Αναστασιάδης: Η ΕΕ δεν ενήργησε αποφασιστικά απέναντι στην Τουρκία
Την άποψη ότι η Ένωση δεν λειτούργησε αποφασιστικά και ενωμένη απέναντι στην Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει "ταραχοποιό", εκφράζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στη γαλλική "Le Figaro"
- 24 Σεπτεμβρίου 2020 16:15
“Θα απαντήσουμε με έργα και όχι μόνο με λόγια”, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, η οποία αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι “η Τουρκία έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή και θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Θα απαντήσουμε με έργα και όχι μόνο με λόγια “.
Μάλιστα, η εφημερίδα προτάσσει τον τίτλο ότι “ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνίζεται ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, της οποίας τα πλοία παραβιάζουν τα κυπριακά χωρικά ύδατα”.
Ερωτηθείς για το τι αναμένει από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο ΠτΔ απαντά: “Διπλωματικές και πολιτικές λύσεις όσον αφορά το τουρκικό θέμα. Για αρκετό καιρό τώρα, η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τις παράνομες αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Είμαστε θεατές μιας επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ένα σημαντικό επεισόδιο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Μετά από πίεση και μετά από ένα μήνα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, το οποίο παραβίαζε την ελληνική και την κυπριακή κυριαρχία, αποσύρθηκε για να αφήσει χώρο στον διάλογο. Τώρα ας είμαστε σαφείς, οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι, στην πραγματικότητα, μια εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Γι ‘αυτό, κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, καταλήξαμε όλοι σε συμφωνία για την επέκταση ορισμένων υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επειδή θέλουμε να της στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Θα απαντήσουμε με έργα, όχι μόνο με λόγια”.
Στο ερώτημα της εφημερίδας αν η ΕΕ ήταν επαρκώς παρούσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε αυτόν το θέμα, ο Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει: “Ακούστε, η Τουρκία έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη, καθώς και την ΕΕ σε κίνδυνο. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι η ΕΕ δεν ενήργησε ενωμένη και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η θέση της Γαλλίας, του Προέδρου Μακρόν, ήταν η πιο αποφασιστική, καθώς έδειξε μια σαφή και ισχυρή αποφασιστικότητα κατά των παράνομων μεθόδων της Τουρκίας. Του είμαστε ευγνώμονες, είναι μια ακτίνα ελπίδας για να διασωθούν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο”.
“Άσκησε βέτο η Κύπρος στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας;”, ρωτήθηκε χαρακτηριστικά, για να απαντήσει κατηγορηματικά: “Αντιθέτως! Η Κύπρος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και μάλιστα εισηγηθήκαμε αυστηρότερες τομεακές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Επιμένουμε ώστε να μην υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια”.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει ότι αν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις, σαφώς και θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου για την επανένωση της Κύπρου: “Εάν οι αποφάσεις της ΕΕ είναι τέτοιες που μπορούν να οδηγήσουν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και τις απειλές και τα σχέδιά της για εποικισμό της Αμμοχώστου, τότε οι απαραίτητες προϋποθέσεις θα είναι στο τραπέζι για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω ότι έχουμε ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να συγκαλέσει νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Δυστυχώς, η Τουρκία την απορρίπτει”.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σχετικά με τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζει ότι η Κύπρος χαιρετίζει έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. “Μια προοπτική που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε. Σας υπενθυμίζω ότι ζητήσαμε διάλογο με την Άγκυρα, διευκρινίζοντας ότι διαφορετικά, θα ήμασταν έτοιμοι να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν απάντησε και προτίμησε να παραβιάσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπου η γαλλική εταιρεία Total έχει επίσης εξασφαλίσει άδεια, ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου δεν έχει αλλάξει. “Οι εταιρείες που έχουν εξουσιοδοτηθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγκάστηκαν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να αναβάλουν τις δραστηριότητες γεώτρησης για το 2021. Βρισκόμαστε στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των χρονοδιαγραμμάτων, αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης από την πλευρά αυτών των εταιρειών”.
Τέλος σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να τεθούν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις λόγω των προθέσεων της Τουρκίας για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, αναφέρει: “Το καταγγείλαμε τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΗΕ. Προσωπικά, έχω μιλήσει αρκετές φορές με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω να ελπίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ο ίδιος ο γ.γ. με διαβεβαίωσε στην επιστολή του, παρακολουθεί την κατάσταση και αποτρέψει την παραβίαση διεθνών ψηφισμάτων σχετικά με την πόλη της Αμμοχώστου. Σκοπεύω επίσης να θέσω αυτό το θέμα στο τραπέζι της προσεχούς ευρωπαϊκής Συνόδου κορυφής”.