέλλον, και όχι ως μηχανισμοί γύρω από πρόσωπα και για την κατανομή ισχύος και ρόλων».
- Τάσσεται υπέρ του e-ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από τον λαό. Ειδικά στις νεότερες γενιές, η πιο ανοιχτόμυαλη αξιοποίηση του διαδικτύου είναι μονόδρομος. Αξιοποίηση λοιπόν ναι, χίλιες φορές. Με πλήρη όμως επίγνωση ότι οe-ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενισχύσει, αλλά όχι να υποκαταστήσει την συλλογική μας λειτουργία και δράση, που απαιτεί συχνά και αυτοπρόσωπη συμμετοχή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα».
- Εκφράζει αμφιβολίες ως προς το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία: «Δεν με πείθουν οι διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία. Με τόσα ψέματα που έχει πει έως τώρα, και πριν και μετά τις εκλογές, ασφαλώς και δεν τον εμπιστεύομαι».
Την Κυριακή συνεδριάζει η ΚΠΕ του κόμματός σας ενόψει του Συνεδρίου. Μετασχηματισμός τελικά ή απλώς διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη;
Για να πετύχει η διεύρυνση που έχουμε συλλογικά δρομολογήσει, απαιτείται ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 31,5% και όχι του 4%. Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, ικανό να συγκροτήσει, γύρω από στόχους και πρόγραμμα, ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Πιο γερά ριζωμένο στην κοινωνία, την νεολαία, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα κινήματα. Κόμμα δημοκρατικό, πιο ελκυστικό και μοντέρνο στις λειτουργίες του.
Πιο ανοιχτό στο μέλλον και τις νέες ιδέες. Ικανό να εκφράζει και να «χωράει» ισότιμα τον αριστερό ριζοσπάστη, τον σοσιαλιστή, τον οικολόγο και την φεμινίστρια, το παλιό και το καινούριο μέλος.
Έχουμε ήδη δρομολογήσει συλλογικά την πορεία μας και μάλιστα με ευρύτατη συμφωνία στις γραμμές μας. Δεν με φοβίζουν ο διάλογος και οι διαφορετικές απόψεις. Έχω εμπιστοσύνη στην δύναμη της δημοκρατίας και της σύνθεσης. Η Κεντρική μας Επιτροπή θα χαράξει τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα. Θα συζητήσουμε τα πάντα δημοκρατικά, με συλλογικότητα και ευθύνη. Και για όλα θα αποφασίσει το Συνέδριο.
Ο Αλ. Τσίπρας, από τη ΔΕΘ, άνοιξε το θέμα της αυτοκριτικής. Για κάποιους, όμως, συντρόφους σας, η συζήτηση για την αυτοκριτική μοιάζει με προσπάθεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Η αποτίμηση της πορείας μας τα προηγούμενα χρόνια και ως κόμμα και στην διακυβέρνηση του τόπου, είναι αυτονόητη και χρήσιμη. Για να κρατήσουμε και να αναδείξουμε όσα θετικά και σημαντικά πετύχαμε, αλλά και για να ετοιμάσουμε, επισημαίνοντας αδυναμίες και κενά, το ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμα μας για την διακυβέρνηση με το οποίο θα διεκδικήσουμε τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Παρά την ήττα μας, είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μια από τις 3-4 ισχυρότερες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Απαιτείται, λοιπόν, συλλογικός αναστοχασμός που θα συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψή μας. Και φυσικά οφείλουμε να αποφύγουμε μια λαθολογία, εσωστρεφή, επιλεκτική και ηττοπαθή. Πολύ περισσότερο θα ήταν ανεύθυνος ο εκφυλισμός αυτής της αναγκαίας αποτίμησης, σε μια άγονη αντιπαράθεση προσώπων ή μηχανισμών.
Εκλογή του Προέδρου από την βάση. Τι λέτε;
Προσυπογράφω πλήρως όσα είπε επ´ αυτού ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητα ο ηγέτης του κόμματος και με ισχυρή λαϊκή στήριξη και διεθνή εμβέλεια. Προτείνω η εκλογή του Προέδρου να γίνει από το Συνέδριο του Κόμματος. Και εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει. Κατά τα άλλα, ο διάλογος και επ´ αυτού για το μέλλον, και τις σχετικές προβλέψεις του καταστατικού μας, είναι αυτονόητα ανοιχτός.
Πιστεύετε πως οι τάσεις, με τον τρόπο τουλάχιστον που λειτουργούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεισφέρουν συλλογικά και προωθητικά στο κόμμα σας;
Οι παλιές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχούν εδώ και καιρό στα επίδικα του παρόντος και του μέλλοντος. Πολύ περισσότερο όταν συχνά λειτουργούν, όχι ως ρεύματα ιδεών, αλλά ως εσωκομματικοί μηχανισμοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο όσες και όσοι θέλουν να ενταχθούν, δεν ανήκουν σε αυτές τις τάσεις.
Προσωπικά υποστηρίζω την ανάγκη ενωτικής ανασύνθεσης του όλου ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις νέες συλλογικές προκλήσεις. Οι παλιές τάσεις και όπως λειτουργούν, ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν. Τώρα χρειαζόμαστε ουσιαστικό διάλογο και σύνθεση απόψεων, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Τα όποια νέα ρεύματα ιδεών και προτάσεων θα πρέπει να προκύψουν γύρω από ιδέες και προτάσεις για το μέλλον, και όχι ως μηχανισμοί γύρω από πρόσωπα και για την κατανομή ισχύος και ρόλων.
Με τον e-ΣΥΡΙΖΑ συμφωνείτε; Γιατί κάποια στελέχη σας φαίνεται εμφανίζονται αν όχι εχθρικά, τουλάχιστον επιφυλακτικά απέναντι στην ηλεκτρονική εγγραφή μελών;
Δεν με φοβίζει καθόλου, ούτε η τολμηρή καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών, ούτε η αξιοποίηση του διαδικτύου γι´ αυτό. Υπάρχει άλλωστε χρήσιμη εμπειρία ήδη από άλλα αριστερά και προοδευτικά κόμματα, που έχουν προηγηθεί επ´ αυτού. Δεν κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από τον λαό. Ειδικά στις νεότερες γενιές, η πιο ανοιχτόμυαλη αξιοποίηση του διαδικτύου είναι μονόδρομος. Αξιοποίηση λοιπόν ναι, χίλιες φορές. Με πλήρη όμως επίγνωση ότι οe-ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενισχύσει, αλλά όχι να υποκαταστήσει την συλλογική μας λειτουργία και δράση, που απαιτεί συχνά και αυτοπρόσωπη συμμετοχή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.
Πάντως κ. Παπαδημούλη ώρες-ώρες μερίδα του κόμματός σας εμφανίζεται σαν να θέλει μόνο τις ψήφους των προοδευτικών πολιτών και όχι την οποιαδήποτε συμμετοχή τους
Ο στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη συμμετοχή στο κόμμα μας όλων όσοι και όσες συμφωνούμε να εργαστούμε μαζί συλλογικά. Χωρίς διακρίσεις μεταξύ μας σε μέλη Α´ και Β´ κατηγορίας. Η διακήρυξη, το πρόγραμμα που θα ετοιμάσει η επιτροπή με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη θα διαμορφώσουν, μαζί με ενδεχόμενες αλλαγές στο καταστατικό και πιθανή προσθήκη στον τίτλο του κόμματος το νέο, πιο ευρύχωρο προγραμματικό και πολιτικό μας πλαίσιο ως Κόμματος της Αριστεράς του 21ου αιώνα. Είμαι αισιόδοξος ότι το Συνέδριο μας θα πάρει αποφάσεις με ευρύτατη συναίνεση και συσπείρωση.
Στην Ευρώπη θα παραμείνετε στην Ευρωομάδα της Αριστεράς ή θα ενταχθείτε στους σοσιαλιστές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ισχυρότερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μετέχει ενεργά στην Ευρωομάδα της Αριστεράς και ταυτόχρονα λειτουργεί ως γέφυρα για την συγκρότηση ενός ευρύτατου προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου με την συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων ή και ακόμη ευρύτερων δυνάμεων από το δημοκρατικό κέντρο, με βάση κοινούς στόχους.
Το κάναμε ήδη με επιτυχία τα προηγούμενα 4 χρόνια. Με την παρουσία του Αλέξη ως παρατηρητή στις Συνόδους Κορυφής των Σοσιαλιστών, με το ProgressiveCaucus στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πρωτοστατούμε, με το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο για τρίτη συνεχή χρονιά. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να ενταθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας τι πρέπει να “διορθώσει” περισσότερο μετά το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου;
Ο Αλέξης Τσίπρας, όντας αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει «να πάρει επάνω του» τον μετασχηματισμό και την ενωτική ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα κόμμα της σύγχρονης, δημοκρατικής Αριστεράς του 21ου αιώνα. Με στρατηγικό όραμα τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία. Με ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, ικανό να διαμορφώσει ευρύτερες και νικηφόρες συμμαχίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Aξιοποιώντας όλα τα θετικά αλλά και υπερβαίνοντας τα ελλείμματα, τις παθογένειες και τις κληρονομημένες αδράνειες της περιόδου του 4%. Αλλά και παραμένοντας μακριά από τις κακές παραδόσεις του παλιού Ελληνικού δικομματισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του Κόμματος έχει και την δύναμη και την ευθύνη να επενδύσει στην συλλογικότητα, την ενότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην εντολή του 31,5% που ζητά από εμάς πιο δυνατή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση της Ν.Δ, εξωστρέφεια και προετοιμασία μιας προοδευτικής εναλλακτικής για την διακυβέρνηση του τόπου.
Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει διεξαγωγή εκλογών νωρίτερα, υιοθετώντας ίσως και το σενάριο “2+4”- εκλογές, δηλαδή, στη διετία προκειμένου να κερδίσει μια νέα τετραετία;
Δεν με πείθουν οι διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία. Με τόσα ψέματα που έχει πει έως τώρα, και πριν και μετά τις εκλογές, ασφαλώς και δεν τον εμπιστεύομαι.