Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, πάλι στη Μεσόγειο – Μήνυμα στη Τουρκία
Νέα επιχείρηση για το Charles de Gaulle και την αεροναυτική δύναμη συνοδείας του στα πλαίσια της επιχείρησης CLEMENCEAU 22 με συμμετοχή της Ελλάδας.
- 02 Φεβρουαρίου 2022 11:56
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται σε νέα αποστολή. Πρόκειται για την 14 κατά σειρά, με διάρκεια από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2022. Επί του σκάφους επιβαίνουν 1200 ναύτες, 22 Rafale, 2 αεροσκάφη επιτήρησης Hawkeye, 3 ελικόπτερα.
Στο πλευρό του αεροπλανοφόρου, αναπτύσσεται η αεροναυτική δύναμη συνοδείας του: 3 φρεγάτες, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο.
Όπως ανακοινώνει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, αποδεικνύοντας τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις, η αεροναυτική δύναμη θα συμπεριλάβει πολυάριθμα ξένα σκάφη κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Από την 1 Φεβρουαρίου, η Γαλλία αναπτύσσει την αεροναυτική δύναμη που συγκροτεί την Task Force 473 (TF 473), γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα αεροσκάφη του. Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα επιχειρεί έως τον Απρίλιο του 2022, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής CLEMENCEAU 22, όπως αναφέρει το υπ. Άμυνας της Γαλλίας.
Ακόμη τονίζεται:
“Αδιαμφισβήτητο εργαλείο προβολής ισχύος και αυτόνομης εκτίμησης της κατάστασης, η αεροναυτική δύναμη θα αναπτυχθεί σε ένα περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον με αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις. Η ανάπτυξη της στρατιωτικής αυτής δύναμης, μοναδικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει τη σημασία που επιδίδει η Γαλλία στην ελευθερία δράσης και κυκλοφορίας στη θάλασσα και στους αιθέρες.
Συσσωρευτής διεθνών δυνάμεων εκ φύσεως, η αεροναυτική δύναμη θα εντάξει σκάφη από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία) και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς). Η συμμετοχή τους προσφέρει μια ευκαιρία συντήρησης και εξέλιξης της ικανότητας μας να επιχειρούμε από κοινού με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, την ώρα που η Γαλλία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες. Η αποστολή
CLEMENCEAU 22 αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο.
Σε συνέχεια των προηγούμενων αποστολών της, η αεροναυτική δύναμη θα συμμετάσχει στην επιχείρηση CHAMMAL, το γαλλικό σκέλος της επιχείρησης INHERENT RESOLVE, και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Τέλος, θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ (EUNAVFORMED IRINI), του ΝΑΤΟ και της περιοχής ευθύνης του SACEUR (Supreme Allied Command for Europe), ή μιας άλλης συμμαχίας”.
Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει εκφράσει ενστάσεις για την Επιχείρηση Ειρήνη σχετικά με τη δράση της στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης, εκφράζοντας τη πλήρη αντίθεσή της για τις στρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσει στην περιοχή. Επίσης, δεδομένης της ανάπτυξης δυνάμεων της συμμαχίας ανοιχτά της Κύπρου, η αντίδραση της Τουρκίας δεν κρίνεται καθόλου απίθανη λόγω της διαρκούς έντασης στα οικόπεδα ερευνών που προκαλεί ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις